Ringkøbing

Landsbyer får mulighed for udvidelse

Økonomiudvalget i Ringkøbing-Skjern har sagt ja til 300.000 kroner til projekt "omdannelseslandsbyer".

"Vi ved, at mange gerne vil bo i de små samfund i landsbyerne, men at de ikke nødvendigvis ønsker at købe et eksisterende hus midt i landsbyen. I stedet vil vi åbne for, at man i to projektlandsbyer de kommende år kan få lov at bygge nyt i udkanten af byen tæt på attraktiv natur, ligesom vi forventer, at omdannelseslandsbyerne vil få en forbedret mulighed for at drive småerhverv," fortæller borgmester Hans Østergaard (V).

Han er også formand for økonomiudvalget, der har godkendt at tage 300.000 kroner fra budgettet for landistriksudvikling til projekt udviklingsprojektet "omdannelseslandsbyer".

Nytænkning

Det betyder, at to landsbyer i Ringkøbing-Skjern Kommune vil få mulighed for at få udarbejdet fysiske planer for udvikling og omdannelse, så det bliver muligt at udvide deres afgrænsning og f.eks. bygge boliger tæt på et attraktivt skovområde, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Hans Østergaard mener, landsbyerne vil få god gavn af udviklingsprojektet.

"Selvom der er mange ildsjæle i landsbyerne og gode kræfter, som tager initiativer, der skal fastholde de lokale og tiltrække nye borgere til de små samfund, så viser tallene, at mange landsbyer år for år mister beboere. Den tendens vil vi gerne forsøge at vende med nytænkning i initiativer som f.eks. omdannelseslandsbyer og boligmuligheder med en unik og anderledes beliggenhed," siger Hans Østergaard og tilføjer, at projektet falder i tråd med kommunens landistriktspolitik.

Tiltrække og fastholde

"Formålet med omdannelseslandsbyer er at skabe og fastholde vækst og udvikling i lokalområderne og at sikre, at landsbyerne er så attraktive, at folk har lyst til at blive boende - og at nye beboere har lyst til at flytte til," siger formand for Landdistriktsrådet, Torben Hjøllund Mortensen og tilføjer, at det giver mulighed for udvikling i de små landsbysamfund, at blive udpeget som omdannelseslandsby.

Det er endnu ikke besluttet hvilke to landsbyer, der vil få muligheden for at blive omdannelseslandsbyer. Efter sommerferien vil kriterierne for udvælgelsen af de to landsbyer blive formuleret, hvorefter Landdistriktsrådet vil præsentere kriterierne på årsmødet for borger- og sogneforeninger i november.

Landdistriktsrådet modtager også ansøgningerne fra interesserede landsbyer og indstiller to af dem til Økonomiudvalget.

Billedet er af landsbymuseet i Hoven Sogn - et af de landsbysamfund, der kan søge om af blive "omdannelseslandsby".

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify