Ringkøbing

VVS-installatør satser helhjertet på energiløsninger

K. Galsgaard VVS i Velling er omdannet til VP Klima, der sælger varmepumper til først og fremmest landbrug og private.

VVS-installatør Kristian Galsgaard fra Velling kan godt lide at arbejde med energiløsninger i svinestalde. Endda i så høj grad, at han den 1. maj omdannede sit lokale vvs-firma til en landsdækkende virksomhed med speciale i gyllekøling og varmepumper.

"Jeg har altid arbejdet med energiløsninger i form af varmepumper og de forskellige bioenergianlæg. Både hos private, landbrug, industri og erhverv, men det har hidtil kun været 30-40 procent af virksomheden. Det har dog altid været en kæmpeinteresse for mig. Det er spændende, når jeg på den måde kan hjælpe en landmand med en produktion på tusindvis af grise med at få det optimale ud af bedriften," siger Kristian Galsgaard.

Prioriterer energiløsningerne

Satsningen betyder, at han har frasagt sig almindeligt vvs-arbejde i lokalområdet og ændret firmanavnet fra K. Galsgaard VVS til VP Klima. VP står for varmepumper og skal signalere, at der nu satses helhjertet på energiløsninger.

"Jeg har været rigtig glad for mine kunder til almindeligt vvs-arbejde, men har været nødt til at prioritere for at kunne fokusere på de større opgaver hos ikke mindst landbrug over hele landet. De kræver ofte, at jeg er af sted i op til en hel uge. Jeg skal for eksempel til Tinglev i Sønderjylland for at etablere nye varmepumper hos en svineproducent, der udvider med 6500 slagtesvin. Det er to ugers arbejde for to mand," forklarer Kristian Galsgaard.

Hyrer medarbejder

I den slags tilfælde hyrer han en freelance-medarbejder og tager lange arbejdsdage på 12-14 timer under de typisk tre faser af byggeriet, hvor VP Klima har en rolle. Fra nedlæggelse af slanger i gyllekanalerne i samarbejde med råhus-entreprenøren over opsætning af anlæg til den endelige igangsætning. Produkterne leveres fra Vølund Varmeteknik.

"Jeg har altid solgt Vølund-varmepumper, og vi har nu indgået et tættere og tillidsfuldt samarbejde. Opgaven i Tinglev er for eksempel en opgave, hvor kunden har henvendt sig direkte til Vølund, og hvor jeg så klarer den praktiske installation," siger Kristian Galsgaard.

Godt for pengepung og miljø

Gyllekølingsanlæg, hvor man så at sige trækker varmeenergien ud af svinegyllen, handler ikke kun om at udnytte gårdens naturlige energiproduktion til opvarmning af stalde og boliger. Ammoniakudledningen begrænses samtidigt med op til 30 procent, ligesom lugten af gris bliver markant bedre. Til gavn og glæde for både det omkringliggende miljø og medarbejdere i stalden.

"Grundidéen bag gyllekøling er i princippet det samme som et jordvarme-anlæg. Det er blot et spørgsmål om dimensionering, og det er som regel en god forretning for landmanden. En investering på en halv til en hel million kan være afskrevet på tre år, hvorefter der er årlige besparelser i 100.000 kronersklassen. Og vel at mærke uden at landmanden selv skal bøvle med for eksempel halmballer til et halmfyr," siger Kristian Galsgaard.

Døgnvagt giver tryghed

De årlige servicetilsyn er placeret hos Vølund, mens akutte opgaver løses i samarbejde mellem VP Klima og Vølund.

"Min telefon er åben hele døgnet. Landmanden skal have den tryghed, at han ved, at vi er klar med det samme, hvis et anlæg, som jeg har solgt, bryder ned. Vi kan også følge fejlmeldinger fra anlægget på nettet, så jeg ringer ofte til landmanden, før han selv har opdaget, at der er noget galt," siger Kristian Galsgaard.

Er der tale om en renovering eller et nedbrud på et anlæg, har VP Klima et mobilt oliefyr, der opsættes, indtil anlægget kører igen i løbet af få dage. VP Klima hjælper også med den administrative del i form af ansøgninger og energitilskud, når en landmand overvejer at udskifte oliefyr, halmfyr eller træpille-anlæg med varmepumper.

Vellykket omstilling

Omstillingen fra lokalt vvsfirma til landsdækkende leverandør af energiløsninger er foreløbigt gået som planlagt.

"Det går positivt. Jeg har en målsætning om, hvad der skal være sket inden nytår, og den er jeg godt på vej til. Jeg håber også, at jeg får så travlt, at jeg kan ansætte folk. Det er planen. Vi begynder med landbrug og satser på at hive den private del med i form af varmepumper. Vi kan også levere til industri og erhverv, men fokuserer i første omgang på landbrug og private," siger Kristian Galsgaard.

Varmepumper til private

Som nævnt satser VP Klima også på salg af varmepumper til private. Et arbejdsfelt som Kristian Galsgaard har arbejdet med, siden han blev selvstændig i Velling i 2006. "Vores fordel er, at vi har mange års erfaringer og leverer et gennemtestet og driftssikkert produkt fra Vølund, det virker i vores klima. Er det udskiftning af et oliefyr, tager det os kun én dag at igangsætte en varmepumpe," siger Kristian Galsgaard. Han vurderer, at den store interesse for varmepumper hos private ikke kun skyldes en lyst til at producere billigere energi, mens man medvirker til den grønne omstilling.

"Jeg tror, at komforten også betyder noget. Folk vil ikke stå ude og rode i et pillefyr lørdag aften for at gøre det rent, når de kan sidde inde og vide, at varmepumpen bare kører deruda’ og er miljørigtig. Det er afslappende at have en varmepumpe, der blot brummer lidt. Den larmer ikke længere," understreger han.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2020 Cookiepolitik / Udviklet af Optify