Ringkøbing

Ølstrup blomstrer omkring Kernen

Første nybyggeri ved søbredden, gårdhave ved selskabslokalet og udlejning af containerboliger giver optimisme i landsbyen.

Det er ikke kun forårsblomsterne i den nye gårdhave ved Ølstrups samlingssted Kernen, der blomstrer. Også arealerne omkring den nærliggende Vanting Sø er i vækst.

"I 2013 lavede vi helhedsplanen for Ølstrup, hvor der blandt andet er huse hele vejen rundt om søen. Det er vi så begyndt med ved at bygge ud fra Kernen med de første boliger på Vanting Sø Vej. Den første bolig står klar i august-september, og tre mere er på vej. Det er både lokale og folk udefra, der bygger," siger Niels Peter Jensen.

Han er bestyrelsesmedlem i Ølstrup Udviklingsselskab og den private investor bag de første syv private boliggrunde ved Vanting Sø. Han betegner gerne grundene som nogle af kommunens billigste, da prisen for 1.000-1.100 kvadratmeter er 299.000 kroner. Vel at mærke "inklusiv alt - tilslutninger, udsigt og natur."

"Skal du købe en tilsvarende grund i Holstebro, koster den 700.000-1,5 millioner kroner, og så kommer alle tilslutningsudgifter bagefter. Så ryger der lige 200.000 kroner oveni," understreger han.

Det er dog ikke kun prisen, der lokker nye borgere til Ølstrup.

"Folk falder for det lokale sammenhold. Vi er en af de små landsbyer, der stadig har det hele: brugs, skole og børnehave. Lidt større byer har også svært ved at få tilflyttere. I dag skal det være en stor eller lille by. Ikke det midt imellem. Og her ligger byggegrundene hammergodt. Børn kan selv cykle til skole, børnehave og foreningsliv," siger Niels Peter Jensen.

Containerboliger på vej

I bestyrelsen for Kernen glæder man sig også over udsigten til at få nye naboer ved Vanting Sø, som blev en realitet, da jordprøver i sin tid viste, at sandet i udkanten af landsbyen var perfekt til etablering af den store vindmøllepark mellem Ølstrup og No.

"Var vindmøllerne ikke kommet, så var Kernen, søen og de muligheder, det giver, jo ikke kommet. Og når det første hus er bygget, og der kommer fliser og fortove omkring, så kan folk bedre danne sig et indtryk af, hvordan det kommer til at se ud," siger næstformand Heidi Nielsen.

Vindmøllerne var også med til at sætte skub i byggeriet af Kernen, der afløste Ølstrups nedslidte sognegård. Et projekt til 15 millioner kroner, som borgerne ville have haft svært ved at finansiere.

"Vi er udfordret på, hvem der vil låne os penge. Vi har altid tusind ting, vi gerne vil lave, og du skal have dine argumenter i orden, når du går ind i banken og siger, at du kommer herfra. Men vi oplever, at tomme huse i Ølstrup i dag kan sælges. Især de dyre huse," siger Bjarne Greve, Kernens formand.

I det hele taget forsøger Ølstrup at have boligtilbud til alle. Ved siden af Kernen har Ringkøbing Boligforening købt en grund til etablering af otte-ti nye lejeboliger. Og Ølstrup Udviklingsselskab er i gang med at undersøge mulighederne for at købe ni containerboliger, hvoraf den ene skal være fælles vaskerum.

"Det kan være til unge, elever og andre, der lige mangler en billig bolig. Men det kan måske også være til overnatning i nogle af dem, når der er selskaber i Kernen. Det er en investering på én million kroner, og vi har allerede solgt tre-fire af dem. Hvis det bliver til noget, så stilles de op i år, siger Niels Peter Jensen.

Gårdhave og halbal

Da Kernen blev indviet for et par år siden, manglede en stor del af udenomsarealerne at blive gjort færdige i forhold til de planer, der var. Der var næsten kun en række fliser op til hoveddøren. I dag er der en stor græsplæne med flagstang, parkeringspladser på tre sider og ikke mindst en stor gårdhave med træer, blomsterkummer og bordbænke-sæt. Den blev taget i brug til en rund fødselsdag med 100 gæster i påsken.

"Når solen skinner, så vil folk gerne udenfor, når de færdige med at spise. Øl nummer fire smager bare bedre derude. Og her kan du gå udenfor uden at ødelægge festen. Du kan gå lige ud fra festsalen til gårdhaven, som er en udvidelse af rummet. Og både inde og ude er det udsigten over søen og området, som vi sælger Kernen på," siger Bjarne Greve.

Brudepar kan for eksempel få taget bryllupsbilleder på søens badebro; kun få skridt fra selskabslokalets runde borde.

"Det går fint med udlejningen. Frem til september er Kernen lejet godt ud til mange forskellige ting, også til folk udefra. Blandt andet fordi vi har fået opbygget et godt kendskab gennem annoncering og deltagelse på messer. Det rygtes, at det er dejlige og lyse lokaler," siger Heidi Nielsen.

Kernen forsøger også selv at sætte gang i feststemningen. Blandt andet ved i slutningen af september at genoplive halbal-traditionen, når Volf Band spiller op til dans. VIP-billetter giver adgang til en treretters menu før ballet.

(på billedet ses Bjarne Greve, Heidi Nielsen og Niels Peter Jensen)

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify