Vestjylland

Manglende udkald gør det svært at rekruttere

De frivillige i det lokale marinehjemmeværn ærgrer sig over, at de meget sjældent bliver bedt om at hjælpe til ved eftersøgninger til søs.

Redningsbåden Emile Robin i Hvide Sande er jævnligt på eftersøgningsopgaver i og omkring Ringkøbing Fjord. Det kan være i forbindelse med en surfer, der er kommet på afveje eller lignende. 

Kun meget sjældent bliver det lokale marinehjemmeværn bedt om at bidrage til eftersøgningen. Sidste år skete det én gang.

Det til trods for, at snesevis af frivillige hjemmeværnsfolk gerne bidrager og på trods af, at hjemmeværnet har de nødvendige fartøjer liggende i havnen i Hvide Sande, som skal bruges i forbindelse med eftersøgninger. 

Hjemmeværnschef ærgrer sig

Michael Harmark, chef for flotille 126 Hvide Sande-Ringkøbing ærgrer sig over, at Forsvarets Operationscenter, så sjældent beder de lokale hjemmeværnsfolk om at bidrage i forbindelse med eftersøgninger. 

"Jeg tror, det skyldes misforstået hensyn; at man ofte undlader at kalde os ud, fordi vi risikerer at køre forgæves, hvis det viser sig, at der alligevel ikke er behov for vores hjælp, men vi vil rigtig gerne hjælpe til, og vi er helt indforståede med, at nogle gange kører man forgæves," siger Michael Harmark. 

"Vi er stolte af det, vi laver, og vi vil gerne gøre en forskel. Vi bliver tit spurgt af folk, hvorfor vi ikke har været ude i forbindelse med en sag på fjorden, hvor vi kun kan svare, at vi ikke er blevet alarmeret om det. At vi så sjældent bliver kaldt ud er også med til at gøre det svært at rekruttere folk, for hvorfor skal man melde sig til Marinehjemmeværnet, hvis vi stort set kun er ude på øvelser," siger han. 

Hyggen holder os sammen

En anden af de frivillige hjemmeværnsfolk i det lokale marinehjemmeværn er bådfører Mogens Grimstrup (billedet). 

Han konstaterer, at med det lille antal udkald er det først og fremmest det sociale samvær, der holder sammen på flokken. 

"Vi hygger os altid, når vi har været på øvelse, og det er kammeratskabet, der bærer det - desværre," siger Mogens Grimstrup. 

Mogens Grimstrup mener desuden, at der bliver mere og mere administrativt bøvl ved at være hjemmeværnsmand. 

"Det kan godt være, at jeg er en gammel sur mand, men jeg kan stadig godt lide at sejle, og det er jo folk på min alder, der har tid til det," siger han. 

Folketingsmedlem går ind i sagen

Folketingsmedlem Karina Due (DF), der er valgt i Vestjyllands Storkreds, vil nu tage sagen op. 

"Vi kan ikke undvære Hjemmeværnet, og derfor er det også vigtigt at bruge det - ellers forsvinder det," siger Karina Due. 

Hun vil nu tage kontakt til Forsvarets Operationscenter, som står for at tilkalde henholdsvis redningsbåd og hjemmeværn, når der opstår sager, der kræver eftersøgning til søs. 

"I første omgang vil jeg gerne vide, hvad det skyldes, at man så sjældent gør brug af Marinehjemmeværnet. Det kan så danne baggrund for, at vi kan tage en snak om, om ikke det er noget, man kan blive bedre til," siger Karina Due. 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify