Ringkøbing

Derfor serverer landmand øl for sine søer

Tre-fire bajere er den rette medicin for ammesøerne på Mogensgård.

"Det er ikke til os, det er til ammesøerne," forklarer Dorthe Krogsgaard om den ramme øl, der står på kontoret.

Hun driver Mogensgård på Holmsland sammen sin mand Asger Krogsgaard.

Mange af os kender fornemmelsen af, at nogle øl får en til at slappe af. Det er præcis det samme med grise – og grunden til, at teamleder Karsten Juul Jørgensen "ordinerer" tre-fire øl til en ammeso.

Når en so, der er god til at give mælk, er sluppet af med sine egne smågrise, bliver hun ammeso. Det vil sige, at hun får nogle grise fra andre søer, der har fået så stort et kuld, at de ikke har tilstrækkelig mælk til al afkommet.

Ammeso vild med øl

Nu er det jo sådan, at "enhver so synes bedst om sine egne grise", og det er her øllerne kommer ind.

"Når ammesoen får øl, så slapper hun af og bliver åben over for grise og accepterer dem – soen er bare glad for, at grisene dier, fordi yveret er spændt," forklarer Karsten Juul Jørgensen.

Det virker hver gang, og soen kan godt lide øl, understreger han, der har benyttet "opskriften" i ti år efter anbefaling fra en landbrugsrådgiver.

Grise-øl

Det er Dorthe Krogsgaards opgave at sørge for, at der er øl på lager. Hun bestiller det i Dagli' Brugsen i Kloster – en palle ad gangen eller omkring 1200 øl.

"I brugsen kalder de det grise-øl," fortæller hun og smiler.

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2019 Cookiepolitik / Udviklet af Discover Denmark