Videbæk

Helle og håndbold knækkede kursen

Frivilligt arbejde i Videbæk Fiskebæk KFUM i snart 20 år fylder Helle Holbølls fritids- og familieliv.
Helle Holbøll, Videbæk. Sekretær i Ringkøbing-Skjern Kommunes børne- og familieafdeling. Seniorudvalgsformand og bestyrelsesmedlem i Videbæk Fiskbæk KFUM. Holdleder og træner for klubbens seniordamer. Skolebestyrelsesmedlem og medarrangør af Klovneløb i Videbæk.

Hvornår mødte du første gang Videbæk Fiskbæk KFUM? 
Da min mand og jeg flyttede til byen for knapt 20 år siden. Vi har begge spillet håndbold, fra vi var små, René i Videbæk og jeg i Rindum, og var fortsat med at spille, mens vi boede samen i Billund, så det var helt naturligt at melde os ind her.
Hvordan var det møde? 
Det var nemt at føle sig hjemme, og flere af spillerne var venner og tidligere skolekammerater. Jeg er nok konkurrencemenneske, men holdfællesskabet og håndboldens sociale aspekt er mindst lige så vigtigt for mig at være del af. Jeg begyndte at træne hold i Rindum, da jeg var 16-17 år, og sad også med i ungdomsudvalget, så sport og foreningsliv hænger naturligt sammen for mig. 
Hvilken rolle har du i foreningslivet i dag? 
I 2001 blev jeg tilbudt en ledig plads i seniorudvalget. Året efter blev jeg formand og dermed også menigt medlem i bestyrelsen. Jeg har ikke selv spillet, siden vores søn blev født i 2003, så jeg er meget glad for at stå for vores Serie 3 damer som træner/holdleder; på den måde er jeg stadig en del af holdet. Det kan jeg ikke forestille mig ikke at være. Det ligger ligesom i luften, når vi kommer til august og skal i gang med en ny sæson. 
Hvad laver du? 
I seniorudvalget, hvor vi er fire medlemmer, finder vi trænere til U16, U18 og seniorerne og er stævneledere ved hjemmestævner; det vil sige tager tid, indberetter resultater, sørger for bolde og løser problemer, hvis en dommer falder fra eller der en sjælden gang er ophidsede forældregemytter. Som formand er jeg kontaktperson til Jydsk Håndbold Forbund og dermed ansvarlig for at booke trænerkurser og for puslespillet med kamptider. Jeg tager mig også af at annoncere ved sæsonstart. Til seniordameholdet forbereder jeg hver uge i sæsonen halvanden times træningsprogram. 
Hvor megen tid lægger du i foreningen? 
På dameholdet, hvor vi spænder fra 18 til godt 40 år, bliver vi altid en times tid og hygger efter træning eller spiser sammen på vejen hjem, hvis vi har haft udekamp en hverdag. Derudover er det virkelig svært at sige, for man tænker jo ikke over, hvis man lige sidder med noget en eftermiddag. Men i forbindelse med et JHFtiltag kortlagde vi vores tidsforbrug for et par år siden, og da landede jeg på fem-syv timer om ugen i gennemsnit. 
Hvordan fordeler tiden sig? 
Der er klart mest at gøre med turneringsplanen op til sæsonstart og igen i ugen op til jul. Har vi en dag med fuldt kampprogram til hjemmestævne, kan jeg nemt være i hallen syv-otte timer. Så spiller de yngste årgange, som vi selv skal dømme, først på dagen, og seniorerne sidst. 
Hvad kan du bedst lide? 
Det sociale element i foreningslivet. Livet i hallen, både de to gange om året, hvor klubben inviterer til kaffe og kage for alle generationer i familien, og selvfølgelig når vi har hjemmekampe. Et stort publikum gør bare noget positivt, for det er rart at blive heppet på uanset alder, og jeg vil varmt opfordre til at komme lidt tidligere og blive lidt længere, så man ser flere end én kamp og bliver del af en stærk og god hjemmebanestemning. 
Hvad gør du mest af pligt? 
Ikke noget, og jeg mener heller ikke, at man skal føle sig forpligtet, men hvor ville det være dejligt, hvis flere forældre kunne have lyst til at give frivilligt arbejde en chance. Det er en fed fornemmelse at være med til at gøre noget godt for andre; se børns glæde over at udvikle sig, lære nyt og blive del af et fællesskab. Både på banen og socialt. 
Hvilken rolle spiller foreningen i dit liv? 
Håndbold og Videbæk Fiskbæk KFUM er omdrejningspunkt for meget i vores familie, og noget vi gør sammen. René er netop blevet formand efter mange år i sponsor- og aktivitetsudvalget, han er træner - og lejlighedsvis stadig selv målmand - og vores søn, Peder, har været med i hallen, siden han var få uger gammel, og spillet siden han var fem. Vi har ikke hold til ham pt., så han spiller i vores samarbejdsklub Skjern. 
Hvad har været din største oplevelse med Videbæk Fiskbæk KFUM? 
At knække kurven. For fire-fem år siden raslede medlemstallet i holdsport ned over hele landet, også her. Vi var nede på 80 medlemmer. Så vi gik ind i arbejdet i håndboldforbundets målrettede Knæk Kurve-kampagne. Efter to år var vi 150. Indsatsen fortsætter gennem Håndboldens Dag i august, hvor alle byens 1.-5. klasses elever kommer i hallen og gennem en folder med oversigt over alle klubbens ekstra tilbud og aktiviteter. At samle over 200 mennesker til afslutningsfest med spisning, hygge og kåring af årets spiller og årets kammerat på samtlige hold er stort. 
Hvad har foreningsarbejdet lært dig? 
At jeg ikke behøver en personlig belønning for at føle mig godt tilpas; andres glæde giver mig noget. 
Hvad kendetegner jeres forening? 
Vores motto er ”Få en på opleveren med Videbæk Fiskbæk KFUM”, fordi det selvfølgelig skal handle om håndbold, men ikke kun håndbold hos os. For eksempel holder banko-aften, arrangerer skøjtebanetur og takket være vores uundværlige støtteforening, Håndboldens Venner, og det udlejningssommerhus, de har bygget til klubben, får alle hold fra U10 en overnatning i pool-hus. Det skal være sjovt og hyggeligt at gå til håndbold. 
Hvad er foreningens største udfordring? 
At få økonomien til at hænge sammen. Som indendørssport kommer vi ikke udenom at betale haltimer, og de er dyre i vores kommune. Heldigvis har vi fantastiske sponsorer, men det er ærgerligt, at de mange kræfter, som sponsorudvalgets medlemmer bruger, ikke kan lægges i hallen og på banen med børnene. I Herning kommune betaler klubberne knap 30 kroner for en haltime, hvor vi står med en udgift på cirka 180 kroner efter det kommunale tilskud. 
Hvad er dit bud på en løsning? 
Løsningen må findes politisk gennem en justering af enten timepris eller haltilskud. Vi har lagt alle de hold sammen, som vi kan, så de så vidt muligt træner sammen for at spare timer, men det er altså svært at spille håndbold, hvis man er flere end 14 på banen på samme tid! 

Videbæk Fiskbæk KFUMs hjemsted er Videbæk Idræts- og Fritidscenter. Antal medlemmer: 160 på banen i sæson 18/19, cirka 25 frivillige trænere og hjælpere og 17 udvalgs- og bestyrelsesmedlemmer. Stiftet: 1972 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify