Videbæk

Hun "assisterer" jævnligt ved brudgommens tale

Tina Lynderup er kirkesanger ved tre kirker, men hun synger også solo ved forskellige arrangementer.

Påsken nærmer sig, og det mærker Tina Lynderup i Videbæk tydeligt. For det betyder flere gudstjenester for den 47-årige kirkesanger ved Videbæk Kirke og kirkesanger-vikar ved Brejning og Veggerskilde kirker.

Men det betyder også en efterspørgsel fra missions-foreninger, der gerne vil have hende ud at synge i missionshuset op til påske, blandt andet synger hun i Arken i Hvide Sande mandag den 8. april klokken 19.

"Siden jeg gik på Det kristne Gymnasium i Ringkøbing, har jeg fået smag for at synge i Indre Missions missionshuse og på bibelcamping," fortæller Tina Lynderup og tilføjer, at det er der, hun selv slår sine folder.

Optakt til påsken

Hun synger i ni missionshuse rundt omkring i Jylland op til påske, koncerten, der akkompagneres af hendes trofaste makker, Lene Jensen, Videbæk (tv. på billedet. red.). De fleste af hendes sange er tænkt som fællessang, afløst af solosang og tekster fra Biblen, som hun læser op.

"Så folk både kan være aktive og synge og sidde og reflekterer over, hvad påsken er, og hvad den betyder for dem," forklarer Tina Lynderup.

Påsken er, ligesom andre højtider, også tiden for kirkekoncerter, som hun og Willy Egmose er sammen om. Han er tidligere organist ved Skjern Kirke, hvor hun mødte ham, da hun i 2001-2002 var hyret til at synge ved en begravelse i kirken.

Han akkompagnerede, og det gik rigtig fint, uden vi havde øvet på forhånd. Han synes, det var en dejlig oplevelse og synes, vi skulle arbejde mere sammen," fortæller Tina Lynderup.

Det gjorde de. Hun sagde sit job som pædagog op, og i 2002 udgav de sammen cd'en "Sange fra Hjertet", i 2007 "Til Ro" og i 2013 "Treklang", som salmedigteren Lars Busk Sørensen har skrevet alle teksterne til.

Desuden var Tina Lynderup en af forsangerne, da Willy Egmose udgav cd'erne "Salmer og sange i skole og kirke" med godt 200 salmer og sange.

Betydningsfuld sang

Tina Lynderup bliver også jævnlig hyret til at synge solo ved bryllupper, begravelser, konfirmationer, receptioner, jubilæer med videre. Hendes repertoire spænder fra salmer, sange, musical, pop-ballader, viser, moderne popsange til operetter alt afhængig af anledningen samt, hvad den person, der bestiller ønsker.

"Ved begravelser kan det være en sang, der har betydet noget for afdøde eller familien. Det kan for eksempel være en Kim Larsen-sang, "I did it my way eller "De nære ting", siger Tina Lynderup og tilføjer:

"Jeg har også sunget en godnat-sang til en barne-begravelse. Det var en hårdt."

Brudgommens taler

Anderledes glædeligt er det, når hun bliver bedt om at synge til et bryllup i kirken eller ved den efterfølgende fest.

"Jeg har flere gange været et supplement til brudgommens tale. Så bliver bruden så rørt, og det hjælper den arme brudgom med at få holdt en tale. Det, synes jeg, er spændende," siger Tina Lynderup.

Hun tager så langt væk, som folk vil betale for at få hende til at synge, og det har blandt andet ført hende til Nakskov. Brudgommens forældre var fra Skjern, og de ønskede, at hun kom og sang i kirken.

Tina Lynderup har også sunget til et kirkebryllup i Nørre Sundby.

"Det var en brudgom, der havde ledt med lys og lygte. Han var en kende desperat, og han var ligeglad med prisen, bare jeg kunne komme. Jeg ved ikke, hvordan han har fundet mig," siger hun.

Sang for køerne

Tina Lyderup, der er vokset op på en gård i Abildå ved Ørnhøj, har altid sunget og været glad for at synge. Der blev sunget meget fra både højskolesangbogen og salmebogen i hendes hjem.

"Mit første publikum var køerne på marken - jeg sang for dem, når jeg hentede dem på marken," fortæller hun og smiler.

Hun sang i rytmisk kor på Ørnhøj Skole og spillede klaver. Men det var først, da hun kom på Nørre Nissum Efterskole, at det med sangen for alvor tog fart, da hun begyndte at synge efter noder.

Gift og pædagog

Det fortsatte på Det kristne Gymnasium i Ringkøbing.

"Jeg sang med i alt, hvad der kunne synges i og gik selvfølgelig på musiklinjen. Rie (læreren, Anne-Marie Hjelm, i dag organist ved Klittens Kirker, red.) sagde: Tina, du skal noget med den stemme," fortæller Tina Lynderup.

Hun mødte Kristian Lynderup på gymnasiet, de blev gift og flyttede til Videbæk - og hun var en af solisterne i Skjern-operaens opsætning af Carmen i 1995 og havde en mindre solistrolle og sang i koret i "Samson og Dalila" i 2006.

Tina Lynderup blev kirkesanger ved Videbæk Kirke i 1994 og seks år senere uddannet kirkesanger ved Kirkemusikskolen i Løgumkloster. Hun læste til pædagog og fik sideløbende undervisning i solosang. Hun blev uddannet pædagog i 1997 og ansat i Bullerby Vuggestue i Kibæk, men kvittede jobbet, da Willy Egmose foreslog et samarbejde.

Minikonfirmander

Ansættelsen ved Videbæk Kirke har affødt flere opgaver, i dag står Tina Lynderup sammen med organisten for babysalmesang, dagplejesalmesang og salmesang med de ældre på de to plejehjem.

For et halvt år siden overtog hun også minikonfirmandundervisningen efter Hanne Esmarch, der stoppede samtidig med, at hendes mand, Johannes Esmarch holdt som præst.

Musikalitet gået i arv

Om hendes tre børn, Anne Louise, Andreas og Jakob har arvet hendes musikalske talent? Det har de.

"Vi har tit haft megen sang i bilen, når vi var ude at køre. Der er nok ikke så mange, der har oplevet, at der blev sunget tre-stemmig korsang på bagsædet," fortæller hun og smiler.

Anne Louise på 21 år er flyttet hjemmefra, Andreas på 18 år går og bor på Det kristne Gymnasium i Ringkøbing, mens den 14-årige Jakob bor hjemme.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify