Videbæk

Mindesten rejst for Brejning-Muldbjerg Andelsmejeri

Andelsmejeriet i Brejning blev startskuddet til byen Spjald. Mindesten rejst uden for det tidligere mejeri.

Der var sikkert ingen af de landmænd, der i foråret 1888 besluttede at starte et andelsmejeri i Brejning, der tænkte på, at de samtidig var med til at starte et nyt bysamfund i sognet.

Landets første andelsmejeri blev begyndt i Hjedding i 1882 med så stor succes, at opførelsen af andelsmejerier bredte sig som ringe i vandet i Danmark. Landmændene i Brejning, Hover og Nr. Omme gik sammen om at bygge et mejeri på den grund, som Peder Jacobsen i Nørre Søndergård solgte til formålet.

Andelstanken var i højsædet. Hver mand havde én stemme, det betød ikke noget, om man havde mange eller få køer. Der var stiftende generalforsamling i februar 1888 og byggeriet af mejeriet gik så hurtigt, at man kunne starte produktionen 24. juli samme år.

Brejning blev til Spjald

I de første år hed mejeriet Brejning-Hover-Nr. Omme Andelsmejeri. Nr. Omme trådte ud i 1899, senere trådte Hover også ud, og mejeriet kom til at hedde Brejning-Muldbjerg Andelsmejeri – og som sådan fortsatte det til foråret 1988, hvor tidens krav betød sammenslutning i meget store enheder.

Med andelsmejeriet var frøet til en by var lagt, og omkring mejeriet voksede Brejning Mejeriby op. Byen skiftede navn til Spjald Mejeriby, da stationen blev bygget i 1911, for omkring 1921 blot at kaldes Spjald.

 

Foto: Mindestenen for Brejning-Muldbjerg Andelsmejeri hejses ned af lastbilen. Det er Kurt Smith, der har hugget motivet. (Foto: Hans Erik Palmelund)

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify