Ringkøbing

Spareforeninger tvinges til lukning

I kampen mod hvidvask sætter myndighederne nu ind over for de små værtshuse, hvor kunderne sparer op til køb af julegaver.

På mange værtshuse har man såkaldte spareforeninger, som har til formål, at medlemmerne henover året kan spare penge op, som de så får udbetalt op til jul.

Det er en ganske populær ordning, som har været brugt i mange år, men nu er det slut.

Det fortæller Anders Jensen, som er indehaver af Ølstuen i Ringkøbing.

”Vi har fået at vide af banken, at pga. hvidvaskloven kan spareforeningen ikke længere have en konto efter nytår. Det er noget, som rammer alle spareforeninger i hele landet,” siger han.

Gråspurve med kanoner

Begrundelsen er, at myndighederne ikke vil tillade, at medlemmerne sparer op på den samme konto. Hvis man vil spare op, skal man selv oprette en konto til formålet, lyder det.

”Jeg synes, det er at skyde gråspurve med kanoner. Der er ingen af de bokse, vi har, der bruges til at vaske penge hvide. Det er småpenge, der spares op. Der er folk, der putter 100 kroner i om ugen. Det mærker man ikke i løbet af året, men når man så får 5.000 kroner udbetalt op til jul, så mærker man det. Det er en ordning, som folk er rigtig glade for,” siger Anders Jensen.

”Det betyder også meget for værtshuset, at folk kommer ind en gang om ugen for at putte penge i boksen, for så køber de også en øl eller to. Vi har 60 bokse, så det er måske 60 øl i ugen, der ryger, som man så kan gange med 52 uger om året,” siger han.

Hvad bliver det næste?

Hans Jørgen Bækgaard, der er indehaver af Ølkælderen i Ringkøbing, kalder det en svinestreg, at man nu tvinges til at lukke spareforeningerne.

”Det er langt ude i hampen. Medlemmerne hos os får i gennemsnit udbetalt 3.000 kroner. Hvis det er hvidvask, så må du kalde mig for Mads. Det eneste, der kommer ud af det her, er, at man ødelægger det for foreninger og virksomheder. Det er røget helt af sporet,” siger han.

Hans Jørgen Bækgaard vurderer, at det vil koste ham over 30.000 kroner årligt i tabt omsætning, at man bliver tvunget til at lukke spareforeningen.

”Vi har 35 medlemmer af spareforeningen, som kommer hver uge for at sætte penge i boksen. Hvis de 30 køber en øl, når de er her, så giver det 27.000 kroner på et år. Dertil kommer de klippekort, jeg plejer at sælge til foreningen, når der er udbetaling. Det er 6-7.000 kroner oveni,” siger Hans Jørgen Bækgaard.

”Det kommer også til at betyde, at vi skal lukke den boks, der er oprettet til støtte Røde Kors Caféen, som i år fik 4.200 kroner af foreningen. Jeg forstår det ikke, og hvad bliver mon det næste, de finder på,” spørger han.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify