Ringkøbing

Biler kører hurtigere gennem værkstedet

Højmark Auto vokser i maskinpark, kvadratmeter, tempo og arbejdsglæde.

Smidige og hurtigere arbejdsgange, mere arbejde. Sådan tegner udviklingen hos Højmark Auto, som giver arbejde til tre svende, to lærlinge og en fleksjobber fire eftermiddage og en fejedreng to gange om ugen.

Den største nye investering i maskinparken står centralt i værkstedet: et sporeapparat fra Hunter, som kom på plads i begyndelsen af august og har gjort en forskel fra første dag.

"Fra bilen triller hen over smøregraven, til vi kan begynde at skrue og indstille på alle fire hjul, går der nu ti minutter. Den er super brugervenlig. Før tog udmålingen med det gamle apparat os op til en time. Så kunder, som sætter bilen til service fra morgenstunden, risikerer nu ikke længere at skulle komme igen en anden dag, hvis eftersynet viser slør i styretøjet. Tidligere kunne vi tit ikke nå at rette hjulene op samme dag," forklarer værkstedets daglige leder, Jens Grimstrup (billedet).

"I dag har vi tre biler til sporing efter klokken to; en var varslet, de andre to dukkede op i forbindelse med service. Vi kan simpelthen nå mange flere i løbet af en eftermiddag. I reklamefilmen fra Hunter gør de arbejdet på 90 sekunder, men det er jo ikke sikkert, at vi finder op i helt det tempo," siger han med et glimt i øjet.

Sværere at gøre selv

Når hjulene er indstillet, skal en del nye bilmodeller også have grundindstillet ratvinkelsensoren.

"Computerteknologien i moderne biler kan være en udfordring for folk, som er vant til at kunne ordne lidt ved bilen selv. Mange forsøger sig alligevel, og jeg forstår til dels godt deres frustration over at skulle til mekaniker for at få ordnet noget, man plejede at kunne gøre selv. Omvendt kan jeg også godt blive bekymret for trafiksikkerheden, når vi ingen regler har for, hvad man må pille ved på en bil uden at være autoriseret. Installation af hårde hvidevarer er der regler for, men du må gerne køre på 130 kilometer i timen på motorvejen, hvis du selv har ordnet dine bremseklodser – og de måske er en forkert type eller et mindre holdbart kopiprodukt. Vi har også haft en vogn inde til sporing, hvor to nye dæk på kort tid var helt ødelagt af, at man havde købt forkerte bærekugler, da man selv ville skifte reservedele. En rigtig træls ekstra udgift for ejeren," siger Jens Grimstrup.

Smidige dæk

Udover sporing har værkstedet også strømlinet en anden af sine arbejdsgange.

"Vi troede egentlig, at et nyt afbalanceringsapparat måske var aktuelt, fordi vi begyndte at opleve uforklarlige rystelser i lidt for mange rat. Men efter at have haft en konsulent på opgaven investerede vi i stedet i en ny pumpestation. Og det dur," fortæller Jens Grimstrup.

Nye bildæk indeholder mindre gummi og er derfor mindre smidige og tilpasningsdygtige til fælgen end tidligere. Derfor er det vigtigt, at materialet bliver pumpet maksimalt op fra begyndelsen, så dækket kan slutte rigtigt til fælgen; ellers nytter den efterfølgende afbalancering ingenting.

Kan lave noget andet

Den afskærmede pumpestation sørger nu automatisk for at spile dækkene helt ud, inden de tømmes igen og derefter pumpes op til anbefalet tryk. Manuelt ville den proces alene kræve fire-fem minutters opmærksomhed og nærvær. Den tid bruger husets master tekniker og førstesvend Michael Sig Iversen nu i stedet på at klargøre bilens øvrige hjul ved to andre arbejdsstationer.

"Det er rart, at jeg ikke skal stå og vente, men kan have flere maskiner i gang samtidig. Det er jo også billigere for kunden, hvis jeg bruger et kvarter fremfor en time. Mit tempo er det samme; arbejdet glider bare nemmere, siger Michael Sig Iversen, som selv har været med til at udvikle sit nye arbejdsflow.

Bedre plads

Et nyt baglokale på 80 kvadratmeter, som blev taget i brug allerede i januar, var opfyldelsen af årets store investeringsønske fra autoværkstedet til Lind Jensens Maskinfabrik A/S, som afdelingen er del af.

"Reservedele, værktøjskasser, maskiner og olie er kommet ud bagved, så værkstedet både er mere ryddeligt og rummeligt, så vi foreløbig har skabt luft til en køregang," fortæller Jens Grimstrup, som har en ekstra lift i tankerne til sin ønskeseddel til næste års investeringer, så autoværkstedet i Højmark vil få fire lifte foruden arbejdsstationen omkring smøregraven.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify