Vestjylland

Livredning: Badende skal passe på revlehuller

Den kraftige blæst får Tryg Fonden Kystlivredning til at advare badende om revlehuller.

Den kraftige vind kan skabe farlige situationer, uanset om det er pålandsvind eller fralandsvind. Vil man en tur i vandet, skal man derfor være ekstra opmærksom på, at der kan opstå farlige situationer, understreger Tryg Fonden Kystlivredning.

Vinden resulterer nemlig i de såkaldte revlehuller, der giver en meget, meget kraftig strøm, som trækker badende med ud – altså væk fra kysten – og det får mange til at gå i panik. Hvis man bliver trukket udad, handler det derfor om at bevare roen og svømme til siden, indtil man kan svømme tilbage til land.

Kæmp ikke imod

"Pålandsvind giver store bølger, som er sjove at kaste sig i, men der er virkelig meget kraft på bølgerne, og derfor er der fare for at blive væltet omkuld. Bølgerne giver stærk strøm og danner revlehuller, hvor der kan være stærk strøm væk fra kysten, som kan trække dig med ud. Sker det, er det vigtigt at bevare roen, svømme til siden og tilbage til land med bølgernes hjælp. Hvis man kæmper mod strømmen, bruger man alt for mange kræfter, og så bliver det farligt," siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i Tryg Fonden Kystlivredning.

Han understreger, at mange badegæster hvert eneste år bliver overraskede af de lumske revlehuller. På overfladen ser vandet umiddelbart roligt ud, men nedenunder er den udadgående strøm så kraftig, at det kræver umenneskeligt mange kræfter at svømme tilbage mod land. Det er derfor, at det er vigtigt at svømme til siden og derefter mod land et andet sted.

Bad ved livreddertårnene

Michael Iwersen opfordrer også til at lade badedyr og luftmadrasser blive på land, for man er hurtigt langt ude på havet, hvis man ligger på en luftmadras.

Han fraråder desuden at bade tæt på moler, høfder og bølgebrydere, når der er stærk pålandsvind. Det skyldes, at man risikerer at blive kastet imod de store sten og dermed komme alvorligt til skade, skriver Tryg Fonden Kystlivredning i en pressemeddelelse.

Kystlivredningen opfordrer desuden badegæster til at bade på strande, hvor der er livreddere til stede til at fortælle om badeforholdene samt hjælpe, hvis man skulle komme i problemer, når man er i vandet.

Der er livreddere på stranden i Søndervig samt på Hvide Sande Sydstrand.

 

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify