Vestjylland

Vattenfall kommer lokale i møde, flytter havmølleparker

Havmølleparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord placeres så langt mod vest som muligt.

Modstanderne af de kystnære havmøller placering i parkerne Syd og Nord kan nu ånde lettet op. Vattenfall flytter nemlig de to havmølleparker så langt fra kysten som det teknologisk og geografisk er muligt inden for de områder, som staten har udpeget.

Det sker for at imødekomme lokale ønsker om at reducere vindmøllernes visuelle påvirkning, skriver Vattenfall i en pressemeddelelse.

Syd-mølleparken består af 20 møller og parken i nord af 21. Men start-tidspunktet for etableringen er tidligere blevet udskudt i tre år, fordi Energiklagenævnets ønskede en yderligere miljøvurdering af havmøllepark, Vesterhav Syd, der opføres ud for Hvide Sande og Søndervig. Den tid vil firmaet benytte til i videst muligt omfang at honorere lokale ønsker.

Lokal dialog

"De sidste par år har vi været i dialog med lokalbefolkningen, og vi har naturligvis noteret os et lokalt ønske om at flytte møllerne længere væk fra kysten. Derfor bruger vi nu lejligheden skabt af den ekstra tid, vi har fået, til at imødekomme dette ønske og flytte møllerne", siger Michael Simmelsgaard, Vattenfalls direktør i Danmark.

Staten udpegede områderne til de to havmølleparker i 2012 – på et område fra fire til ti kilometer fra Vestkysten (det gule område på kortet, prikkerne er den oprindelige placering af møllerne, den blå stribe er et telecom-kabel, red.). Vattenfall placerede dem cirka fire kilometer ude i havet, men det vakte så stor lokal vrede, at firmaet nu benytter den supplerende VVM-redegørelse til at rykke dem længere væk fra kysten – under hensyn til miljømæssige, geografiske og tekniske forhold. En udskydelse og ændring, der vil koste Vattenfall et trecifret millionbeløb.

Så langt vestpå som muligt

"Vi skal finde en løsning, der balancerer det lokale ønske om afstand til kysten med en høj produktion af fossilfri energi. For at maksimere afstanden til kysten og sikre, at møllerne ikke skygger for hinanden, er vi nødt til at arbejde med én møllerække. Derudover står vi over for flere begrænsninger i de to områder fra kabler, kulturarv og havbunden. Hvis de kan overvindes, er vi klar til at flytte møllerne helt til den vestlige side af de to områder”, siger Michael Simmelsgaard.

I Vesterhav Syd krydser to eksisterende fiberoptiske kabler det sydvestlige hjørne af området og forhindrer placering af møller i dette område. Imidlertid er kablernes fremtid uvis. I Vesterhav Nord, der placeres ud for Thyborøn og sydpå, har det nordvestlige hjørne flere begrænsninger af arkæologisk karakter samt en skrånende havbund, der typisk flytter sig flere meter hvert år.

Møllerne, der sættes op, er af typen Siemens Gamesa 8,4 MW møller. De to parker vil tilsammen øge el-produktionen i Danmark med ti procent, hvilket svarer til 380.000 danske husstandes el-forbrug.

Havmølleparkerne er de første i Danmark, som lokalbefolkningen har mulighed for at blive medejere af.

Ideoplægget for supplerende miljøvurdering er netop offentliggjort og en offentlig høring sat i gang. Høringsfristen er den 16. august, og Vattenfall har et nyt layout klar i foråret 2020.

Torsdag den 4. juli, tirsdag den 27. august og torsdag den 26. september, alle dage klokken 15-18, er det muligt at få en snak med folk fra Vattenfall om Vesterhav Syd, i skurvognen på Nørbyvej, ved transformatorstationen på Søndervig Landevej.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify