Ringkøbing

Michael brænder for at gøre en forskel

Frivillig i Brand & Redning Midtvest Michael Siggaard, Ringkøbing tog stort kørekort for at indgå i fast vagtskema.

Michael Siggaard Rindum er It-ansvarlig i tømmerhandelen 10-4 i Ringkøbing. Frivillig redder og brandmand ved Brand & Redning MidtVest. Scenebygger, telte- og stoleopsætter med mere ved Rock i Ringkøbing.

Hvornår kom du i kontakt med Brand & Redning?

Jeg gik og længtes efter at vide, hvor jeg kunne gøre en forskel efter at have søgt Falck uden at komme ind. Det blev endnu mere aktuelt efter, at vi havde været med til at lede efter den unge mand, som forsvandt og druknede efter en bytur i Ringkøbing. En kollega, som er frivillig brandmand, foreslog, at jeg kom med ham om på Beredskabsgården en aften. Det er nu et år og tre uger siden.

Hvordan var det møde?

Her var et sammenhold, som jeg aldrig før har oplevet. Et fællesskab på en helt anden måde, og hvor kammeratskab nemt bliver til venskab. Vi er alle tiltalt af at kunne træde til, når behovet for hjælp opstår. Jeg har tidligere oplevet at finde min bedstefar, den dag han døde og hjælpe en mand ud af en maskine ved en arbejdsulykke. Så for mig er det naturligt at tænke at få minutter eller ét menneske, som er på rette sted til rette tid, kan gøre forskellen på liv og død – og at den forskel er værd at gøre. Og så er jeg bare typen, som kan lide at være opmærksom på mine omgivelser og hjælpe, hvor jeg kan. Smil og tålmodighed med hinanden, for eksempel i trafikken, ser jeg meget mere af efter at være flyttet til Ringkøbing fra Skjern for otte år siden.

Hvornår kom du i aktion første gang?

For et år, fire uger og en dag siden! Fra min uddannelse som vagtfunktionær havde jeg allerede udvidet førstehjælp og en vis brandtræning, og jeg havde også bådbevis (licens til speedbåd over 20 hk, red.), så jeg fik udleveret en bipper til "tankvogn og båd" anden gang, jeg kom. Næste dag gik alarmen, og jeg tog med båden ud på fjorden.

Hvordan var det?

Meget motiverende! For selv om man aldrig ønsker for nogen, at de kommer i havsnød, så er det noget særligt at få chancen for at træde til og gøre en forskel. Opkald kan være om kæntringer, drukneulykker eller familier, der ikke kan komme i land med deres båd, fordi strøm og vind ændrer sig pludseligt. Ikke alle turister har lige stor forståelse for forholdene her, så sommeren er tit travl. Jeg var med båden ude tre gange på en uge sidste sommer.

Hvad laver du som frivillig brandmand?

Jeg har været ude til en markbrand og har lige været med til at slukke en brand i et maskinhus i Velling. Vi har et vældig godt samarbejde med Falck på opgaverne, og en af deres mænd tog mig med ind til efterslukning. Vores tankbil er også stand-by til at efterfylde deres sprøjte, hvis de løber tør for vand.

Hvor megen tid lægger du Brand & Redning?

Jeg er til træning på Beredskabsgården hver onsdag aften. Det er alt fra førstehjælp, røgdykning, arbejde i overtændingscontainere og problemstillinger som at bjærge folk ud fra 6. sal; vi har en plan for et halvt år af gangen, som holder vores uddannelse ved lige. I årets løb har vi også en del specialtræninger om lørdagen, som jeg gerne deltager i. I løbet af det første halve år gennemførte jeg grunduddannelsen til brandmand; det foregår i weekenderne, og fra januar til juni brugte jeg to aftner om ugen på at tage stort kørekort, så jeg kan indgå i den næste vagtplan for tankvognen. Kald ved man aldrig hvornår kommer, eller hvor lang tid, de tager.

Hvad kan du bedst lide?

Alle indsatser betyder lige meget, uanset om det er båd eller tankvogn, vi rykker ud med. Dog med den forskel, at båden altid er frivilligt bemandet. På dagsbasis er vi ti, som går med bipper, og der møder altid mindst to-tre op, når kaldet kommer. Tankvognen har både frivillige og folk, som indgår i et vagtskema, hvor vi får betaling for at stå til rådighed, men så til gengæld skal være køreklar og parate til at smide, hvad vi måtte stå med i hænderne.

Hvad gør du mest af pligt?

Vi skal kun møde op til obligatorisk træning et vist antal onsdage om året, men vi kommer stort set hver onsdag alle sammen. Også mig. Vi kommer af lyst, ikke pligt. Hvad betyder det for dig at være frivillig brandmand?

At jeg føler mig vigtig for andres sikkerhed, at jeg lærer nyt og modnes i et fantastisk fællesskab mellem kompetente folk i alderen 18 til over 50. Bipperen fylder kun fem gange syv centimeter, men det er stort for mig at gå med den i lommen.

Hvad har været din største oplevelse?

Den 25. juni fik vi et kald til båden om en mulig drukneulykke ved Ringkøbing. Min kone var med en veninde ude at bade, og jeg greb med det samme telefonen forsøgte at ringe – men jeg kunne ikke komme i kontakt med nogen af dem. Hele vejen forberedte jeg mig på, at det var hende, jeg skulle ud at hente op – indtil halvandet minut før vi nåede frem, og hendes veninde ringede mig op.

Hvad har det frivillige arbejde lært dig?

At slukke brand! At håndtere førstehjælp på en helt anden og meget mere sikker måde. Jeg er blevet psykisk stærkere, fordi jeg ved, hvordan jeg skal handle og forholde mig, uanset om det gælder mennesker i et brændende hus eller en fastklemt bilist. Vi er også gode til at dele erfaringer og tale situationer igennem på stationen bagefter.

Hvilken udfordring ser du som jeres største lige nu?

Vores redningsbåd er virkelig gammel; det er ungdomsskolens aflagte, og føreren ved roret kan ikke sidde almindeligt ned og se ud samtidig! Trygfonden har lige doneret 73.000 kroner til nye overlevelsesdragter; en donation mere i den størrelse kunne gøre så meget ved vores behov for en ny båd.

Fakta: Brand & Redning MidtVest i Ringkøbing Formål: De frivillige reddere er de første, som bliver kaldt ved ulykker på Ringkøbing Fjord, og de frivillige brandmænd har til opgave at supplere Falck i tilfælde af brand, primært i Ringkøbing-Skjern kommune, men kan også blive kaldt fra Herning og Ikast-Brande. Hjemsted: Beredskabsgården, Vester Kær i Ringkøbing. Cirka 40 frivillige, heraf 10-12 aktive brandmænd. Brand & Redning MidtVests i alt 15 stationer er del af Danske Beredskaber, der omfatter alle kommunale beredskabsenheder i Danmark.

andet og arbejder for at udvikle og forbedre beredskabet i Danmark.

 

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify