Skjern-Tarm

Smemek bygger asfalt-vogne til norsk forhandler

Når indehaver Martin Larsen får for meget at lave med driften, ansætter han en medarbejder. Det har han gjort 25 gange.

Smemek har fremstillet en, to, tre – og er nu i gang med den tiende og sidste af de specielle asfalt-vogne, forvogne og trailere, som et norsk forhandler har bestilt hos firmaet på Fiskbækvej 11, mellem Skjern og Videbæk.

Indehaver Martin Larsen fik en forespørgsel fra det norske firma - om han kunne bygge vognene. Det blev et ja, for han trives med at løse både specielle, spændende og udfordrende opgaver.

"Maskineriet er specielt, og det kræver en erfaring, som vi er ved at få," fortæller han og tilføjer:

"Det er en varmeisoleret silo, der skal holde asfalten 200 grader varm. De gummier, vi bruger, skal både være varme- og oliebestandige."

Smemek har udviklet vognene i samabejde med det norske firma, og specielt den første trailer kostede "rigtig mange møder", understreger han.

To afdelinger

Smemek, forstavelser af smede og mekanik, som er det, firmaet gør i, består af Smemek Road og Smemek Building, der hjælper hinanden i travle perioder. Smemek Tires blev solgt i 2017.

Road-afdelingen bygger asfalt-vogne, mens Building-delen arbejder i bygningsstål og fremstiller blandt andet altaner, trapper, gelændere og special-opgaver til lidt større byggerier – primært i Aarhus-området.

"Men opgaverne bliver spredt mere og mere ud i landet," fortæller Martin Larsen og tilføjer, at kunderne udelukkende er erhverv, virksomheder og boligforeninger.

Første ansatte

Han etablerede Smemek den 1. september 2012 som 26-årig. Martin Larsen lånte 100.000 kroner i banken og lejede 120 kvadratmeter til 4000 kroner hos sine forældre.

Martin Larsen ringede og snakkede med folk i sine netværk, tractorpulling-kredse, tractorpulling-sponsorer og stålbranchen – for han troede ikke på, at han kunne sælge til folk, han ikke kendte.

Han fandt småopgaver i lokalområdet og ansatte firmaets første medarbejder, tyndpladesmeden, Anders Lind Haahr.

Fra drøm til virkelighed

Dengang havde Martin Larsen en forestilling om, at det var let at tjene gode penge.

"Det var bare ikke lige så nemt. Det kræver hårdt arbejde i mange år og 60 timer om ugen," siger han.

Smemek kom ud af 2013, det første hele år, med en omsætning på cirka 900.000 kroner. Han syntes, det gik utrolig langsomt – og drømte om en omsætning på to millioner.

Den drøm har han fået opfyldt. I 2018 omsatte firmaet for cirka 24,5 millioner kroner og beskæftigede 25 medarbejdere.

"I dag er der meget mere ro på. Vi har en ordrebeholdning og kunder. Det flasker sig," siger den 33-årige Martin Larsen.

Fri til salg og udvikling

Den 1. august ansatte han en værkfører. Han kører og har kørt efter det princip, at han ikke selv rent praktisk skal være for involveret i produktionen.

"For i de perioder jeg har travlt med at passe driften, så sker der ikke ret meget nyt med virksomheden. Min vigtigste opgave er at få ansattes hverdag til at fungere og have det nemt – at optimere i det store billede," siger Martin Larsen.

Han ændrede i 2015 Smemek fra et personejet firma til et ApS. Det var samme år, som han og en kollega arbejdede på et af virksomhedens "vildeste projekter".

Virksomheden var hyret af Give Steel til at fremstille stålspær til en norsk kunde – på tre uger.

"Vi fik leveret 100.000 ton stål og havde igen løftekran; vi vendte og flyttede det hele med truck – det var helt ude af effektivitet," fortæller Martin Larsen, griner ved tanken og tilføjer:

"18 meter lange bjælker. Det var helt, helt håbløst – så vi flyttede saven udenfor og lavede en rullebane med presenning over, så vi kunne save dag og nat. Vi arbejdede dag og nat i tre uger. Det var sindsyge tre uger."

Viljen giver evnen til at kunne

Martin Larsen ville nok ikke have energi til at starte et firma fra bunden igen i dag. Omvendt vil han ikke være de seneste syv år foruden, for de har givet ham mange erfaringer.

"Og der er noget fedt ved at starte for 100.000 kroner og så se det udvikle sig. Det har været sjovt – men også hårdt. Man skal virkelig brænde for det," understreger han.

Martin Larsen henviser til en sætning, han har fået af sin far: Viljen til at ville, giver evnen til at kunne.

"Hvis man har viljen, kommer man langt," siger han.

Tractorpulling

Han har altid vidst, at han ville være selvstændig. Som barn havde han mange dyr og var fast besluttet på at blive landmand. Martin Larsen gik også på landbrugsskole, inden tractorpulling og tv-udsendelser satte landmands-uddannelsen på stand by.

Han var lige fyldt 17 og gik på Sædding Efterskole, da hans farbror, Torben Larsen, tilbød ham at købe den specialbyggede traktor, Fox. Den unge Larsen slog til og trommede fire kammerater sammen.

"Vi kørte Europa tyndt," fortæller Martin Larsen, der har kørt Fox til flere danske mesterskaber og en tredjeplads ved EM i 2007.

Tv-program

Han arbejdede som smed på Give Steel og AL Stål i Skjern i sammenlagt fire år, inden han blev headhuntet til DR's Ramasjang-udsendelse Store Nørd. Han og kammerater, Flemming Svendsen Tune, lavede 20 programmer med egne opfindelser, som de testede – blandt andet fodboldkanonen, som stadig kan ses på youtube.

De to blev også castet til Danmark har Talent, og Martin Larsen mindes, at han syntes, det var træls, at det ikke blev til noget.

Han vendte tilbage til Give Steel et års tid. Så mente han, at tiden var inden til at få landbrugsuddannelsen gjort færdig. Han blev faglært landmand og driftsleder – og ville egentlig også have læst til virksomhedsleder.

"Men så startede jeg min virksomhed op i stedet for," fortæller han.

Fox eller firmaet

Martin Larsens oprindelige idé med firmaet var at tjene flere penge til Fox. Gelænderne, de lavede for Give Steel gav penge nok til en ny motor til traktoren.

"Hvis jeg nu havde en virksomhed, kunne jeg lave masser af penge til Fox," siger han.

Smemek overhalede imidlertid Fox indenom. Efter et år med både firma og Fox erkendte han, at der ikke var tid til det hele – han måtte skille sig af med noget.

"Og konen ville jeg ikke af med," siger Martin Larsen og griner.

Hustruen, Birgit Vindum Larsen, er også ansat i firmaet, der har til huse i haller ved privatadressen, som parret købte af hans forældre i 2016. Hun står for hjemmesiden, facebook-opdateringer og Linkedin samt madordningen – og adskillige ad hoc-opgaver.

Parret har tre døtre, Mia, Lina og Frida på henholdsvis syv, fire og to år.

Foto: Martin Larsen står ved en af de asfaltvogne, som firmaet bygger for den norske forhandler. Bag ham ses en vogn, der er klar til at sende af sted. (Foto: Karin Kjærsgaard) 

 

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify