Ringkøbing

Ida Gonge giver gamle smykker nyt liv

Ida Gonge gik selvstændig, da hun var uddannet guldsmed. Hun har butik og værksted i Velling - og udsigt til naturen.

Ida Gonge brænder for at arbejde med guld, sølv og ædelstene, for der er så mange muligheder i de materialer, som hun betegner som fantastiske.

Nogle af materialets muligheder kan man se omsat på hendes hjemmeside – eller endnu bedre i butikken på Velling Kirkeby 18. En tidligere garage med fladt tag har fået høj rejsning, er blevet total renoveret for at huse Ida Gonges butik og værksted, der er adskilt af glasdøre – med værksted og dermed udsigt til en høj himmel, fugleliv og Ringkøbing Fjord.

"Naturen er vigtig, det er derfor, jeg sidder her og ikke i baggård – her er lys og luft," siger den 30-årige guldsmed og ædelstensfatter.

Gamle smykker

Hun henter inspiration i både naturen og fuglelivet, og materialerne, når hun designer og med stor præcision og omhu kreerer sine unikke ringe, vedhæng, armbånde, øreringe og halssmykker i en ren og enkel stil, som hun selv betegner som Nordic.

Det meste af det, hun laver, er specialopgaver, det vil sig på bestilling – både nye smykker og gamle/eksisterende smykker, folk kommer for at få lavet om. Ida Gonge synes det er spændende.

"Det er sjovt med gamle smykker som kundens bedsteforældre måske har gået med – hvad enten der skal bevares dele af smykket, eller jeg bare bruger materialet, når det er smeltet om – det har jeg lavet mange fine smykker ud af," siger hun.

Møder kunden

Ida Gonge betegner det som en ekstra gevinst at møde den person, der skal have smykket – fremfor, at hun får en tegning, som da hun som freelancer arbejdede for smykkefirmaer, når de havde travlt.

"Det er rart at se mennesket, der skal have smykket – at lytte sig til kundens ønske og behov. Prøve at fornemme, om vedkommende er til noget stort eller rent og enkelt – og guide," siger hun.

Et helt liv

Ida Gonge er også vild med at lave vielsesringe.

"Det er fantastisk at få lov til at lave det, folk har lyst til at gå med så lang tid. Det er fedt – og smykker holder i generationer. Diamanter kan man gå med i 50 år, uden man kan se det på dem. Det er et helt vildt fedt materiale samtidig med, at det har lyset," siger hun og smiler.

Kunsthåndværk

Ida Gonge, der er født og opvokset i Ejstrupholm, var ikke i tvivl om, at hun ville være kunsthåndværker. Hun har haft kreativiteten på nært hold, for hendes far er glaspuster, og hun har brugt mange timer på værkstedet, og hun boede nabo til to keramikere.

"Men det var ikke guldsmed, jeg tænkte på i første runde," siger hun og smiler.

Det var for at prøve noget andet, at Ida Gonge meldte sig til grundforløbet som guldsmed på teknisk skole i Fredericia.

"Jeg blev fanget af det," fortæller hun.

Ædelstensfatter

Hun var i praktik som ædelstensfatter hos Bræmer Jensen Guldvarefabrik, blev tilbudt en læreplads og uddannet i 2010.

"Jeg fik en rigtig god bund i de to år, hvor jeg bare fattede sten," siger Ida Gonge.

Hun fortsatte et halvt år som svend, afleverede personligt en ansøgning om at komme i guldsmedelære hos Marianne Dulongs Værksted i København og rejste derefter til Norge for at arbejde i en skiudlejning et halvt år.

Guldsmed

Ida Gonge blev kontaktet af Dulong, værkstedet havde travlt og ville gerne have en lærling. Det er svært, meget svært at finde en læreplads som guldsmed, og hun er sikker på, at uddannelsen som ædelstensfatter gav hende et ekstra kort på hånden.

I 2015 fik hun svendebrev som guldsmed – og gik solo. I begyndelsen freelancede hun hos smykkefirmaer, blandt andet Toftegaards Værksted. Det gav en indtægt og mange tips og tricks fra erfarne guldsmede på værkstedet – samtidig byggede hun sit eget firma, "Ida Gonge Guldsmed & Ædelstensfatter" op.

Firmaet

"Det er sjovt at få lov at bygge det op og se det vokse", siger hun og smiler.

Ida Gonge tager ind imellem en opgave for et firma, hvis hun har tid. Hun har også undervist guldsmede på skolen i Fredericia i fatning af ædelstene.

"Det er spændende og giver god mening - og tvinger mig til at tænke, hvordan er det lige, jeg gør," siger hun.

Velling

Ida Gonge, der er gift med Kristian Enevoldsen fra Hvide Sande, åbnede værkstedet i Velling i oktober 2017, og det har hun ikke fortrudt.

"Det går rigtig godt. Der er godt med spændende opgaver og søde kunder, der kommer her for at snakke med guldsmeden, siger hun og tilføjer, at det er spændende at skræddersy et smykke.

Butikken i Velling holder åbent torsdag-fredag fra middag til 16.30, lørdag 10-13 og efter aftale, og indehaveren understreger, at folk gerne må komme og kigge uden at købe noget.

 

 

 

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify