Videbæk

Godt 700 mennesker til åbent landbrug i Spjald

Viftrupgård Agro & Biogas fik fortalt den gode historie om biogas til Spjald by

Når landbruget hvert år den tredje søndag i september inviterer til Åbent Landbrug på gårde over hele landet, er det som regel for at vise familien Danmark, hvor mælken eller frikadellefarsen kommer fra.

Landboforeningen Vestjysk valgte i år derfor en noget anderledes vært, idet fortællingen ved søndagens arrangement på Viftrupgård tog udgangspunkt i, hvor familien Spjald får sin varme og strøm fra.

Det får Spjald Fjernvarme- og Vandværks forbrugere fra gårdens biogasanlæg. Selv om det handler mere om gylle og store betontanke end smågrise og klappekalve, så var der alligevel i løbet af dagen 725 gæster på det velholdte landbrug; øst for Spjald by. Vel at mærke selv om biogasanlægget siden etableringen i 2016 har haft åbent hus et par gange med hundredvis af gæster fra især lokalområdet.

Landbrugets mangfoldighed

"Der er mange nye gæster. Der er selvfølgelig nogle fra Spjald, men ellers er det folk længere udefra. CO2 er oppe i tiden, og det er et forsøg på at lave Åbent Landbrug på et sted, hvor der ikke er husdyr, men hvor vi i stedet kan vise landbrugets mangfoldighed," siger Knud Christensen, indehaver af Viftrup Biogas.

Han viste dagen igennem selv rundt på biogasanlægget, der laver biogas af gylle og dybstrøelse fra lokale kvæg- og svinebrug samt afgrøder fra blandt andet Viftrupgård Agro, der drives af sønnen og svigerdatteren, Kasper og Dorte Kvistgaard Christensen.

Holder kortene tæt til kroppen

Blandt gæsterne var en del landmænd, der blandt andet gerne ville vide, om Knud Christensen havde erfaringsudveksling med andre biogasproducenter.

"Som landmænd er vi vant til at dele vores idéer med andre. Det er faktisk noget af det, der har bragt dansk landbrug i verdensklasse. Men sådan er det ikke i denne branche, hvor man holder kortene tættere ind til kroppen. Har man fundet noget, der er godt at lave gas af, så holder man sin kæft. Det er jo udbud og efterspørgsel, og hvis man deler sin viden med andre, så risikerer man at prisen stiger," forklarer Knud Christensen.

Landshistorie om Spjald

Dorte og Kasper Kvistgaard Christensen var til gengæld meget glade for anledningen til at fortælle den klimavenlige historie om biogasanlæggets betydning for lokalsamfundet. Både til søndagens gæster og de medier, som benyttede Åbent Landbrug-arrangementet til at beskrive, hvordan »restafgrøder og gylle skal gøre vestjysk by CO2-neutral«.

"Vi har kæmpet med at få fortalt historien om, at Spjald er 100 procent CO2-neutral, så det betyder meget for os, at der er medier, der har taget det op og giver den gas, siger Kasper Kvistgaard Christensen.

Udover at vise, hvordan biogasanlægget producerer energien, der bliver til varme og strøm i Spjald by, så præsenterede Viftrupgård Agro også maskinpark og majsmarker.

Dialog med lokalsamfundet

I samarbejde med blandt andre landboforeningen Vestjysk, Landboungdom og Landbrug & Fødevarer var der i dagens anledning desuden en række aktiviteter som majs-labyrint, trækketur på pony og Spjald FDFs "mord-mysterie" i skoven ved siden af gården.

Majs-labyrinten var lavet som et grundrids af biogasanlægget i størrelsesforholdet en til en, og Dorte Kvistgaard Christensen kan sagtens forestille sig, at den bliver gentaget til næste år. For eksempel sammen med en blomsterstribe i marken, hvor forbipasserende er velkomne til at plukke en buket.

Hun vil nemlig gerne fortsætte den positive dialog med det omkringliggende samfund, som også er et mål med arrangementet Åbent Landbrug.

"Vi kører dybstrøelse gennem Spjald by. Selv om der er presenning på, så kan vi ikke undgå, at det lugter. Det samme med gyllelastbilen. Men hvis vi er åbne og tilbyder en tur i majslabyrinten og muligheden for at plukke blomster, så er det måske lidt lettere at sige pyt til, at det somme tider lugter lidt, siger Dorte Kvistgaard Christensen.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2020 Cookiepolitik / Udviklet af Optify