Videbæk

Kraftvarmeværk lægger rør til ny varmepumpe

Gravearbejdet i forbindelse med Troldhede Kraftvarmeværks nye varmepumpe er gået i gang.

Trafikken på dele af Vesteralle, Aakjærsvej og Gåsdalsvej i Troldhede bliver i de kommende to måneder påvirket af det gravearbejde, som Troldhede Kraftvarmeværk så småt påbegyndte ved værket på Aakjærsvej i sidste uge.

Opgaven er at nedgrave næsten 500 meter varmerør mellem det eksisterende kraftvarmeværk og dets kommende varmepumpe på Gåsdalsvej, hvor fundamentet allerede er støbt.

"Vores entreprenør håber at kunne nøjes med en indsnævring af vejen, når der graves, men udfordringen er selvfølgelig, når vi skal krydse Dalgasgade. Her vil vi lægge alle kræfter i at undgå gener for trafikken. Formentlig ved at gennemføre arbejdet om natten," siger driftsleder Tonny Dam Jensen, Troldhede Kraftvarmeværk.

Han glæder sig over, at det er lokale leverandører, der vandt udbuddet på varmepumpen og gravearbejdet.

Meget mindre naturgas

Den nye 0.8 MW luft-vandvarmepumpe fungerer i princippet på den samme måde som en almindelig varmepumpe til private husstande. Bare meget større og som luft-til-vand, hvor varme fra luften bruges til at opvarme vandet. Varmepumpen placeres af flere årsager ikke ved siden af varmeværket på Aakjærsvej.

"Den fylder først og fremmest en del, og vi skal også overholde nogle miljøkrav. Med så mange blæsere kan det ikke undgås, at varmepumpen står og brummer lidt. Samtidigt er vi med grunden på Gåsdalvej også forberedt til potentielt solvarmeanlæg, hvis det bliver økonomisk rentabelt," siger Tonny Dam Jensen.

Fastholder eller sænker prisen

Målet med investeringen på cirka ti millioner kroner er, at op til 90 procent af varmebehovet i Troldhede kan produceres på varmepumpen og dermed fortrænge den dyre naturgas.

"Vi forventer ikke, at det bliver mange timer, at gasmotoren skal køre. Det er kun for at tage spidsen om vinteren, eller når elprisen er for høj. Samtidigt er den jo også rar at have i forbindelse med servicearbejde på varmepumpen," siger driftslederen.

Det statslige grundtilskud til værkets energiproduktion falder helt væk fra næste år.

"Trods det forventer vi af fastholde eller sænke den nuværende pris. Det er i hvert fald helt sikkert, at vores udgifter til varmeproduktion falder," siger Tonny Dam Jensen.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify