Ringkøbing

Solen leverer energi til Lem

I godt et år har Lem Varmeværks nye solvarmeanlæg vist sit værd og leveret energi og varme til værkets kunder.

Der er kommet en ny, vigtig spiller på banen i den daglige arbejdsgang på Lem Varmeværk; nemlig vejrudsigten. Den følges nøje. Og så har der selvfølgelig været et stort arbejde i at lære nye systemer og frem for alt at få det nuværende til at spille sammen med det nye. Men alt er gået glat, og det nye solvarmeanlæg, der blev etableret sidste år til april, er for længst fuldt indkørt i det daglige arbejde på værket. De nye solpaneler fik i dén grad en ilddåb, understreger driftsansvarlig for Lem Varmeværk, Michael Ringkøbing.

Rekord-varme

"Vi tog anlægget i brug den 25. april sidste år for at prøvekøre første produktion, og vi talte om, at sådan noget som ti sammenhængende solskinsdage, det findes jo ikke i Danmark. Så fik vi 72. Så det var fuldt ræs fra start og ikke noget med lige så stille at prøve anlægget af," fortæller han om solvarmeanlæggets første tid, der faldt sammen med det rekordvarme forår og sommeren sidste år.

I maj 2018 producerede solvarmeanlægget en rekord på 925 MW (megawatt, red.). Til sammenligning var forbruget hos kunderne på 780 MW i juli 2018.

En grøn profil

Det var bestyrelsen for Lem Varmeværk, der i sin tid besluttede, at værket skulle investere i den nye energikilde. Driftsleder Michael Ringkøbing er dog ikke overrasket over den beslutning.

"Det går jo den vej i dag. Man forsøger at omstille til mere grøn energi og udfase de fossile brændstoffer, og det er bestemt også fornuftigt. Solen er der altid, og den leverer gratis energi, som vi ligeså godt kan prøve at udnytte," siger Michael Ringkøbing.

Kunderne vil som sådan ikke mærke forskel på produktet, de får derhjemme, men solens gratis varme vil nok kunne være med til at holde varmepriserne lidt i ro, vurderer driftslederen, samtidig med at man kan glæde sig over, at man får sin varme fra mindre belastende kilder.

Slukker for flisanlægget

Solvarmeanlægget har allerede haft stor effekt på varmeværkets øvrige produktion. Lem Varmeværk kører primært på biobrændsel i form af flis, og efter solcellerne er kommet, har man i lange perioder helt kunnet slukke for pumperne til det store flisanlæg.

Solcelleanlægget alene leverer i perioder dagligt 131 procent af energibehovet. Den overskydende energi bevares i tanke til senere brug.

Et specielt varmeværk

Lem Varmeværk arbejder under nogle lidt specielle forhold. Værket har 720 brugere, men leverer varme svarende til 2.500 brugere. Det skyldes, at 70 procent af kunderne hører til i industrien, og her bruges meget varme. Behovet svinger også meget gennem et døgn, når der lukkes ned til aften i industrien.

"Så vi skal levere meget og stabilt 365 dage om året 24 timer i døgnet og klare de store svingninger i forbruget, og det stiller store krav til vores udstyr og en god vedligeholdelse. De nye solceller er med til at lette presset på flis-anlægget, så vi har mere tid til vedligehold. Det er også en fordel," siger Michael Ringkøbing.

Han viser gerne rundt i det moderne anlæg: De store tanke udenfor, de blanke rør og pumper, den store flis-ovn, flis-lageret og det avancerede rensesystem, der gør, at det er 100 procent ren vanddamp, der sendes ud af værkets skorsten. Der er styr på miljøet.

"En kold vinterdag, da pumper alt på højtryk herinde," siger Michael Ringkøbing, der har været på varmeværket i 20 år.

Åbent hus

Har man selv lyst at se den nyeste investering hos varmeværket, det nye solvarmeanlæg, er der åbent hus lørdag den 15. juni fra klokken 13 til 16. Man kan kommet ind og se anlægget og høre, hvordan det virker.

Arrangementet foregår ved solcelleanlægget, som står på den ny-døbte Solagervej. Det gamle Stauningvejs nummersystem forvirrede folk, og Michael Ringkøbings løsning var et navneskift til det stykke af vejen, hvor solcellerne ligger. Den var kommunen med på, og sådan fik Solagervej sit nye, meget passende, navn.

Solcelleanlægget, Solagervej 2 i Lem, stod færdigt i april 2018 og kostede 14 millioner kroner. Det består af 680 solpaneler fordelt på 8.140 kvadratmeter; en flok får holder området. 80 procent af varmeværkets energi leveres nu af solen og biobrændsel.

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify