Ringkøbing

Han springer ud i nye brancher

René Larsen har været chef for et stort værksted i Afghanistan og driver nu Kylling & Co i Ringkøbing og Varde.

"En selvmordsbombe er igen sprunget i den afghanske hovedstad, Kabul."

Det har vi tit hørt nyheds-oplæsere i dansk radio og tv sige.

Men René Larsen hørte braget, så røgen og måske ilden, for han arbejde i Kabul – på et autoværksted, der servicerede og reparerede armerede ambassade-, politi- og militærbiler, civile biler og biler for NGO og sikkerhedsfirmaer.

"Der sprang selvmordsbomber tæt på værkstedet flere gange. Jeg var ikke bange, for når man er der, er det ligesom dagligdag – jeg tænkte ikke, at det er mig næste gang. Men vi var meget forsigtige og havde nogle gode vagter," fortæller han.

Spændende job

Men hans mor var altid bange og nervøs, når hun hørte, at der var sprunget en bombe i Kabul. Derfor aftalte de, at han skulle give lyd og sige, at han var ok, når det skete.

Og hans venner synes, at han var "tosset".

"Men det var spændende, og det gav gode penge," siger René Larsen.

Han så tilfældigt stillingen fra firmaet No Lemon, der arbejder i de mest krigshærgede lande, på jobnet. René Larsen var godt nok i arbejde, men det job måtte han bare prøve at søge – og han fik det.

"Jobbet trak, selv om jeg ikke helt vidste, hvad jeg sagde ja til," fortæller han.

Supervisor

René Larsen er 43 år. Han er født i Tim, har boet lidt i No, men tilbragte det meste af sin barndom i Stadil. Han er udlært mekaniker hos Falke Auto i Tarm og har arbejdet på VM i Tarm, hvor han blev oplært som kleinsmed, inden arbejds-turen gik videre til Vestas i Ringkøbing.

"Der skal alle heromkring jo prøve at arbejde," siger han og smiler.

Et par år efter rykkede han til København. En kammerat manglede en at bo sammen med, og René Larsen ville gerne prøve at bo i København. Han fik arbejde på et autoværksted.

Det blev til cirka et år, kammeraten fandt og flyttede sammen med en kæreste. René Larsen søgte og fik jobbet som supervisor hos No Lemon og rejste til Kabul.

Rundt til værkstederne

Han blev chef for autoværkstedet i Kabul og fik ansvaret for firmaets andre værksteder i Afghanistan samt i Irak og Liberia. No Lemon havde hovedkvarter i Dubai, hvor René Larsen var nogle dage om ugen – og fik stillet en lejlighed til rådighed.

"Jeg pendlede rundt til værkstederne, og jeg rejste til Sydafrika og videre til Congo for at se, om vi skulle servicere deres køretøjer," fortæller han.

Han fandt jobbet spændende og lærte noget nyt hver dag, men det var alt for kedeligt at sidde på kontoret i Dubai. Lejligheden i Dubai fik han lov at skifte ud med et værelse i Kabul. Det var mere ham.

Mor på ferie

Da René Larsen i 2005 kom til Kabul, var det til et lille, lokal værksted med 25 ansatte.

"Men politiet søgte et firma til at servicere biler, og det arbejde fik vi. Vi åbnede seks værksteder mere, så vi havde 21 værksteder og et uddannelsescenter for mekanikere i Afghanistan. Vi havde 40.000 køretøjer, som vi servicerede," siger han og tilføjer, at det værkstedet ikke var for privatpersoner.

Han havde cirka 200 personer under sig.

Han havde også sin mor og hendes mand på besøg. De henlagde ferien til ham og Afghanistan – til undren for folk, der studsede over, at de ville i det krigshærgede land.

"Jeg har rejst meget rundt i Afghanistan, når jeg kørte til værkstederne. Det er et superflot land, når man kører en tur op i bjergene. I Danmark ser og hører man kun det dårlige og trælse, men Afghanistan er så meget andet," understreger René Larsen og tilføjer, at på de lange ture var der sikkerhedsvagter med, mens han selv kørte rundt i Kabul.

Filippinsk kæreste

Han kunne godt være blevet ved med at arbejde i Afghanistan, men femethalvt år måtte være nok, mente René Larsen, der fandt sin filippinske hustru, Leilani, på arbejdspladsen.

"Vi købte hus på Filippinerne og boede der et par år, mens jeg arbejdede i Afghanistan og Dubai," fortæller han og tilføjer:

"Leilani har en datter, der havde gået i skole et par år, så det var en god idé, at hun kom hertil og i skole – og jeg kunne godt tænke mig at komme hjem igen."

Fabriksjob

De kom til Danmark den 1. juni 2010 og blev gift den 12. og bor i dag i No sammen med Leilanis 15-årige datter, Hannah, og deres søn, Markus, der er 6 år.

Tilbage i Danmark, hvad skulle han nu lave?

"Jeg meldte mig til JKS (vikarbureau, red.), og jeg var ikke kræsen med arbejde," fortæller René Larsen.

Han fik job Lind Jensen og samlede cylindere. Rimelig kedeligt, syntes han, og konkluderede, at fabriksarbejde nok ikke lige var ham. Han fik arbejde som radiotekniker hos KM Radio i Ringkøbing – efter at have kigget en kammerat over skulderen på hans job i 14 dage.

Selvstændig

René Larsen kiggede også, da han læste, at ejeren af Kylling & Co i Ringkøbing ikke kunne finde en køber.

"Jeg kunne ikke forstå, at der ikke var nogen, der ville købe den. Det var mit favoritsted, når jeg købte frokost," siger han.

Han talte med hustruen, der havde arbejdet på Vedersø Mejerikro læst HD, om at overtage spisestedet i Ringkøbing. Det gjorde de i maj 2017 med Leilani Larsen som chef.

"Jeg havde i lang tid tænkt over, at jeg gerne ville være selvstændig," siger René Larsen, der åbnede en Kylling & Co fra bunden i Varde i september sidste år og kvittede samtidig sit job hos KM Radio.

Selv overraskelse

Mekaniker, kleinsmed, værkstedsleder i Afghanistan, radiomand og nu sandwichmand. René Larsen indrømmer, at han har været ude i nogle stor branche-skift.

"Jeg har aldrig været bange for at prøve noget nyt. Man kan, hvad man vil – hvor svært kan det være. Hvis man har den indstilling, så kan man klare alt," siger han og tilføjer:

"Jeg er nødt til at prøve noget, for jeg kan ikke arbejde 25 år på samme sted. Men jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle have en Kylling & Co...

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify