Ringkøbing

Medborgerhuset summer af liv i de nye rammer

Markant flere brugere benytter Ringkøbing-Skjern Medborgerhus efter flytningen til Herningvej.

Når Ringkøbing-Skjern Medborgerhus den 12. marts holder generalforsamling, er det for første gang på Herningvej, hvor huset sidste år fik nye og større rammer. Medborgerhuset flyttede efter ni år på Brogårdsvej til den tidligere Kiwi-bygning for at få mere plads. Og det har husets brugere taget godt imod.
"Vi kan se, at medlemstallet er steget, og der kommer mange flere brugere. I løbet af en uge kommer der nu 800 brugere gennem huset, og på én aften kan der være 120 deltagere fordelt på fire forskellige kurser," siger Pernille Preiss Pedersen.
Hun tiltrådte som daglig leder i 2016 og har selv sammen med bestyrelsen tegnet grundplanen til de fleksible rammer, der er nødvendige i et hus, som skal kunne rumme mange forskellige aktiviteter. Fra et bestyrelsesmøde med få deltagere til et foredrag i Store Sal med 150 deltagere, når for eksempel Ældre Sagen eller Hjerteforeningen inviterer.

Fællesskaber

Den mere synlige placering i midtbyen har tiltrukket nye brugere af huset. Blandt andet fordi det er lettere at
komme til og fra huset, der også har fået plads til, at der kan være flere aktiviteter på én gang. At der igen er lys i Kiwi-bygningen har også skabt mere liv i det bynære miljø. Faktisk i et omfang, at nogle af Ringkøbings forretninger direkte kan mærke, hvornår der for eksempel er sangcafé i Medborgerhuset.
"Det er aktiviteter fra vugge til grav. Vi har både foreninger med en bestyrelse, og grupper der blot er dannet
omkring en fælles interesse. Vi havde for eksempel tre brugere, der kunne lide at strikke sammen, og som er blevet til en større nørklegruppe, hvor de også knipler og laver julepynt til huset. Det er meget bekræftende for vores brugere, at der er et sted, hvor man kan gå hen og bare være," siger Pernille Priess Pedersen.
Foreninger og kommunen lejer lokaler efter behov, mens oplysningsforbundet AOF og Fjordens Køreskole er faste lejere med egne lokaler.
"Det giver noget synergieffekt, at vi ikke hver især sidder alene. På den her måde kan vi sparre med hinanden, og det giver nogle idéer, selv om vi er forskellige," siger Pernille Priess Pedersen om det lille kontorfællesskab på Herningvej.

Fokus på psykiatri

Huset udlejes til både private selskaber og foreninger, der typisk selv står for arrangementerne, mens det i nogle tilfælde er en eller flere foreninger i samarbejde med Medborgerhuset. Det er udover lejeindtægterne finansieret med et lille kommunalt tilskud og nogle få private sponsorer.
"Mange tror, at vi er en kommunal institution, men det er vi ikke. Vi er et Medborgerhus med en frivillig bestyrelse. Men vi laver også forebyggende arbejde og har i år valgt at sætte fokus på psykiatri, som der ikke er andre, der løfter efter, at foreningen Bedre Psykiatri lukkede ned her i kommunen. Det er et hjertebarn for flere af os, og det er også et medborgerhus’ funktion at følge med i, hvad der rører sig og kan være en mangelvare," siger Pernille Priess Pedersen.
Medborgerhuset i Ringkøbing har i mange år været et lokalt kulturhus og har ligget flere steder i købstaden. Efter kommunesammenlægningen har huset i stadigt højere grad tiltrukket brugere fra hele kommunen. Fra 2018 har det derfor heddet Ringkøbing-Skjern Medborgerhus.
"Vi har faktisk mange brugere, der kommer fra den sydlige del af kommunen, og jeg synes, at det var forkert, at vi ikke også signalerede, at huset er for hele kommunen, når det er det eneste medborgerhus, vi har," siger Pernille Priess Pedersen.

Plads til bestyrelsesmøder

Hun har i daglige hjælp af to flexjobbere og 37 frivillige, der hjælper med pedelopgaver, bagning, rengøring,
borddækning, servering og blomster samt visse administrative opgaver. Nogle kommer fast flere gange hver uge, men andre for eksempel kun er med, når der holdes kreauge i begyndelsen af sommerferien.
Bestyrelsen bidrager desuden blandt andet med for eksempel praktisk bistand til hjemmeside og facebook.
Medborgerhuset har godt 200 individuelle medlemmer plus efterhånden også foreningsmedlemskaber, hvor
en forenings bestyrelse kan låne lokaler på særligt gunstige vilkår.
"Medmindre man kommer fra et lille landsogn, er det mig bekendt svært at finde et sted, hvor man som en lille bestyrelse har råd til at være. Og tiden har også ændret sig fra dengang, hvor bestyrelsesmedlemmerne
selv lagde hjem til, når der skulle holdes møde. I dag vil man gerne mødes på neutral grund," siger
Pernille Priess Pedersen.

Ildsjæl i foreningslivet

Hun kom til jobbet som daglig leder fra en stilling som forebyggende medarbejder hos Sundhedscentret i Tarm, men har også mange års erfaring med frivilligt arbejde og gåpåmod i udviklingsprojekter på cv’et. Blandt andet formand for Landdistriktsrådet og nuværende formand for Hover Sogneforening:
"Deltidsjobbet i Medborgerhuset er virkeligt afvekslende arbejde og en god mulighed for at arbejde med det frivillige. Vi har 812 foreninger i kommunen, og hvis de alle skal blive ved med at eksistere, så er der nogle, der skal skabe rammer og samarbejds-relationer på tværs. Og jeg er ikke bange for at tage den politiske dialog og sparke nogle døre ind, når der er behov. Jeg vil gerne være med til at understøtte foreningslivet, fordi frivillighed er et stort og vigtigt dna i mig.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify