Videbæk

75-års jubilar begyndte i et bogskab

Videbæk Bibliotek fejrer 75 års jubilæum med en stribe arrangementer i næste uge.

Hos Videbæk Lokalhistoriske Forening i Bredgade har man et hvidt, indbygget skab, der i sig selv et stykke lokalhistorie.

Bogskabet i den tidligere skolestue er selve arnestedet for Videbæks biblioteksforening, som for 75 år siden blev etableret med lærer H.M. Nørregaard som leder.

Skabets første 220 bøger, overvejende skønlitteratur, blev indkøbt for de tre kroner, som hvert medlem betalte det første år i kontingent til biblioteksforeningen, som H.M. Nørregaard var leder af helt frem til 1987.

"Nogle af de større byer var startet tidligere, men i efteråret 1944 kom ideen om en biblioteksforening her til egnen, hvor der på én gang blev oprettet foreninger i Videbæk, Troldhede og Nr. Vium," fortæller bibliotekar Marianne Merrild fra Videbæk Bibliotek.

Flere flytninger

Bogskabet blev allerede efter fire år for lille, og byens bibliotek flyttede fra skolestuen til kælderen på alderdomshjemmet, hvor Centerparken i dag har til huse.

I 1956 gik turen videre til Videbæk Skole på Vandmøllevej, hvor biblioteket havde plads i en fløj af skolen, indtil den blev nedlagt i 2005.

Eleverne rykkede til vestbyen, mens biblioteksbøgerne fik nye og bedre rammer i lilleskolens bygning på Fischersvej.

"Tidligere var det jo sådan, at skolebørnene nemt kunne komme forbi os i et frikvarter. Det gør de ikke længere. Skoleklasser og børnefamilier – især med mindre børn – kommer selvfølgelig stadigvæk i blandt andet vores børnehjørne med børnebøger, klæd-udtøj og legesager, men børn læser i det hele taget mindre. Der er så meget andet, de skal bruge deres tid på," siger Marianne Merrild.

Byens dagplejebørn bruger dog en del af biblioteket som fast mødested og leger i bibliotekssalen.

"Biblioteket er et sted for alle og kan bruges af alle. Det er et kulturtilbud, der bliver benyttet af mange forskellige mennesker. Også som mødested. Mindre foreninger er for eksempel velkomne til at låne vores bibliotekssal, hvis ikke vi selv eller dagplejen bruger den," siger Marianne Merrild.

Foredrag og børneunderholdning

I den kommende uge bliver salen således flittigt brugt af biblioteket, da man har valgt at markere 75 års jubilæet med en række aktiviteter: Mandag eftermiddag er der jubilæumstale ved formanden for kommunens Kultur- og Fritidsudvalg, Erik Viborg, og Flemming Lauritsen fra VAM underholder.

Tirsdag eftermiddag fortæller tidligere borgmester Torben Nørregaard om bibliotekets historie. En historie han har indgående kendskab til, da han som dreng hjalp sin far, H.M. Nørregaard, med at sætte bøger på plads.

Onsdag formiddag og eftermiddag er der underholdning for børn ved henholdsvis børnemusikgruppen Æsken og klovnen Tapé. Og torsdag aften slutter jubilæumsarrangementerne med et allerede udsolgt foredrag med forfatteren og tv-havemanden Søren Ryge.

Der vil også være en lille udstilling med historisk biblioteksinventar i form af reoler, stempler og kartoteker samt nogle af bogskabets allerførste bøger fra dengang, da et bibliotek kun udlånte bøger.

"I dag er det mest populære stadig udlån af almindelige bøger, men vi har også en god samling af forskellige brætspil, ligesom mange kommer for at låne e-bøger til for eksempel ferieturen," fortæller Marianne Merrild.

Åbent hele ugen

Videbæk Bibliotek har siden kommunesammenlægning været en del af Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne. Det betyder, at de syv medarbejdere, der har arbejdsplads i Videbæk, nogle dage om ugen også arbejder i Ringkøbing og Skjern, ligesom biblioteket i Videbæk kan trække på stordriftsfordele og hurtig levering fra nabo-bibliotekerne. Flere af medarbejderne har været blandt bøgerne i Videbæk i mange år. Marianne Merrild har været bibliotekar i 25 år, og en af de væsentligste ændringer i hendes tid er indførelsen af selvbetjening, hvor biblioteket nu er åbent fra tidlig morgen til sen aften alle ugens dage, men ikke længere er betjent med bibliotekarer et par aftener om ugen.

"Mange af vores brugere er rigtigt glade for at kunne komme her om aftenen, men for os som personale er der en del, som vi så ikke ser længere. På den måde er det blevet lidt kedeligere," siger hun.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify