Videbæk

Birgitte bobler i gymnastikken

Kropsglæde driver Birgitte Skovkær i hendes frivillige arbejde i Videbæk Gymnastik- og Ungdomsforening.

Birgitte Skovkær bor i Videbæk og er salgschef for licitationsafdelingen hos Zystm i Herning. Formand for gymnastikudvalg og aktivitetsudvalg samt medlem af ledelsen i Videbæk Gymnastik- og Ungdomsforening. Træner på Mix Motion-holdet og tilkaldevikar på diverse gymnastikhold. Medlem af gymnastikudvalget Ringkøbing-Skjernegnens Hovedkreds. Modtager af Vestjysk Banks vandrepokal for foreningsarbejde i VGU i 1993 og 2012. Tidligere aktiv i håndboldklub og hos spejderne, samt opstillet til byrådet for Venstre.

Hvornår mødte du første gang Videbæk Gymnastik- og Ungdomsforening (VGU)?

Da jeg i begyndelsen af 1987 flyttede fra Borris til Videbæk, kendte jeg ikke en sjæl og havde ikke en dør at banke på. Men jeg havde lavet gymnastik altid, undervist længe og fik min første udvalgspost, da jeg var 15, så jeg slog op i telefonbogen og ringede til den, jeg forventede var formanden for gymnastik i Videbæk for at spørge, om de manglede nogen til at træne de unge piger. Så kunne jeg jo lære nogen at kende. Jeg var velkommen, og det var jo fint … bortset fra at jeg havde ringet fejl og talt med dem i Vorgod-Barde. For dem var det helt i orden; de var endda parate til at hente mig (jeg havde ikke selv bil), men det ville jeg jo ikke møde folk i Videbæk af, så jeg måtte melde pas. I VGU var de heldigvis også glade for, at jeg ringede og tilbød mig som træner, da jeg fik fundet det rigtige nummer.

Hvordan var det møde?

Dejligt. Jeg har trænet mindst et hold hver sæson siden og sidder nu i gymnastikudvalget for anden gang.

Hvornår, hvordan og hvorfor blev du formand for gymnastikudvalget?

Jeg har leddegigt, så de varme, velsmurte led bevægelse giver, er supergodt for mit velvære. Men i sæson 2015-2016 da jeg var i hallen fire gange om ugen som enten træner eller holddeltager, begyndte min krop at sige fra, og jeg overvejede om en udvalgstjans ville være det bedste, jeg kunne gøre. Så da ledelsen en aften kom for at spørge, om jeg ville i gymnastikudvalget, fik de ikke brugt deres ellers velforberedte salgstale; jeg sagde ja. Vi var et helt nyt udvalg, som trådte sammen i 2016, og det lå til alles højre ben, at jeg blev formand. I 2017 indtrådte jeg som gymnastikafdelingens repræsentant i ledelsen og blev også formand for aktivitetsudvalget.

Hvad er der sket siden?

Det første år var der meget nyt at lære; et computersystem i stedet for girokort og daglige cykelture til kasseren med kuverter, for eksempel. Vi to, der havde været med før, havde lykkeligt glemt alt om det baggrundsarbejde, der er nødvendigt for, at man som instruktør kan møde glad ind til sit hold. Beslutninger om hvilke fitnesstrends skal følges, og hvilke hold skal planlægges og annonceres. Opvisningsdragter prøves og bestilles. Gæstehold inviteres og programmer trykkes. Vi har nu indarbejdet et årshjul, men holder samtidig hinanden fast på, at »plejer« ikke må indfinde sig. Efter at have evalueret vores første sæson tog vi en ret drastisk beslutning; slog en del årgange sammen, oprettede rene drengeog pigehold og inddrog i højere grad forældre til de yngste som hjælpere. De færre, men større hold blev en succes.

Hvad laver du?

Som formand er min vigtigste opgave, at alle gymnastik- og fitnessinstruktører bliver set og hørt. Uden dem ingen afdeling; det er et samarbejde af format og langt fra kun et formandsarbejde.

Hvor meget tid lægger du i foreningen?

Rigtig meget. Men det gøres ikke op i timer; jeg gør det op i glæder.

Hvordan fordeler tiden sig?

Lige nu hvor alle hold er kommet i gang, nyder vi frugterne af arbejdet, som begyndte efter opvisningen i marts og evaluering af forrige sæson. April-maj og august-september har udvalget mest at se til med at finde instruktører, hjælpere, planlægge og annoncere hold og mødes med instruktørerne fra børne-, voksen- og fitnesshold.

Hvad kan du bedst lide?

At sprede kropsglæde og energi! Foreningsarbejdet i sig selv interesserer mig, men jeg gør det især for at sikre rammerne om det, som foregår på gulvet. Min passion er bevægelse, og gymnastikken har bare været min ting, lige fra jeg begyndte som pusling i hvide gamacher og små gymnastiksko. Musikken, energien – det er så dejligt! Jeg er hverken instruktør eller formand for at andre skal dele min oplevelse, men for at de mærker deres egen kropsglæde.

Hvad gør du mest af pligt?

Det føles som pligt, når jeg skal bruge kræfter på at lokke folk med op i helikopteren for at få perspektiv på deres egne behov i forhold til det store hele.

Hvilken rolle spiller foreningen i dit liv?

Samme rolle som et langt kærlighedsforhold.

Hvad har været din største oplevelse med VGU?

Fællesskabet. Det har drevet mig lige fra starten og til hvor jeg er i dag. Og selv om jeg har trænet gymnastikhold stort set altid, oplever jeg stadig nyt. For nylig manglede de hænder til at tage imod på et springhold. Spring kan jeg virkelig ikke finde ud af, så der var sommerfugle i maven, da jeg gik ind. Men med hjælp fra dygtige instruktører blev det bare godt og skide sjovt! Søde, søde piger.

Hvad har foreningsarbejdet lært dig?

En efterskoleforstander formulerede engang sin fornemmeste opgave som at fjerne det spejl, som eleverne gik rundt med foran sig, og erstatte det med et vindue, de i stedet kunne se ud gennem. Det vindue har foreningsarbejdet givet mig, og det er en skønnere verden at se på.

Hvad kendetegner VGU’s gymnastikudvalg?

At vi griner meget. At vi gør en dyd ud af aldrig at mødes for at mødes men for effektivt at få noget konkret fra hånden. Som regel ved et fyraftensmøde fra klokken 17-18 i VIFC’s foyer. De få længere aftensmøder begynder klokken 18 og slutter klokken 21 sharp, for vi er alle mennesker med familier og fuldtidsjob. Vi har meget bevidst en sammensætning, som giver personlige berøringsflader til mange aldersgrupper, og en turnus for hvornår man kan træde ud. Man har medansvar for at finde sin afløser, så det er risikofrit at komme til generalforsamling. Her bliver ikke valgt udvalgsmedlemmer, kun VGU’s ledelse.

Hvad er foreningens største udfordring?

De små børneårgange som er på vej. Det vil påvirke vores medlemstal og økonomi.

Hvad er dit bud på en løsning?

Vi har hverken konkrete bud eller følere ude, men udfordringen er jo fælles for alle, så måske løsninger kan findes gennem samarbejder på tværs.

Fakta: Videbæk Gymnastikog Ungdomsforening holder til i Videbæk Idræts- og Fritidscenter Gymnastikafdelingen har flere end 400 gymnaster, 36 instruktører og hjælpere samt flere forældrehjælpere og fem udvalgsmedlemmer. VGU blev stiftet i 1968 ved sammenlægning af byens gymnastik- og ungdomsforeninger fra henholdsvis 1921 og 1908. Formålet er at fremme interessen for det frivillige forenings- og ungdomsarbejde gennem aktiviteter inden for DGI’s område.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify