Ringkøbing

Værtshusejer: Vi drukner i skatter, afgifter og gebyrer

Man skal være småtosset for at blive selvstændig i Danmark, mener værtshusejer fra Ringkøbing.

Hans Jørgen Bækgaard åbnede for fem år siden værtshuset Ølkælderen i Ringkøbing.

Han var blevet træt af sit arbejde som lærer efter indførelsen af den nye skolereform, og han har altid godt kunnet lide at være sammen med andre mennesker.

Det kan han stadigvæk, og han er alle årene kommet ud med sorte tal på bundlinjen. Alligevel er han ikke sikker på, at han ville have åbnet værtshuset, hvis han for fem år siden havde haft den viden, som han har i dag.

For han er godt og grundig frustreret over de mange skatter, afgifter og gebyrer, man pålægges som selvstændig erhvervsdrivende.  

"Jeg er glad for min butik, men havde jeg vidst, hvor meget man bliver plukket i skatter, afgifter og gebyrer, og at politikerne hele tiden finder på nye skjulte skatter, så er jeg ikke sikker på, at jeg var blevet selvstændig," siger han og nævner nogle konkrete eksempler.

For det første har man fra EU's side indført lovgivning, som betyder, at når kunderne betaler med MasterCard eller VisaElektron, så er det ikke længere tilladt for værtshuset at sende transaktionsafgiften på 1,76 procent videre til kunden. Nu er det i stedet virksomheden, der skal betale afgiften.

"Vi har 10-12.000 transaktioner om året, og i weekenderne, hvor der er flest kunder, vil jeg tro, at cirka 70 procent betaler med Mastercard. Det bliver til mange penge på et år," siger han.

Et andet eksempel er, at kommunen har indført et gebyr for administrationen af de lokale genbrugspladser, som opkræves, uanset om en virksomhed benytter genbrugspladserne eller ej. Dette gebyr er på godt 400 kr. om året.

Et tredje eksempel er, at man for at kunne tilbyde betaling med dankort skal betale en afgift på 600 kr. i kvartalet til det Nets.

"Jeg er faktisk ikke helt klar over, hvad de penge går til, for jeg betaler et privat firma for at have automaterne, og nettet kører over TDC. Jeg kan ikke se andet, end at det bare er en skjult skat," siger Hans Jørgen Bækgaard.

Et fjerde eksempel er spilleautomaterne, som han overvejer helt at fjerne, fordi der ikke længere er forretning i dem.

"For hver kroner, vi får ind, tager staten 41 øre. Det vil sige, at der er 59 øre at dele mellem spiludbyderen og mig. Af de 29 øre, det giver til mig, skal der betales strøm, som også er pålagt afgifter, og så skal man derudover betale en afgift på 1.000 kr. om året for hver automat, man har stående. Når udbyderne på internettet samtidig slipper med en afgift på 20 procent, så er det simpelthen ikke konkurrencedygtigt,," siger Hans Jørgen Bækgaard.

Dertil kommer de afgifter, han betaler til forskellige private foretagener for at kunne drive værtshuset.

"For at kunne spille musik på værtshuset betaler jeg hvert år næsten 10.000 kr. til Kodagramex, som går til at betale en masse musikere, der ikke lever længere, og som allerede har tjent en masse penge på at sælge CD'er og afholde koncerter. Det svarer til, at jeg om ti år stadig kunne få udbetalt pant nede i brugsen for de flasker, jeg var nede med i fredags - det er da helt godnat," siger han.

Hans Jørgen Bækgaard mener, at man fra politisk side bør tage større hensyn til små selvstændige i almindelighed.

"Vi overlever på, at vi er en etableret forretning, som har været her i fem år, men jeg ville nødig starte en lille virksomhed op i dag med alt, hvad vi har af skatter, afgifter og gebyrer. Jeg synes, man burde sætte skatterne ned for små virksomheder for at give dem en chance - man kunne fx sænke momsen for virksomheder med en omsætning på under 3 millioner. I det mindste bør politikerne holde op med hele tiden at finde på nye skjulte skatter," siger Hans Jørgen Bækgaard.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify