Skjern-Tarm

Autoværksteds-ejer skaber liv i forsamlingshus

Bent Lassen kunne ikke leve med, at Finderup Forsamlingshus skulle væltes, så han købte huset.

"Vi kan ikke undvære det her sted, vi er nødt til at have huset i byen. Alt, hvad der er foregået herude er blevet aftalt i huset – Finderup Efterskole og parken," understreger Bent Lassen.

Den indstilling er årsagen til, at han den 10. januar 2018 køber Finderup Forsamlingshus for en krone, får øremærket egenkapitalen på 50.000 kroner til "vedligeholdelse i sognet" – og lover at drive huset videre som hidtil, ungdomsfester undtaget, samt finde på nye aktiviteter og tiltag.

Baggrunden var, at Finderup Forsamlingshus stod til at blive revet ned eller solgt til andet formål, fordi driften havde givet underskud i flere år og langsomt åd egenkapitalen.

Hjælpsomhed

Bent Lassen kan ikke leve med, at byens og omegnens borgere står uden samlingspunkt, hvor de kan mødes, laver noget sammen, lærer hinanden at kende – og danner den "kit", der giver sammenhold og fællesskab på tværs af alder og nationalitet.

"Det er vigtigt, at vi kender hinanden alle sammen, så vi har lyst til at hjælpe hinanden. Jeg tror, at de ting hænger sammen, for vi kan godt lide at hjælpe andre, men det skal helst være nogle, vi kender lidt," forklarer han og tilføjer:

"Uden hjælp intet sammenhold – og uden sammenhold ingen hjælp."

Bent Lassen overtager forsamlingshuset med en tro på, at det må være muligt at vende husets underskud på 30.000 kroner.

Legerum og bagerbrød

Bent Lassen lever og har levet op til sit løfte i en sådan grad, at han i år blev hædret med Firkløverprisen (Sognene Finderup, Hanning, Rækker Mølle og Sædding, red.) - den vender vi tilbage til.

Han har valgt at "åbne huset op for alle", det betyder blandt andet, at interesserede hver mandag kan mødes til en varm drik fra automaten, der er installeret, og tage et spil billard og bordfodbold.

Børnene har fået et legerum med legetøj leveret af borgerne.

"Før løb forældrene, der var til fest, ud og ind, fordi de var bange for, at børnene løb ud på vejen og blev kørt ned," fortæller Bent Lassen, der også har allieret sig med Bachs Bageri, så folk kan hente bæredygtigt brød i forsamlingshuset fredag, lørdag og søndag.

Børnefødselsdage

Forsamlingshuset har lagt lokaler til børnefødselsdage. En idé, der opstod, da han fik en forespørgsel fra en polsk familie.

"Så kan de lave pandekager, suppe og pølser i den ene ende og spille floorball i den anden. Det er et godt alternativ til McDonalds, og hvis forældrene ikke har plads derhjemme," siger Bent Lassen.

Han har også på foranledning af Indre Mission, der lejer huset ti gange om året, fået installeret internet og wifi i forsamlingshuset – et firma leverede en projekter, en anden et stort lærred og med en hjælpende hånd fra smeden, elektrikeren og tømreren kom det på plads.

Overskud i 2019

LOF lejer også huset til kreative kurser, læsehjælp til børn, dansk for østeuropæere – mens frivillige passer deres børn. Finderup Borgerforening har holdt hollandsk, rumænsk og ukrainsk temaaftner, hvor de respektive nationer lavede mad i køkkenet til og sammen med deltagerne.

Finderup Forsamlingshus lejes også ud til bryllupper, konfirmationer, runde fødselsdage og mindesammenkomster med mere.

Bent Lassen anslår, at der er 2 til 15 arrangementer i huset om måneden. Han står selv for udlejningen og er meget åben over for nye forslag – bare de ikke går Rækker Mølle og Højmark i bedene.

Og driften?

"Den gik i 0 i 2018 og i 2019 giver den lidt overskud," fortæller han.

Halv million kroner

Bent Lassen er 51 år, født i Skjern, uddannet automekaniker og bor i Højmark sammen med hustruen, Mona, og deres søn, Lasse, på 11 år.

Men han har i mange år boet i Finderup, hvor han i godt 20 år har drevet Finderup Autoservice med fem ansatte, en på fuld tid og fire på deltid – lige skråt over forsamlingshuset.

Det er ved at få fugerne skiftet ud, senere følger nogle af vinduerne, mens der også arbejdes på at få bugt med fugt i kælderen. Han har nemlig søgt og fået tilsagn om cirka 500.000 kroner fra Indsatspuljen til energiforbedring og renovering af klimaskærm.

Hans plan er også, at lejligheden på førstesalen skal renoveres, så den kan bruges som gæsteværelse, når nogle af byens ti forskellige nationer får besøg fra hjemlandet, bestyrelsemøder med mere. Men det har han endnu ikke fundet penge til.

"Og indgangen skal flyttes om i gavlen," fortæller han.

"Det er modigt"

Han lægger utrolig megen energi og tid i Finderup Forsamlingshus, som han har brugt 50.000-60.000 kroner på af egen lomme.

Er det ikke lidt halvskørt at købe et forsamlingshus?

Bent Lassen griner.

"Det siger de alle sammen – og at "det er modigt, det du har gang i her," fortæller han, smiler og tilføjer:

"Jeg er nødt til at tro på, at det lykkes."

Bent Lassen har gjort det så godt, at han i august fik Firkløverprisen, eller Rækker Mølle Prisen, som den officielt hedder, for sin store indsats med Finderup Forsamlingshus.

"Der var mange andre, der godt kunne have fået den – der fortjente den mere og har gjort et større stykke arbejde. Nu begynder jeg snart at græde – jo, jeg er stolt over prisen," siger han.

De 3000 kroner, der fulgte med prisen, bruger han på de mange hjælpere og frivillige, for det er vigtigt, at de får en tak, understreger Bent Lassen, der brænder for at hjælpe andre ud fra holdningen om, at:

"Hvis man hjælper hinanden, er alting sjovere."

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify