Videbæk

Pensioneret præst vender tilbage til fast job

For Johannes Esmarch er det en livsstil at være præst. Han er netop tiltrådt en 25-procents stilling ved Vorgod-Fjelstervang kirke.

Johannes Esmarch havde ingen færdige planer om, hvad han skulle fylde i sit liv, da han sagde farvel til jobbet som sognepræst ved Videbæk Kirke den 1. juli sidste år – efter 20 år – og blev pensionist.

Jo, han ville gerne have mere tid til at læse, passe børnebørn, studere kunst, vandre og vennerne – og involvere sig i forskellige opgaver, men han vidste ikke hvilke.

"Nogle mennesker har uopfyldte ønsker, de ser frem til at få opfyldt, når de går på pension. Det havde jeg ikke – jeg har ikke ventet på at begynde at leve livet, når jeg blev pensionist - jeg har levet livet hele tiden. Men der var noget, jeg gerne ville bruge mere tid på," fortæller den 68-årige Johannes Esmarch.

Stoppe på toppen

Han følte hverken, at alderen trykkede, eller det kneb med energien, da han valgte at forlade jobbet som præst ved Videbæk Kirke. Det skete i nøgtern erkendelse af, at han blev ældre - og ønskede at stoppe "med alle bolde i luften til sidste dag".

"Det var godt og vel et fuldtidsjob, og jeg kunne ikke forestille mig at trappe ned eller lukke aktiviteter ned. Det er ikke mig, og det var ikke rimeligt overfor et aktivt sogn. Jeg ville stoppe, mens legen var god i stedet for at opdage, at det kørte et år for meget," siger han og tilføjer med et smil:

"Folk har sagt til mig, at det var alt for tidligt, jeg holdt. Men jeg vil hellere høre det, end at jeg var der et år for meget."

Nyt hus og vikariater

Johannes Esmarch og hustruen, Hanne, er flyttet i deres nybyggede hus i Videbæk, siden han holdt ved Videbæk Kirke, og han har blandt andet brugt tid på at løse den "selvpålagte" opgave at gennemgå alle gemmerne ved flytningen til færre kvadratmeter.

Han har også holdt foredrag, været involveret i det kirkelige arbejde i byen – og vikarieret for præster under deres ferie og sygdom.

Det har han været glad for, men som vikar er det en "engangsforestilling", en opgave – og Johannes Esmarch har savnet og manglet de plusser, som tilknytningen til et sogn, og de mennesker, der bor der, giver.

"Jeg vil gerne have et fast sted, frem for at "hoppe fra tue til tue", siger han.

Kort sagt: han vil gerne tilbage til den livsstil, det for ham er at være præst.

Derfor tøvede han ikke med at søge 25 procent stillingen ved Vorgod-Fjelstervang kirker, da den blev ledig.

"Det er en god måde at lave det, jeg brænder for og har energi til," siger han og tilføjer, at han er ansat uden "bagkant", det vil sige, han er ikke tvunget til at forlade jobbet, når han fylder 70 år.

Samtalerne

Johannes Esmarch tiltrådte stillingen den 1. november og indsættes i de to kirker søndag den 17. november. 

Konfirmanderne underviser sognepræst, Gert Nicolajsen, selv, men han skal stå for nogle af gudstjenester, barnedåb, bryllupper samt bisættelser og begravelser.

"Jeg skal have faste gudstjenester og vagt nogle uger, og så aftaler jeg med præsten, hvad jeg ellers skal lave," siger han.

Johannes Esmarch ser frem til at indgå i et kollegafællesskab og få en tilknytning til et sogn, dets sognebørn og aktiviteter - og tage del i sognebørnenes liv på godt og ondt. Den del sætter han utrolig stor pris på som sognepræst.

"Det er givende samtaler, og der er noget specielt ved at komme så tæt på folk. At folk lader mig komme ind, når tingene er meget personlige og følsomme – ved dåb, vielse og dødsfald – i afgørende begivenheder i menneskers liv," siger han og tilføjer:

"Det er en gave at få lov til– og som jeg er meget ydmyg overfor."

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify