Skjern-Tarm

Vibeke og Jens Allan Mose udlever drømmen om Grønland

Den tidligere Tarm-tandlæge, Vibeke Mose, er tandlæge på Grønland. Hendes mand, Jens Allan Mose, eks-lektor på VGT, er "hjemmegående".

Vibeke og Jens Allan Mose, henholdsvis 63 og 69 år, har altid været fascineret af Grønland, og de har flere gange talt om at tage derop og bo i en periode. Hun har været deroppe på kursus to gange, en gang var han med, og han har været gymnasie-censor på øen i 11 dage.

Nu har de gjort alvor af deres drøm. En uge ind i januar i år ankom de til den vestgrønlandske by, Uummannaq, en 12 kvadratkilometer stor ø med cirka 1300 indbyggere og fire timer bagud i forhold til Danmark.

Ansat som tandlæge

"Når vi skulle af sted, ville vi op til det rigtige Grønland for at se og opleve noget helt anderledes – op, hvor de kører med hundeslæde, og der er en fangerkultur," siger Vibeke Mose, der er ansat ved Grønlands-tandplejen for i to år.

Hun drev i 30 år tandlægeklinik i Tarm. Den blev solgt for tre år siden, og hun fik job ved tandplejen i Frederikshavn Kommune og boede i deres hus i Skagen, hvor Jens Allan flyttede op, da han stoppede som lektor på Vestjysk Gymnasium i Tarm efter 33 år.

Han har da også fået tilbudt at undervise både på skolen og børnehjemmet i Uummannaq, men har takket nej. Jens Allan Mose har taget sig af de praktiske ting, der har været en del af – og den tidligere musiklærer vil gerne have tid til at spille på det el-klaver, han købte og tog med derop.

Storslået natur

Parret er kommet til det oprindelige Grønland. Fra vinduet har de udsigt til fem spand hunde, der står bundet på isen.

"Vi har en fantastisk storslået udsigt, men det har de fleste nu," siger Vibeke Mose, der var overrasket over, at der trods alt ikke var mere mørkt, selv om de ankom i mørketiden.

"Og nu er solen lige kommet op over fjeldet. Det er et smørhul, vi bor i, for området er kendt for relativt godt vejr – omkring minus 19 grader, men ingen vind. Men det er ikke sjovt at være ude, hvis det blæser," siger hun og tilføjer, at det tager tid, når de skal ud af huset, for de skal have flere lag tøj på.

Tandlægeklinikken

Vibeke Mose er ansat på en tandlægeklinik med to assistenter og en medhjælper. Hun var spændt på at se, hvordan det stod til med tandsundheden – og er blevet overrasket over, hvor god den er.

"Det er klinikassistenternes fortjeneste, for de har ydet en kæmpe forebyggende indsats med fokus på børnene – med behandling og tandbørstning - og det smitter af på de voksne, siger Vibeke Mose.

Hun er glad for de mange års erfaring fra egen klinik og tandplejen i Frederikshavn.

"De får lavet plastfyldninger – ikke kroner, implantater eller broer – de dårlige tænder bliver rykket ud. Børnene får heller ikke tilbudt tandregulering, tanden bliver trukket ud, hvis det er nødvendigt. Det, synes jeg, er synd, men Grønlandstandplejen har ikke ressourcerne til det", fortæller hun og tilføjer, at tandplejen er gratis alle, og indtil de fylder 18 år bliver de indkaldt en gang om året.

Isen letter trafikken

Vibeke og Jens Allan Mose har været ude at gå på den frosne fjord flere gange. Hun ler, når hun nævner isen.

"I Danmark oplever vi, at isen lukker - her åbner den op, for når fjordene er frosset, kommer folk fra andre øer kørende på snescooter, i bil eller med hundeslæde for at handle i Uummannaq lørdag morgen," siger hun og tilføjer:

"Isen gør det hele meget lettere og hurtigere, end hvis man skal sejle eller med helikopter."

Vibeke Mose regner også med, at de skal køre i bil på isen, når skal til øen Ikerasak – en af de fem bygder under tandlægeklinikken, som skal have besøg mindst en gang om året.

Nissebanden

Vibeke og Jens Allan Mose bor i den by, hvor julekalenderen, "Nissebanden på Grønland" blev optaget. Den er skrevet og instrueret af skuespiller og forfatter Flemming Jensen, som spillede Lunte. Han har været lærer i Ikerasak, har skrevet flere bøger om Grønland og nærer stor sympati for landet og befolkningen – og omvendt.

"Alle ved, hvem Flemming Jensen er. Han kommer herop til august som guide for et hold turister," fortæller Vibeke Mose.

Børnehjem og sangkor

Hun og hendes mand er blevet godt modtaget. De har været inviteret hjem til en af klinikassistenterne og til middag på byens Uummannaqs stolthed, børnehjemmet.

"Det er et fantastisk sted. Ann Andreasen (modtog torsdag P2-pris "Årets Ildsjæl", red.) er en karismatisk leder, der er bevidst om, hvad hun gør. De bliver undervist i musik og har instrumenter til et helt symfoniorkester – og dyrker den grønlandske strubesang og trommedans. Det var en positiv oplevelse at se de børn," siger Vibeke Mose.

Anderledes var det, da hun hilste på kirkens organist og sagde, at hun ønskede at synge i koret. Han bad hende henvende sig til formanden, som han ikke lige kunne huske, hvad hed.

"Der var ingen kontakt, og det er atypisk, for alle er meget venlige og imødekommende, så jeg blev noget paf. Men jeg har givet op, jeg skal nok få fat i formanden," siger hun.

Fisketur

Fiskeren, de mødte på isen, var også yderst imødekommende. Han har inviteret Jens Allan Mose med ud at fiske torsk eller pilke, som det hedder, når de slår et hul i isen og kaster en snor med kroge uden madding.

"Alle fritidsfiskere tager ud og pilker deres aftensmad, torsk, helleflynder og havkat. Fiskeriet er hovederhvervet, og Royal Greenland og en anden fiskefabrik er i byen. Vi ser, hvordan fiskerne kører ud på scooter med en fiskekasse og ind og læsser af, når den er fyldt," fortæller Vibeke Mose.

Fisk er også billigt i brugs-butikken, 30 kroner for en helleflynder. Andre varer er dyre, men de kan få alt – frisk grønt undtaget, men et fint udvalg af frosne grøntsager.

"Smør, youghurt og ost er også frossen, og mælken er langtidsholdbar. Det sidste skib var her i december, og det næste kommer til sankthans – nu skal alt flyves ind - så lagrene er fyldt op," siger hun og tilføjer, at de er kommet hjem med varer to måneder over sidste salgsdato.

Sproget er svært

Vibeke Mose forsøger at lære nogle grønlandske ord, men de er lange og minder ikke om andre sprog.

"Det er svært at lære. Men jeg begynder at fornemme, hvad de taler om ved af aflæse kropssproget. Mange grønlændere kan dansk, men der er rigtig mange børn og unge, der ikke kan, de har det ikke i skolen - kun som andet fremmedsprog. Men i sundhedsvæsenet er sproget dansk," fortæller hun.

Ét grønlandsk ord har Vibeke og Jens Allan Mose lært: imaqa, der betyder måske.

"Det er det vigtigste ord på grønlandsk. Alt afhænger af vejret, og når man laver en aftale, siger man imaqa – måske," siger hun.

Det tager parret med sindsro, for det er en del af den grønlandske hverdag og kultur, som de gerne vil opleve og leve i, mens de er der.

 

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify