Skjern-Tarm

Arkitekt Bo Christensen øjner behov og muligheder

De fleste arkitekter byder på en opgave eller tegner på bestilling. Men ikke Bo Christensen, han foretrækker udviklingsprojekter.

Arkitekt Bo Christensen jagter ikke almindelige arkitekt-opgaver. Han brænder meget mere for at udvikle noget. Det, synes han, er spændende og sjovt – og det er vigtigt for ham, at det er sjovt, det han beskæftiger sig med.

"Det vi gør i, er noget, vi synes er sjovt. Det er driver os – ikke forretningen, jo der skal også være forretning i det – men vi gør det, fordi vi brænder for tingene. Og det er lettere at brænde for tingene, når man er med helt fra start. Tror vi på et projekt, kan vi godt bruge tid og penge på noget, der ellers ikke var blevet til noget," siger Bo Christensen, 60 år, uddannet arkitekt i 1987, selvstændig siden 1991 og ene-ejer fra 2003.

Slagteri-bygning

Et godt eksempel er Danish Crown-slagteriet i Skjern, som lukkede i marts 2013. Året efter var han en tur på slagteriets hovedsæde i Randers, for at forhandle en stribe jord, som Thomas Lynge gerne ville have i forbindelse med opførelse af lejeboliger nær slagteriet.

"Vi endte med at købe slagteriet," fortæller Bo Christensen og ler.

7.000 kvadratmeter slagteri- og administrationsbygninger, som Bo Christensen valgte at bygge om, nogle steder med reminiscenser fra slagteri-perioden – og i dag indeholder bygningerne Skjern Bykirke, som kirken selv ejer, Lejerbos seks ældreboliger, ligesom Ringkøbing-Skjern Kommune har købt plads til specialdaghjem og aktivitetscenter, der skulle flyttes fra Ældrecentret Enghaven efter oversvømmelsen. Måske flytter ungdomsskolen også ind huset.

Sidegevinst

"Vores idé med at købe slagteriet var, at det ikke skulle forslumme, men gøre bydelen attraktiv. Og det er sjovt at bruge bygningerne frem for at jævne dem med jorden – for alle har et forhold til slagteriet, og historien betyder utrolig meget, den giver tilknytning. Det her kan man ikke bygge på en ny mark," siger Bo Christensen.

Ombygningen af slagteribygningen til et åbent og imødekommende hus fik en udløber. Danish Crown bad nemlig Bo Christensen tegne et nyt hovedsæde til firmaet i Randers, i det gamle Tulips hovedsæde og pølsefabrik.

"Fra de troede, at vi ikke var rigtig kloge, har vi inspireret dem til selv at gøre brug af et gammelt slagteri. Og de får et noget billigere og mere autentisk hovedsæde," siger Bo Christensen og tilføjer, at det er oppe i tiden ikke bare at bygge nyt.

Innovest

Det var også på hans skrivebord, at Innovest startede for cirka 15 år siden. Efter et besøg på Nupark i Holstebro, mente han, at man kunne have stor glæde af sådan et netværk- og kontaktsted i Skjern, når man kom udefra.

Han trommede vidt forskellige folk sammen for at høre deres mening og få nogle indput til hans idé om et innovativt "væksthus". Planen var, det skulle placeres ved Dommergården, men det endte i Skolebyen og med et helt andet udseende, en rund bygning, der er inspireret af Skjern Ås slyngninger, og med stor "gennemsigtighed" indvendig.

Samarbejdspartnere

Bo Christensen har ansat en bygningskonstruktør. Flere skal de heller ikke være, for indehaveren insisterer på selv at have fingrene i alt, hvad firmaet arbejder med.

Til gengæld har han et netværk af samarbejdspartnere, arkitekter, som han trækker på, når det er nødvendigt.

Det har nogle helt klare fordele:

"Når andre kommer ind, stiller de spørgsmål, og det giver et bedre projekt," siger han.

De tre F'er

Bo Christensen arbejder efter det, han kalder de tre F'er – form, funktion og financiering.

"Det skal hænge sammen, ellers laver man en luftkastel," siger han.

Et projekt begynder altid med en vision, for Ferieprojekt Raunonia – at byen får bedre kontakt med havnen, at huse byferieturister, der kan være med til at holde liv i byens restauranter og butikker, at fremhæve den gamle bydel og med et autentisk afsæt i det maritime.

"Hvis vi ikke vil afvikle, så må vi finde på noget – og en af de helt store indtægtskilder er turister," siger han.

Idé-udviklingsmøde

Ideen udsprang af et udviklingsmøde og workshop i Laugesens Have, som daværende borgmester, Iver Enevoldsen, inviterede ham med til - for fem-seks år siden.

Tingene modnes, og nu er tiden ved at være den rigtige, fordi Naturkraft kommer. Der investeres utrolig mange penge lige nu, og der er fokus på området, det skal vi benytte os af, siger han.

Bo Christensen præsenterede de ideer og tanker, der ligger bag Ferieprojekt Raunonia på et offentlig møde i Ringkøbing i begyndelsen af februar, og han er imponeret over og glad for, at der kom så mange mennesker.

"Vi skal på et tidligt tidspunkt tage hensyn til nye ideer og input, som vi måske ikke selv har tænkt på, der kan forme projektet," siger han og tilføjer:

"Jeg opfattede, at folk vil det her projekt."

LÆS OGSÅ: Arkitektfirmaet Bo Christensen flytter til det tidligere slagteri

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify