Videbæk

Bent Graakjær sparkede liv i Westergaards Hotel

Han brænder for godt værtskab, lokale fødevarer og udvikling af turismen – og han involverer sig.

Bent Graakjær aner ikke, hvad han vil være, da han forlader 10 klasse, så han går på gymnasiet. Men situationen er den samme, da han får huen på hovedet – han beslutter sig for at rejse til Færøerne.

"Jeg gik på gymnasiet (Kristne Gymnasium i Ringkøbing, red.) med en færing, og der var også andre fra gymnasiet, der skulle derop," fortæller han.

Hotelbranchen

Han får arbejde på et af Thorshavns to hoteller – modtager gæsterne og bærer deres kufferter, laver pedelarbejde og serverer til receptioner.

"Jeg har holdt døren for kronprins Harald af Norge og serveret for Dronning Margrethe," fortæller Bent Graakjær.

Mere vigtigt, han finder sin hylde – fascineres af det at være vært og give folk en oplevelse, når de er et fremmed sted.

"Jeg blev bidt af det," siger han.

Kokkeuddannelse

Han arbejder på hotellet i fire år, finder sammen med hustruen, Hildegunn, der arbejder på byens andet hotel – og finder ud af, at han vil være kok.

"Jeg så, hvordan kokke kunne få en intetsigende fisk til at blive til en lækker ret," fortæller Bent Graakjær.

Færøerne har ingen kokke-uddannelse, han og Hildegunn rejser derfor til Danmark – han kommer i lære på Hotel Vildbjerg, og hun som konditor. Men arbejdet er for hårdt, og hun får læreplads hos en isenkræmmer i Vildbjerg.

Til Færøerne igen

De skal retur til Færøerne – er planen. Men det forpurrer Westergaards Hotel, som de jævnligt kører forbi.

"Hotellet stod mørkt, der var kun åbent til frokost mandag til fredag. Videbæks gamle hotel – det, syntes vi, var en skam," siger Bent Graakjær.

Han får ejerne af Vildberg Hotel med på ideen om at "sparke liv i hotellet". En flok erhvervsfolk i Videbæk arbejder samtidig på at overtage hotellet, der er i fare for at blive revet ned og erstattet af en Aldi-butik. De to parter får kontakt med hinanden, og den 1. marts åbner de med Hildegunn og Bent Graakjær som forpagtere – fire år senere køber parret hotellet.

Rollerne

Bent Graakjær er 51 år, vokset op på en gård i Finderup. Han og hustruen bor på hans fødegård sammen med deres to børn, hans forældre og hendes mor. Han føler fortsat, at han er på rette hylde.

"Jeg glæder mig, når jeg kører på job. Det er en spændende branche, hvor der er liv. Folk kommer og får en lille snak, og de er som udgangspunkt positive. Jeg møder nye mennesker og ser folk igen – jeg kan godt lide værtsrollen," siger han.

Roller har Bent Graakjær haft mange af. Han har været formand for Videbæk Handelsforening, for Videbæk Turistforening, i bestyrelsen mens Kunstpavillonen blev opført, i bestyrelsen for Teatret Om – nu er han formand for Ringkøbing Fjord Turisme, næstformand i Kulinarisk Vestjylland og sidder i bestyrelsen for Regional Madkultur, der dækker seks kommuner.

"Det relaterer til det, jeg lever af," understreger han.

Drivkraften

Bent Graakjær har altid engageret sig i lokalområdet for at yde sit bidrag og øge interessen for området.

"Men jeg involverer mig kun i de ting, der interesserer mig. Jeg har for eksempel aldrig siddet i bestyrelsen i en sportsforening," siger han og smiler.

Til gengæld går han all in, når det gælder lokale fødevarer og turisme, og han har et ønske om, at området gør mere i gastroturisme.

"At det er noget, vi bliver kendt på – at ingen turister besøger Ringkøbing-Skjern Kommune uden, at de har fået kendskab til de lokale fødevarer," siger Bent Graakjær.

Han nævner som eksempel et besøgsmejeri i Videbæk, fiske-aktiviteter i Hvide Sande og rundvisning ved køerne i Skjern Enge.

Kombination

Begejstringen lyser i hans ansigt, og han bliver ivrig, når han fortæller.

"Vi har turisterne, fødevarerne og naturen – de tre ting skal bare kombineres," siger han.

Bent Graakjærs kalender er fyldt med aftaler om fødevarer eller turisme – når hotellet tillader det, for det er frivilligt arbejde.

Det er også ham, mange medier og andre kontakter, når de skal have en udtalelse eller assistance.

"Vi er ikke spor bedre end andre, men vi har været mere synlige, siger han.

Selskaber

Den 1. december 2018 tog Bent Graakjær konsekvensen af, at det er svært at få personale, især uddannede kokke, og han lukkede restauranten.

"Den er omkostningstung, fordi man ikke kan planlægge, det kan med selskaber. Og ingenting er statisk, alting ændrer sig," siger han og tilføjer, at Westergaards Hotel er nogle af de første, der tager konsekvensen af situationen i branchen.

Nu helliger Westergaards Hotel sig selskaber, alle typer af fester, generalforsamlinger, møder, mindesammenkomster og familier, der lige skal ud at spise, og selskaber er der mange af, samt udlejning af hotellets fem værelser.

LÆS OGSÅ: Fredagens korte nyheder fra Ringkøbing-Skjern

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2019 Cookiepolitik / Udviklet af Discover Denmark