Videbæk

Skak Fonden søger erhvervsprojekter

Stifterens oldebarn og resten af fondsbestyrelsen vil gerne støtte både erhverv og kultur.

I flere end 60 år har Skak Fonden været en gavmild og rundhåndet kilde til finansiering af nye initiativer i den tidligere Videbæk Kommune. I de seneste år blandt andet med million-donationer til Vestjyllands Kunstpavillon, Arne Haugen Sørensen Museet og Kuben i Herborg.

Fonden blev stiftet med en grundkapital fra teglværksejer Søren Alfred Skak, der døde i 1960 og ligger begravet på Herborg Kirkegård. Han drev teglværk i Trøstrup og gravede brunkul ved Fiskbæk - og ønskede, at fonden primært skulle støtte erhvervsfremmende projekter.

Skak Fondens bestyrelse holder et eller to møder om året for at forvalte fondens formue, der bygger på en grundkapital på fire millioner kroner. Den står i aktier og obligationer, og overskuddet kan bestyrelsen efter fondens fundats udlodde ret bredt til erhvervsformål og kulturelle aktiviteter i lokalområdet. Det sker efter ansøgning løbende hen over året og i forbindelse med bestyrelsesmøderne.

"Vi må efter nogle år med ret store donationer til kulturelle formål nøjes med lidt mindre donationer, men der er stadigt frie midler til både erhverv og kultur. Et par af de nyeste tilsagn er således til padlebaner i Videbæk og et nyt orgel i Herborg Kirke. Der er tale om pæne beløb, men ikke i nærheden af, hvad vi for eksempel gav til kunstmuseet i Videbæk," siger Troels Behnke Skak fra Skak Fondens bestyrelse.

Oldebarn af stifteren

Han er advokat i Herning og har været medlem af bestyrelsen det seneste år. Trods efternavnet ikke som repræsentant for familien, men som advokat udpeget af staten efter indstilling fra bestyrelsen og Advokatrådet.

"Den tidligere bestyrelse synes dog også, at det var lidt sjovt at indstille mig, da jeg har en familiemæssig tilknytning, idet jeg er oldebarn af Søren Alfred, der stiftede fonden i 1958, og selv sad med i bestyrelsen de første år. Mig bekendt har der ikke siden været familiemedlemmer med i bestyrelsen, da pladsen jo egentlig er til en advokat og ikke en repræsentant for familien," siger Troels Behnke Skak.

I bestyrelsen sidder desuden altid den lokale borgmester – Hans Østergaard, Spjald – og et lokalt byrådsmedlem – Hans Pedersen, Videbæk. De tre medlemmer af bestyrelsen ser gerne, at der kommer flere ansøgninger om erhvervsformål.

"Min oldefar var en driftig herre, der satte gang i mange ting, og vi synes derfor, at det vil være i hans ånd, at fonden også støtter erhvervslivet og ikke kun det kulturelle. Det kan være til mange forskellige gode idéer til noget, der kan være med til at sætte en lokal erhvervsudvikling i gang. Vi kan ikke investere direkte i for eksempel en iværksætter og få en ejerandel, men ellers er fundatsen ret bred og taler om tilskud til nye maskiner og fremstillingsmetoder. Vi har dog ikke fået ret mange af den slags ansøgninger. Tiden er nok også en anden i dag, men det kunne måske være til en særlig uddannelse eller et andet vækstinitiativ, der kan være med til at sætte Videbækegnen på Danmarkskortet," siger Troels Behnke Skak.

Fortsat tilknytning til egnen

Han er ansat i advokatfirmaet Dahl i Herning, hvor han også bor privat med sin familie:

"Jeg er den, der bor tættest på egnen, men familien har stadigt skov i Risdal Plantage ved Fiskbæk, hvor oldefar i sin tid gravede brunkul. Det er et samlingspunkt for hele familien. Jeg havde også den glæde at holde barnedåb for min ældste søn i Herborg Kirke med efterfølgende fest i Kuben. Det var jo lidt sjovt, når fonden havde været med til at støtte etableringen.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify