Skjern-Tarm

Kroppen gemmer vores følelser

Psykoterapeut Bente Vinther behandler traumer, fremmer præstationer og åbner bogstavernes verden.

At hjælpe mennesker til at få det godt er Bente Vinthers mål og drivkraft. Uanset om behovet er at kunne gå rolig til eksamen, skrive beskeder som ens kolleger faktisk kan læse, blive smertefri, slappe af som mor, slippe frygten for edderkopper eller lære sin krop til at sende jeg-gider-godt-lege-med-jer-signaler i skolegården.

Hun har redskaber til at håndtere en bred vifte af udfordringer, for Bente Vinther, der bor i Højmark, har uddannet sig gennem det meste af sit liv, de seneste fire år som psykoterapeut. Dermed har hun både tankefeltterapi, traumeterapi og metasundhed i sin værktøjskasse. Den rummer også et certifikat som centreret ridelærer, en zoneterapeutuddannelse samt adskillige kurser. Og et afsæt som folkeskolelærer og læsevejleder.

Hun begyndte sit terapeutiske virke i 2012, og har siden 2016 været selvstændig på fuldtid med en alsidig praksis hjemme på gården ved Højmark, hvor hun bor med sin mand, to hunde, en kat, to islandske heste og en pony.

Læsehunde

Hundene Hùni og Simba skiftes til at komme med på arbejde i Vinthers Læseklinik. Som læsehunde lægger de krop til kram og øre til børnenes højtlæsning. Bente Vinther lægger stemme til, at hundene tænker højt undervejs.

"Måske Simba undrer sig over, om det nu kan passe, at et ord skal lyde sådan, eller Hùni kan synes, at oplæsningen bliver lidt kedelig, hvis stemmen hele tiden lyder ens. På den måde bliver læsningen en leg og fri for voksenkritik – og børnene får for en gangs skyld chancen for selv at sige "sid nu lige stille" til nogen," forklarer hun.

"De fleste børn er glade for at have en af hundene at læse for. Simba er meget rolig og tålmodig, Hùni er sjov og en rigtig god legekammerat, hvis der skal tumles på græsplænen bagefter. Jeg mærker hurtigt, hvem passer til hvem, eller om en læsehund ikke er relevant for et barn. Her er intet, som skal være svært," fortæller Bente Vinther.

Læsemakker

Ingen elever kommer alene i Vinthers Læseklinik. Mange kommer med en forælder, andre har deres kæreste med, for det er vigtigt at have kyndig hjælp og støtte i den daglige træning med ordene, så Bente Vinther underviser altid to ad gangen, selv om kun den ene har læseudfordringer.

En elev kommer sammen med sin arbejdsgiver.

"Jakob er en superdygtig kok på 23 år, som kom, fordi han ikke kunne skrive beskeder, som hans folk i køkkenet kunne forstå. Det var et problem på arbejdspladsen, så han og hans arbejdsgiver er kommet her fast en time hver uge siden begyndelsen af februar. Siden han - for første gang nogensinde - har lært bogstavernes former og deres lyde rigtigt at kende, har han rykket sig langt og hurtigt. Jeg har lige fået en mail, som er fuldt forståelig og sammenhængende. Det er så dejligt," fortæller Bente Vinther.

Kroppen husker

Vinthers Terapi ligger dør om dør med læseklinikken. Et roligt rum med to stole, et bord og en briks. Bente Vinthers terapi bygger tit på at finde sammenhæng mellem fysiske smerter og underliggende følelsesmæssige årsager. Andre gange tager behandlingen afsæt i en konkret frygt eller anden pinefuld og begrænsende tilstand.

"Vi trevler så at sige op i tiden, til vi finder den situation, hvor tilstanden meldte sig første gang. Derfra arbejder vi med kroppens konkrete oplevelser i det øjeblik – et stik i hjertet, et sug i maven, en trykken for brystet – indtil ubehaget er væk, og følelserne bag smerten, angsten eller fobien er forløst på celleplan. Dermed opnår vi også at fjerne det triggerpunkt, som ellers ligger parat, når livet – uanset hvor positivt man måtte have lært sig at tænke - bringer en ny, uventet, dramatisk begivenhed, hvor man føler sig isoleret og uden strategi," forklarer Bente Vinther, og fortsætter:

"Kropsligheden og reptilhjernen er så stærk. Man kan tænke og føle alt det rigtige, men derfor kan klappen stadig gå effektivt ned, hvis man skal holde en tale eller op til en vigtig eksamen og møder et triggerpunkt."

Metasundhed

Hun oplever også stigende interesse for metasundhed i takt med, at sammenhænge mellem krop og psyke udforskes, også i naturvidenskabelige kredse.

"Folk kommer til mig med fysiske symptomer, som de ikke kan komme af med, for at få en helhedsvurdering af, hvordan de får det bedre. Jeg lover ikke helbredelse, men uanset om man kommer med en langvarig sportsskade, hjerteproblemer eller en sygdom som muskelsvind, så tilbyder metasundhed en forklaringsmodel og tilgange til at fjerne følelser og tanker, som kan holde smerter eller sygdomstilstande fast i kroppen. Og vi lægger altid en konkret plan for, hvordan man kan få det bedre i sin situation gennem behandling, kost, bevægelse, hvile og bedre balance mellem indre værdier og ydre liv," forklarer Bente Vinther.

"Som professionel er min opgave at lede mennesker frem til at finde deres svar og selv vælge deres vej mod et bedre liv. Jeg skal ikke give løsninger, som folk ikke er klar til," understreger hun.

Praksis i udvikling

Efter Bente Vinther sidste år afsluttede fire års studier, er hun nu selv blevet ansat som lærer på psykoterapeutuddannelsen hos Heilesen og Mygind. Nogle dage om måneden underviser hun i Hellerup.

Lærerjobbet har indirekte udvidet hendes kundekreds, fordi gode erfaringer med undervisning over Skype nu også har åbnet for behandlinger via computeren.

Sammen med en kollega har Bente Vinther et specialkursus i terapeutisk arbejde med børn i støbeskeen, og hun er blevet tilknyttet Havhestens Hestehøjskole i Nymindegab, som underviser på forløb for ordblinde.

 

Tankefeltterapi, forkortet TFT, er en alternativ behandlingsform, som opstod i USA i 1980. Den kombinerer samtaleterapi og stimulering af kroppens energibaner med en let banken – "tapping" på udvalgte punkter. Behandlingen bruges blandt meget andet til stress, vrede, afhængighed, fobier, smerter og sorg.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify