Videbæk

Ejer af gazelle- virksomhed i Spjald hædret med initiativpris

Tommy Søndergaard, indehaver af Billig-arbejdstoj.dk, modtog Nordeas initiativpris.

Der er ingen tvivl om, at stifter og indehaver Tommy Søndergaard er stolt over, at han med Billig-arbejdstoj.dk i løbet af otte et halvt år har skabt en vækstvirksomhed i Spjald med 46 medarbejdere. Alligevel var han en smule forbeholden, da han forleden blev ringet op og inviteret til at have hovedrollen ved dagens uddeling af Nordeas lokale Initiativpris. 

"Vi har tidligere været nomineret til en iværksætterpris og en ejerlederpris, hvor vi ikke fik dem, så jeg lød måske umiddelbart ikke så glad, indtil det gik op for mig, at vi fik prisen. Det betyder da noget, at folk lægger mærke til, at man gør noget. Det er et skulderklap for, at man har gjort noget for området," siger Tommy Søndergaard.

At han skulle stå i spidsen for en stor web-shop med ambitioner om at sælge arbejdstøj til hele Europa, stod dog ikke i forretningsplanen, da han i 2009 forlod jobbet som servicetekniker hos DeLaval Spjald for at stifte egen virksomhed.

Planen var at yde plæneklipper service fra en staldbygning hjemme på gården. En tilhørende webshop ændrede kursen.

"Webshoppen med plæneklippere og arbejdstøj var et forsøg på at tjene nogle ekstra penge. Arbejdstøj på nettet viste sig at være det, der var mest gang i," siger Tommy Søndergaard.

I oktober 2010 etablerede han derfor Billig-arbejdstoj.dk, som både viste sig at ramme tidsånden med handel på nettet, og det at arbejdstøjet er blevet mode: 

"I dag går virksomhederne mere op i, at medarbejdere ser godt ud og præsenterer firmaets brand," siger han. 

Vækst i gazelle-fart

Et afgørende skridt var i 2014, da virksomheden flyttede fra staldbygningen derhjemme til den synlige placering i nybyggeri ud til hovedvejen i sydenden af Spjald. Samtidigt blev plæneklipperdelen solgt fra. Og 2017 blev virksomhedens fjernlagre samlet i et nybygget højlager på 2000 kvadratmeter, som samtidigt gav bedre plads til de efterhånden 26 medarbejdere i kontorfunktionerne.

"Vi har nu den plads, vi skal bruge, og har den kapacitet, som der skal til for at kunne konkurrere på markedet, hvis der er nogle, der vil det samme som os. Vi kan tage det hele i store mængder og sælge det i enkeltdele, hvis for eksempel nogle af vores leverandører har et stort restparti," siger Tommy Søndergaard.

Omsætnings-fremgangen er så stor, at Billig-arbejdstoj.dk de seneste fire år i træk har gjort sig fortjent til dagbladet Børsens Gazelle-pris. Vækst har dog aldrig været et mål i sig selv. 

"Da jeg tog springet og begyndte at bygge her, var jeg klar over, at det kunne blive til mere. Indtil da var det ikke noget, som jeg havde tænkt så meget over. Og det er stadigvæk svært at forestille sig, hvordan det ser ud om fem år. Får vi succes i Tyskland, kan det jo gå meget hurtigt. Vi er omstillingsparate og går efter det, der er forretning i, men vil selvfølgelig gerne have en størrelse, så vi ikke bliver overhalet af andre," siger Tommy Søndergaard. 

Norge og Tyskland 

Vækstplanerne er rettet mod udlandet, hvor Billig-arbejdstoj.dk har været repræsenteret i Sverige siden september 2016. Norske og tyske stemmer kommer til at blande sig med dansk og svensk i kundeservicen, når der lanceres selvstændige webshops i Norge og Tyskland til efteråret. De øvrige europæiske lande betjenes via en engelsksproget webshop. 

Produkterne stammer fra over 100 mærkevarer. Typisk kendte nordiske brands, der er kendte og respekterede på de markeder, hvor Spjald-virksomheden har sine kunder.

"Fælles for dem alle er, at varen skal være i orden. Når du sælger billigt arbejdstøj, skal folk også kunne stole på, at det er kvalitet. Og de brands, der sælges i Tyskland, er ikke de samme som de, der sælges i Norge. Så vi kan ikke bare bestille en container i Kina med noget, som vi ikke engang selv ved hvad er, siger Tommy Søndergaard. 

Leverandørerne af arbejdstøj producerer også andre typer tøj til jagt, outdoor, sport og fritid. Det fylder efterhånden mere og mere hos Billig-Arbejdstoj.dk, hvor 10-20 procent af omsætningen i dag stammer fra andet end arbejdstøj. 

"Det er derfor noget af det, vi bliver skarpere på, når vi for fjerde gang i virksomhedens historie får en ny webshop til april. Siden hedder det samme, men det bliver lettere at finde rundt, så man hurtigere kommer frem til tøj til kvinder, mænd eller børn. Og det betyder også, at vi gerne vil handle med skoler og foreninger," siger Tommy Søndergaard. 

Virksomhed med holdånd 

Medarbejderne på kontoret Billig-arbejdstoj.dk har undervejs fået nye og mere specialiserede arbejdsopgaver end lige kundeservice, indkøb og administration. Tre ansatte i salgsafdelingen tilbyder for eksempel at sætte logoer og navne på tøj.

"Vi har i dag også fire produktspecialister, der har kontakten til vores leverandører, og får hjælp fra fire assistenter til blandt andet at beskrive produkterne på websiden. Pakkeriet med 20 medarbejdere er kendt som en attraktiv arbejdsplads for borgere, der har brug for at komme i arbejdsprøvning med tilskud fra kommunen.

"Vi har løbende en person i jobprøvning. Efterfølgende har vi ansat nogle af dem i flexjob, da det fungerer fint på lageret, hvor man komme og arbejde det antal timer, som man kan klare," siger Tommy Søndergaard. 

Hans firmamotto er, at både kunder og leverandører skal behandles godt, men det skinner også tydeligt igennem, at medarbejdernes trivsel er højt prioriteret hos Billig-arbejdstoj.dk. For eksempel når der søges nye kolleger.

"Man skal passe ind i holdet. Vi ser derfor meget på personprofilen og ansætter ikke en dygtig sælger, hvis det er en, der bare vil jorde alle de andre. Jeg bruger i det hele taget medarbejderne meget, når der træffes beslutninger, så de føler ejerskab til virksomheden i dagligdagen," siger modtageren af årets Initiativpris fra Nordea.

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify