Ringkøbing

Gry Astrup Hansen brænder for murerfaget

Hun var i skolepraktik hos Murerfirmaet Glenn Østergaard i Spjald i november – nu er hun i lære.

Den 16-årige Gry Astrup Hansen slynger om sig med ord som murerstik, forbandt, gesimser og andre murer-faglige udtryk, selv om den blot er godt to uger siden, hun begyndte som murer-lærling hos Glenn Østergaard i Spjald.

Men hun har også haft bedre forudsætninger end de fleste, der kommer i lærer som murer for at kende begreberne - hendes far er nemlig murermester Kaj Astrup Hansen, indehaver af Murer- og Entreprenørfirmaet Astrup Hansen i Ringkøbing.

Og så er den unge ringkøbingenser vild begejstret for murerfaget.

Godt indtryk

Det var en lærer i 7. klasse, der sporede hende ind på det. Han spurgte, hvorfor hun ikke skulle være murer. Hun tog en snak med forældrene, specielt faderen vendte tommelfingeren opad, og siden er gået målrettet og fandt det oplagt at prøve faget af i skolepraktik-ugen.

"Jeg ringede til Glenn (Østergaard, red.) og spurgte, om jeg kunne komme i praktik. Jeg kendte ham ikke på forhånd, men jeg havde hørt, at han har nogle dygtige murere og er god til at udlære folk," fortæller Gry Astrup Hansen og smiler.

Hun fik så godt et indtryk af de ansatte, miljøet på arbejdspladsen og opgaverne, at hun spurgte, om hun kunne komme i lære.

"Vi skrev kontrakt i maj og aftalte, at jeg skulle starte den 12. august," siger hun.

Kønnet underordnet

Det er den første kvinde, som murermester Glenn Østergaard har ansat. Men kønnet var ikke noget, som han spekulerede over.

"Der er mangel på murere, og det er bare om at få nogle i gang, der vil," siger han og tilføjer:

"Og da hun var i skolepraktik en uge, var jeg ikke i tvivl. Jeg kunne se, at dét her, det ville hun bare."

Flasket op med faget

Gry Astrup Hansen bekræfter, at hun vil murerfaget, som hun er flasket op med. Hun var ikke ret gammel, da hun vaskede firmabilen, ligesom hun tit var med ude på byggepladsen, hvor de andre arbejdede.

"Vi har altid snakket om murerfaget, både far og mor (Lis Astrup, red.), mor er uddannet byggetekniker og tegner huse," fortæller den unge murer-lærling og tilføjer:

"Når vi har kørt rundt, har vi kigget på alle detaljer på huse, det har fascineret mig. Det er byggeri af huse, jeg gerne vil – og Glenn bygger mange huse."

Arbejdede i firmaet

Det seneste halvandet år har hun arbejdet hos sin far i ferie, weekender og efter skoletid. Og Kaj Astrup Hansen har ifølge datteren været god til at lære fra sig.

"Jeg kan meget teori, som jeg ikke har prøvet at udføre i praksis, fordi far fortalte mig det. Og Glenn har lært mig meget på de få dage, jeg har været her. Han er også god til at sige, om det er godt, eller der er noget, jeg skal tænke over til næste gang," fortæller Gry Astrup Hansen, der spiller fodbold i Serie 1/Kvindeserien.

Fjerde murer-generation

Hun erkender, at hun nok aldrig var blevet murer, hvis det ikke var for faderens murerfirma, der er gået i arv.

"Jeg har helt klart overvejet at overtage firmaet. Det er det, jeg ser frem til – og når jeg er udlært, skal jeg hjem i firmaet," siger hun og tilføjer, at veninderne synes, det er sejt, at hun er gået i lære som murer.

Gry Astrup Hansen bliver dermed fjerde generation. Astrup Hansen blev etableret af hendes oldefar, Eigil, derefter tog hendes farfar, Jørgen over, inden hendes far, Kaj, købte det. Såvel hendes far som bedstefar er stolte over og glade for udsigten til, at næste generation er gået i murerlærer og måske en dag overtager firmaet.

Foto: Gry Astrup Hansen kendte ikke murermester Glenn Østergaard, men ringede til ham for at komme i skolepraktik  og nu er hun kommet i lære.

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify