Ringkøbing

Det bedste jeg har gjort for mig selv i 20 år

Urmager Britta Ørfjell pendler med glæde fra Esbjerg for at være del af handelslivet i Algade i Ringkøbing.

Som udlært urmager kunne det ikke falde Britta Ørfjell ind at lade en kunde i Ørfjell Ure Guld og Sølv undvære deres armbåndsur på grund af et batteriskift. Batterier bliver altid skiftet på stedet med det samme, når hun selv er i butikken. Og som regel også, når hun ikke er.

"Mit personale kan og vil gerne, men de skal kun håndtere det, som de er tilpas med, så de meget dyre ure havner tit hos mig," siger Britta Ørfjell.

Hun har tre ansatte i butikken; alle i fleksjob på deltid. Det er helt bevist, for Britta Ørfjell kender selv til at skulle leve med "dårlige dage" - og til at længes tilbage i arbejde.

"For 20 år siden tvang en mistanke om leddegigt mig ud af mit fag og den butik, min mand, Michael, og jeg på det tidspunkt havde sammen i Esbjerg," fortæller Britta Ørfjell.

Hun var omkring forskellige job for at finde arbejde, som nakke og skuldre bedre kunne holde til.

"Og så viser mit eget fag med egen butik sig i sidste ende alligevel at være det allerbedste. Armbåndsure og stueure kræver to forskellige arbejdsstillinger, så jeg har to borde i forskellige højder, og når der er kunder i butikken, kommer jeg op at stå og gå. Det er den bedste, mest afvekslende arbejdsdag for mig at have," siger hun.

Fantastisk by

At hun havnede netop i Ringkøbing er lidt et tilfælde. Tanken om butik nummer to havde urmagerparret Ørfjell vendt før, men som årene gik, kom overvejelserne, om de måske var blevet for gamle til noget nyt. Men i 2014 fik de besøg af en god bekendt. Han vidste, at Holger Johnsens butik i Ringkøbing var til salg og anbefalede varmt at se på den.

"Det har vi ikke fortrudt et øjeblik. At købe butikken her er simpelthen det bedste, jeg har gjort for mig selv i 20 år. Jeg er blevet et meget gladere menneske af at være kommet tilbage til mit fag. Og når man har en mand, der både kan og vil lave mad, til jeg kommer hjem, er det ingen sag at pendle fra Jerne. Ringkøbing er en fantastisk by og område, og jeg vil hellere arbejde her end inde i Esbjerg," siger Britta Ørfjell og tilføjer:

"Vores lokale kunder er venlige og tålmodige. I Esbjerg kan folk godt blive sure og gale over ventetiden, hvis urmageren holder ferie. Her siger de: "åh, det er god for hende". Det er rart. Derudover har vi godt med turister fra påske og hen i uge 44-45; det står at læse direkte på omsætningen. I skolen var jeg ikke specielt god til tysk, men kommer man hurtigt efter, hvis man vil handle med tyske turister," fortæller hun muntert.

Britta Ørfjell taler også varmt om sammenholdet mellem Algades butikker. Både når tungt inventar har brug for en ekstra, stærk hånd, når der pludselig skal stilles hold mod erfarne tricktyve og til at passe på hinanden bagefter.

Dansk arbejde

Ringkøbings turister er med til at påvirke, hvilke varer Ørfjell Ure Guld og Sølv forhandler. For når en kunde kun er i byen en uge eller to, er den rigtige leverandør guld værd.

"Jeg er meget glad for at forhandle Randers Sølv. Det er dansk arbejde af kanonkvalitet. Klassiske smykker med linjer som Hans Hansens design for Georg Jensen, som jeg har set hele min barndom. Og med smykkeproduktion og værksted i Randers kan en kunde fint nå at få en kæde forlænget med tre led, inden hun kører hjem fra sommerhus," fortæller Britta Ørfjell.

Reparation af andre smykker bliver sendt ud af huset til en dygtig guldsmed i Kolding.

Specialist i stueure

Britta Ørfjells eget speciale og store interesse er stueure; jo mere specielle, jo bedre. Hun er uddannet hos urmagere i Lyngby og Varde, og sin første fastansættelse havde hun hos en urmager i Aarhus, der udelukkende reparerede gamle stueure.

"Jeg er desuden så heldig at være gift med en urmager, som er mest interesseret i armbåndsure, så det sker vi bytter, når der kommer en særligt spændende opgave ind," siger Britta Ørfjell.

Hun går netop nu og glæder sig til at fordybe sig i et urværk af en type, hun aldrig før er stødt på.

"Men som faglært håndværker kan jeg jo mange ting selv. Kommer en kunde med et garanti-ur, som har tabt sin sekundviser, spilder jeg altså ikke deres tid og penge på at sende uret anbefalet til leverandøren og vente på, at det kommer retur. Jeg sætter mig ned og sætter selv den viser på," siger hun.

Foto: Britta Ørfjell i Ørfjell Ure Guld og Sølv har tre arbejdsstationer på værkstedet i baglokalet; en til administration, en til armbåndsure og en til stueure. (Foto: Helle Ringgaard)

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify