Ringkøbing

Henning kvitter jobbet for at passe Hostahaven

Parret Helle Sandager og Henning Christensen skiftede den 1. april parcelhushaven ud med besøgshave på 15.000 kvadratmeter.

Det er temmelig umuligt at passe både en stor besøgshave med salg af planter og jobbet som lærer på en efterskole. Derfor har den 49-årige Henning Christensen sagt arbejdet som lærer på Fjordvang Efterskole op.

"Der er mange timer i det her, og det er dejligt at gå i skoven og haven – og nu har jeg været efterskolelærer i 26 år," siger Henning Christensen og smiler.

Haven var til salg

Han og hans jævnaldrende samlever, Helle Sandager, købte Enemærkets Hostahave den 1. april i år. En besøgshave på 15.000 kvadratmeter med tilhørende salg af planter på stedet og internettet samt bolig – placeret som et grønt åndehul "midt i en skov" på Schubertsvej 2 lidt uden for Ringkøbing.

"Det er en fantastisk mulighed at bo i sådanne omgivelser," siger Henning Christensen og smiler.

Hvorfor de købte haven? Helle Sandager griner, inden hun siger:

"Vi så den var til salg."

Elsker at være ude

Sandheden er, at de begge elsker at være ude og at arbejde i haven. Da de mødte hinanden for otte år siden, boede hun i byhus med en lille have, og han i en villa på Gotlandsgade med en have på 1082 kvadratmeter. Havens størrelse afgjorde, at hun flyttede ud til ham.

De udnyttede hver kvadratmeter i haven; de fik også orangeri og gunnera-planten voksede sig så stor og "smed" legestativet ud af haven – og tæt på at sende trampolinen samme vej.

"Vi kunne ikke lave mere der, så vi måtte finde et andet sted," siger Helle Sandager og smiler.

Vokset op på landet

Hun er vokset op på landet, på Hedegårds Mark, et område, der ligger tæt på Enemærket Hostahaven. Hun er uddannet tandplejer og ansat 32 timer om ugen i Tandlægehuset i Skjern – og nu ansvarlig for det administrative i Hostahaven, men arbejder også i haven.

Han er vokset op på en gård i Opsund, uddannet maskinarbejder og har arbejdet hos KP Komponenter i Spjald. I 1992 var han udstationeret som soldat i Kroatien.

Han har også en fortid som meget aktiv gymnast på Ringkøbing-Skjerns rep-hold, Horsens rep-hold - begge steder trænede han juniorholdene – på Ollerups Elitehold, Gjellerup-Sønders konkurrencehold og Odder-gymnasternes konkurrencehold.

Efterskolelærer

Henning Christensen har også været på Ollerup Højskole, hvor han via en lærer fik job som gymnastiklærer på Vestbirk Efterskole. Det var han fra 1993-1996, derefter otte år på Vedersø Idrætsefterskole og fra 2004 på Fjordvang Efterskole. Et job, han nu har sagt op til fordel for at luge ukrudt, slå græs tre gange om ugen, vande, sælge planter og tage imod besøgende i sit og samleverens drømmested, Enemærket Hostahave.

Hans børn, Minea og Phillip, på henholdsvis 14 og 17 år bor hos parret, mens hendes to børn, Sarah på 20 år, bor i Ringkøbing hos faderen og Christoffer, på 22 år, i Skjern.

Hostahaven kører videre

Haven lever med 1700 forskellige hostaer op til sit navn – dertil kommer en række andre forskellige planter. Den holder åbent tirsdag, onsdag, torsdag, lørdag og søndag klokken 10-17 – indtil den 15. september. Hostahaven rummer også et madpakkehus, hvor besøgende kan nyde medbragt mad og drikke.

Gæster kommer der mange af.

"Og de kommer hertil fra hele landet for at se haven," fortæller Helle Sandager med beundring og overraskelse i stemmen.

Helle Sandager og Henning Christensen kører haven videre i samme ånd, som de tidligere ejere, Ester og William Knudsen – samtidig vil de med tiden sætte deres eget præg stedet.

"Man skal være i en have et år, før man gør noget," understreger hun.

"Så man kan se, hvad der kommer op af jorden," tilføjer han og smiler.

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify