Ringkøbing

Sejlads og søde sommerstunder i Sommerlyst

Foreningen Sommerlyst i Ringkøbing er meget andet end blot en bådeklub.

"Tuk-tuk-tuk-tuk-tuk", lyder det fra motoren i fiskejollen. En hyggelig lyd.

Over os er himlen blå med dekorative postkort-skyer. Til begge sider bølger de grønne siv og under os slynger Vonå sig - meget bredere end man måske får indtrykket af, hvis man ikke hører til dem, der plejer at sejle på den.

Vi er alene med vandets klukken herude under himlen med skyerne.

"At se naturen fra vandet, det er der noget dejligt ved. I det hele taget er der et eller andet ved dét at sejle, men det er svært at forklare, svarer Martin Sandgrav på spørgsmålet om, hvorfor han i sin tid købte båden her sammen med fem kammerater. Han kan ikke sætte præcise ord på sejler-glæden, så han viser os det i stedet med en tur op ad Vonå i strålende solskin og roligt vand.

Sommervejr giver sejlerlyst

Martin Sandgrav er formand for foreningen Sommerlyst, der har til huse i den lille lystbåde- og jollehavn, som de fleste vil genkende, når de kører over Vonå-broen lige ved Ringkøbing mod Søndervig. Det ser så idyllisk ud, tænker de fleste nok, med den lille havn, de velholdte både og det røde klubhus. Og det er det også. Sommerlyst er et gemytligt sted med formandens egne ord.

Foreningens medlemmer holder selv området. Hvert år dukker 35 frivillige op og "gi’r en hånd" tre dage om året. Der er god opbakning fra alle medlemmer, alle 120 bådpladser er fyldt op, og der er folk på venteliste.

"Særligt når sommeren begynder, og vi får nogle solskinsdage, så er der mange, der ringer og vil høre om en plads. De vil gerne ud og sejle i sommervejret, siger Martin Sandgrav, som har flere bud på, hvorfor netop Sommerlyst er et trækplaster for de sejllystne.

"Pladserne er billige, fordi vi laver så meget selv, og så er de børnevenlige, fordi der er god plads her. Man stiger ombord fra siden af båden. Og endelig så blæser det jo meget her i det vestjyske. Det kan være lidt voldsomt at sejle på fjorden, men her på Vonå er der næsten altid læ og godt at sejle," siger han

Festlige traditioner

I dag er det altså i høj grad glæden ved at sejle, der binder medlemmerne sammen. Nogle fisker, andre nyder det bare. Men faktisk startede Sommerlyst som en forening omkring et stykke eng. Medlemmerne tog ud på engen til det lille klubhus for at feste om sommeren, og de festlige aner fornægter sig ikke. Man holder fast i traditionen med mange arrangementer.

"Vi holder gerne julefrokost og ålegilde, og vi har prøvet lidt forskellige arrangementer henover sommeren. Det sociale spiller en stor rolle, og der er et stort fællesskab her. Det er et sted, hvor folk gerne lige kommer forbi og ser, hvem der er her og får en snak. Mange har været med i en menneskealder, og de kan mange gode historie hernede fra gennem tiden, som de fortæller videre,"fortæller Martin Sandgrav.

Gode historier og sammenhold

I dag er der flere, der har fundet hen til Sommerlyst. Nogle med en enkelt øl, andre med cola i solen. Ved det ene bord sidder Jan Sinkjær. Han har været medlem af Sommerlyst i 40 år.

"I starten var det mest små pramme, der lå her i havnen. Vi gik på jagt sammen. I dag er det næsten kun kabinebåde, der ligger her. Jeg selv fisker lidt med garn," fortæller han om udviklingen i Sommerlyst.

Men stemningen er den samme.

"Det er et herligt sted. Efterhånden er alle dem, jeg kender, herude," siger han.

Ved et andet bord sidder Ib Viborg. Han har sejlet på fjorden i 30 år, men er ret ny i Sommerlyst. Han har stået på venteliste, men har nu sin båd "Biscayen" liggende her. "I gamle dage opkaldte fiskerne i Thorsminde deres store kuttere efter de spændende steder i verden, de sejlede. Jeg sejlede lidt med en kammerat dengang. Hans kutter skulle hedde "Biscayen", og jeg sagde, at når jeg engang fik en lille jolle, så skulle den også hedde det," fortæller han og ler.

Fra Holmsland

Mens vi sejler det sidste stykke tilbage igen ad Vonå og ind i havnen, springer de mange navne i øjnene: Hanne, Emilie, Mette, Elsa, Julle, Tuk-Tuk, Go’ nok, Kosmos. Mange både med mange navne og historier. Martin Sandgrav og hans kammeraters båd hedder "Vapland".

"Jeg kommer fra Holmsland, og man kalder dem, der kommer fra Kloster og den vej ud for Vaplændere, derfor synes vi, det var passende. Der er jo lidt drillerier herude," siger han og smiler, mens han styrer sikkert ind mellem to både og lægger til. Solen skinner stadig, og her i den lille havn i åen forstår man så sandelig godt lysten til at lægge fra og sejle ud i det blå.

Foreningen Sommerlyst fejrede 150 års jubilæum i 2018, hvilket gør det til en af områdets ældste foreninger. Der er plads til 120 joller og små lystbåde. Foreningen har en støtteklub med omkring 70 medlemmer. Hjemmeside www.sommerlyst1868.dk

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify