Vestjylland

670.000 raske dyr skal slagtes: Minkavlere står til milliontab

Ville man have gjort det samme, hvis en hest var blevet smitter på en rideskole - eller ville det have kostet for mange stemmer?

Fem minkfarme i Midt- og Vestjylland er blevet ramt af Corona.

Det får nu fødevaremyndighederne til at skride ind og forlange alle mink slagtet på minkfarme, der ligger op til 7,8 kilometer fra de Corona-ramte farme.

Det betyder, at i alt 47 minkfarme skal slagte deres mink, og at i alt 670.000 raske mink ifølge Fødevarestyrelsen står til at blive aflivet.

Det får alvorlige konsekvenser for de ramte minkavlere, som i flere tilfælde står til milliontab, fordi de kun bliver delvis kompenseret af staten.

Glæden ved arbejdet er helt forsvundet

En af de ramte minkavlere, der står til at skulle slagte sine mink, er Niels Chr. Poulsen fra landsbyen No, der ligger nordøst for Ringkøbing.

Han er en af landets største minkavlere med en besætning på 170.000 raske mink, som nu skal aflives, fordi hans minkfarm ligger cirka fem kilometer fra en farm, som er blevet ramt af Corona.

”Glæden ved arbejdet er selvfølgelig helt forsvundet, og alle mine medarbejdere er stærkt frustrerede over, hvad der nu skal ske med dem. Jeg kan ikke engang give dem et svar,” siger han til TV Midtvest.

Minkavler: Tag jer da for helvede sammen

En anden minkavler i det vestjyske, som står til at skulle slå sin besætning ned, er Hans Jørgen Siem fra Bork, som ligger sydvest for Skjern.

Han har lagt en video på Facebook, hvor han sætter ord på sine frustrationer.

”Vi bliver slagtet ind fra en side. Vi står her tre uger før pelstid, hvor vi kunne have pelset de dejlige skind og fået valuta i kassen, men det eneste, de tænker på i Folketinget, er, hvordan man undgår lårklask og pis og lort. Tag jer da for helvede sammen,” siger han i videoen.

Ville man have gjort det samme med heste?

I lokalbefolkningen er der stor sympati med de ramte minkavlere.

Bagermester Martin Thygesen fra Hvide Sande skriver på Facebook:  

”Nu hvor Mogens Jensen afliver mink præventivt i en radius på 7-8 kilometer fra smittede minkfarme, så kan man spørge, om han ville gøre det samme, hvis det var en hest på en rideskole, der var blevet testet positiv for covid-19 – eller ville det koste for mange stemmer?”

Bankdirektør Per Munch fra Skjern Bank udtrykker ligeledes forundring over fremgangsmåden.

”Jeg mener ikke, det kan passe, at man lader raske dyr slå ned. På den måde maksimerer man alles tab: Det bliver dyrt, både for det offentlige, der skal betale erstatninger, og i form af de tab, der ligger i et årelangt avlsarbejde,” siger han til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Politikere kræver fuld kompensation

Politikere fra en række partier kritiserer regeringens håndtering af sagen.

Alex Vanopslagh, der er formand for Liberal Alliance, skriver på Facebook, at man ”selvfølgelig ikke” bør slå store besætninger ned pga. nogle få Corona-smittede mink. Alex Vanopslagh skriver også, at minkavlerne børn kompenseres fuldt ud for deres tab.

Noget lignende er meldingen fra Nye Borgerlige, mens Konservative holder sig til at kræve fuld kompensation til de ramte minkavlere.

Ministeren nægter at ændre reglerne

Fødevareminister Mogens Jensen (S), der er valgt til Folketinget i Vestjyllands Storkreds, afviser, at nedslagtningen af de hundredtusindvis af raske mink er en overreaktion.

Han siger til TV Midtvest, at han følger den rådgivning, han får fra sundhedsmyndighederne, og han afviser ligeledes kritikken af den kompensationsordning, som betyder, at en Corona-ramt minkfarm kun blive delvis kompenseret for sine tab.

”Sådan har det også været tidligere med andre husdyrsygdomme, der har betydet, at man har måttet slå besætninger ned,” siger han.

LÆS OGSÅ: Stem Mogens Jensen ud af Folketinget

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify