Ringkøbing

Krista er et sjældent syn på murerstilladset

Der er kun ganske få kvinder, der arbejder som murersvend, men Krista Sejer fra Lønborg Totalbyg i Lem har snart været udlært murer i 20 år.

En murer er en mand. I hvert fald i stort set alle tilfælde. Sådan har det altid været, og selv om yggebranchen de seneste år har gjort en indsats for at tiltrække flere kvinder til de traditionelle håndværkerfag, så er kvinder et særsyn på ikke mindst murerarbejdspladserne.
Den 41-årige Krista Sejer fra Højmark er en undtagelse. Hun er murer – og det er der som sådan ikke en særlig grund til.
"Det er egentligt et godt spørgsmål. Jeg har altid vidst, at jeg skulle et eller andet, hvor jeg skulle bevæge mig - og ikke være kontormus. Jeg har nok også været lidt en drengepige. Det bliver man, når man har tre storebrødre," siger Krista Sejer.

God læreplads

Hun er født og opvokset i Hvide Sande. Efter et efterskoleophold tog hun på teknisk skole i Herning, hvor der var en bygge- og anlægslinje, hvor man kunne prøve forskellige håndværksfag. Og her blev Krista Sejer i sin tid grebet af murerfaget.
Med hjælp fra skolen fandt hun forholdsvis hurtigt en læreplads hos murermester Kurt Lauridsen i Ringkøbing, som før havde arbejdet med en kvindelig murer. Der var hun den eneste lærling og oplevede ingen forskelsbehandling.

"De var så gode på lærepladsen. Både mester og svendene lod mig komme på stilladset med det samme. Jeg fik lov til at lære det, jeg skulle, og det betød også, at jeg kunne følge med under skoleopholdet. Jeg manglede
ikke erfaring i at lægge sten," fortæller Krista Sejer.

På skolen var hun en af de første kvindelige murere, men hun følte sig også der taget godt imod.
"Det var ikke svært, men man må godt være lidt rapkæftet. Hvis man selv er vaks i replikken, kan man sagtens følge med. Det var nogle herlige gutter, og vi skal faktisk mødes til 20 års jubilæum i april." siger hun.

Svært at være gravid murer

Krista Sejers mand er selvstændig i virksomheden Sejers Entreprenørforretning og er i hverdagene meget på Sjælland. Hun har aldrig selv haft ambitioner om at blive murermester. Hun er tværtimod glad for, at det som mor til to børn har været let at få arbejde hos lokale murermestre, der ikke arbejder længere væk end Holstebro.

Som uddannet murer vendte hun hjem til lærepladsen i to år, før hun kom til murermester Svend Pedersen i Højmark. Her arbejdede hun sammen med den nuværende makker, Ivan Ammitzbøll, i et par år, før en vinterfyring sendte hende tilbage til lærepladsen. Hun har også arbejdet en kort periode hos Hee Entreprise og
har kun oplevet, at hendes køn har været et problem i forhold til de to graviditeter undervejs.

"Jeg synes selv, at det er svært at søge arbejde, når man ved, at man er gravid. Man skal også passe på sig selv. Men et stort cadeau til Hee Entreprise for at ansætte mig, selv om jeg var halvvejs i min graviditet. Og jeg bad selv om at blive sygemeldt, fordi jeg synes, at de andre i sjakket tog for store hensyn til mig," fortæller Krista Sejer.

Glad for at stable sten

Efter den sidste barsel var det også let at få det nuværende arbejde hos murermester Jens Lønborg i Lem, hvor hun i de seneste syv år igen har arbejdet sammen med Ivan Ammitzbøll.

"Vi har nok arbejdet sammen i snart ti år, når vi lægger det hele sammen. Vi går os to alene og finder ud af det," siger Ivan Ammitzbøll.

Det er fortsat glæden ved at arbejde med noget konkret og være udendørs, der appellerer til den kvindelige murer.

"Jeg kan bedst lide at gå og stable sten udendørs. Selvfølgelig er der også dage med regn og blæst, men en dag med solskin og god musik i radioen er der ikke noget bedre. Det er selvfølgelig også okay at få lov til at lave flisearbejde, der er lidt anderledes end det gængse. Det kommer der jo mere og mere af. Jeg er måske lidt mere pernitten med flisearbejdet, men ellers er der ikke nogen forskel. Det at være murer er selvfølgelig hårdt arbejde udendørs, det giver en naturlig træthed, og jeg ved nok godt, at jeg ikke skal være murer altid. Jeg tror ikke, at jeg kan holde til, jeg bliver 76 år, eller hvad pensionsalderen er for mig," siger Krista Sejer.

Også et fag for piger

I fritiden har Krista Sejer tidligere spillet både håndbold og fodbold, men det har to ødelagte korsbånd sat en stopper for. I dag er hun derfor i stedet hjælpetræner på sønnens håndboldhold og med i det lokale håndboldudvalg i Højmark. Og så bruger hun en del tid på ombygninger i hjemmet.

"Mine brødre sagde i sin tid, at jeg var den klogeste, fordi jeg tog en uddannelse, der kunne bruges til noget. Jeg
tror, at de mente, at jeg så også kunne hjælpe mig selv derhjemme, når der skal bygges om, siger Krista Sejer.

Hun er ikke i tvivl om, at hun i dag vil anbefale en ung pige at gå murervejen, og at det kunne sjovt at arbejde sammen med en murerlærling af eget køn.

"Men hun skal være fremme i skoene og kunne sit kram, når hun kommer på skolen. Og så svare fra sig på den
gode måde. Det er jo altid godt at kunne sine ting, selv om jeg ikke har oplevet, at nogle har været efter mig. Så jeg synes da, at de unge piger skal prøve murerfaget. For eksempel hvis de vil videre som arkitekt.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify