Ringkøbing

Lystbækgaards lam er klar til påske

Fårehyrde Berit Kiilerich og en stor flok frivillige holder påskemarked.

I et sving på vejen mellem Torsted og Ulfborg ligger Lystbækgård. Her bor Berit Kiilerich og hendes familie, hyrdehundene Cap, Mosstwo og Lycka, to unge vogterhunde under oplæring og en flok høns. De omkring 1.200 får, som er hyrdens levebrød; dels gennem arbejde med afgræsning og naturpleje, dels som kød, skind og uld, er fordelt på naturfolde og hedearealer fra Bovbjerg Fyr til Præstbjerg.

Berit Kiilerich forventer at få omkring 400 lam dette forår, og til påske vil en del af de små, krøllede størrelser – og deres mødre - være hjemme til at tage imod, når gården holder påskemarked søndag den 14. april.

Berøring med natur og kultur

"Vi vil gerne give folk mulighed for at komme tæt på det liv, som vi lever til daglig, og de levende kundskaber, som vi værdsætter. Mange mennesker ved ikke, hvordan hverken et lam eller råuld føles. Her får de chancen for at få noget uvant, men helt natuligt og sanserigt, i hænderne," fortæller Berit Kiilerich.

Lystbækgaards bygninger er også samlingssted for en snart 20 år gammel forening af ildsjæle, som bruger stedets rammer og råvarer som afsæt for kreative aktiviteter og traditionelle kulturhåndværk; vævning, trædrejning, forarbejdning af horn og ben, spinding, strik og filtning.

Husets faste værksteder vil være i aktivitet til påskemarkedet, og derudover har man inviteret op mod 30 gæsteudstillere, som kommer med egne varer og kundskaber.

Dyr og mennesker

Som særlig gæst kommer en skovhest. En stor, stærk belgier som, uden at gøre skade på skovbund eller sarte hedejorder, kan flytte fældede træstammer og trække tømmer.

"Charles Madsen fra Vildbjerg er specialist på sit felt; han har trænet hesten fra den var føl, og vi vil meget gerne give folk indsigt i både den fine, traditionelle metode til skånsom naturpleje og det store forarbejde, som samspillet mellem menneske med dyr kræver," siger Berit Killerich.

Den uddannede fårehyrde ved det om nogen. Men på påskemarkedet holder hun igen med at demonstrere, hvordan hyrdehund, får og menneske spiller sammen. Nyfødte lam og deres mødre skal have ro i flokken.

I stedet vil Berit Killerich være at finde i sin gårdbutik, hvor hun og cafeen disker op med smagsprøver på lammekød og lammepålæg af egne dyr, forarbejdet på Mols hos slagteren i Tved.

"Hans syn på dyrevelfærd og håndtering stemmer overens med vores idealer; vi bruger hele dyret, og så kan den slagter bare noget med en rygeovn. Den krydrede lammespegepølse og nok især den røgede lammemørbrad er det rene slik. Vi får lavet mange røgvarer, fordi det traditionelt er sådan, man har forlænget kødets holdbarhed; lammekøllen blev hængt i skorstenen i efteråret og var så klar til jul og vinteren," fortæller Berit Killereich.

Langsomt kød

Hun slagter ikke spædlam til påske. Hendes dyr bliver slagtet som lam, lige inden de fylder et år, og som fjorlam – lam fra i fjor – inden de bliver to. For tiden arbejder hun opmærksomt på, om det er muligt at få de egnstypiske smagsindtryk frem i lammekødet.

"Jeg vil gerne kunne få slagtet, så folk gennem de forskellige partier kød får fornemmelse af, hvor dyrene har græsset. Lyng, bjergfyr, pileskud, enebær og hedens andre karakteristiske planter efterlader en speciel, hedelyng lugt i dyrenes skind; den landskabsvariation vil være rigtig spændende også at blive bevidst om i kødet", fortæller hyrden.

Da de nordiske får går ude, selv skal finde føde og derfor kun vokser langsomt, anbefaler Berit Killerich, at man også tilbereder de hele kødstykker langsomt, gerne seks timer, uanset om man koger eller steger.

"Fedtsyresammensætningen er helt anderledes end et opfedet dyrs. Oprindelige nordiske får er fedtfattige og har stærke muskler, så kødet bliver meget mørt og lækkert ved langtidstilberedning," forklarer hun.

Udover påskemarkedet har gårdbutik og café fast åbningstid hver torsdag eftermiddag, og grupper er velkomne efter aftale. Lystbækgaard tager gerne mod selskaber, uanset om det er en fødselsdag, en sammenkomst eller en venindefrokost med Ny Nordisk Tapastallerken på menuen.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2019 Cookiepolitik / Udviklet af Optify