Ringkøbing

Andreas Steenberg: Derfor er sagen om Nong grotesk

Radikal folketingsmedlem vil have loven lavet om, så danske statsborgere får ret til at leve med udenlandske ægtefæller i Danmark.

Danmark er det eneste land i verden, hvor man som statsborger ikke har krav på at få sin ægtefælle til landet, hvis man er blevet gift med en udlænding. 

Sådan har det været siden 2002, da den daværende VK-regering med opbakning fra Dansk Folkeparti indførte nye og strammere regler på området. 

Vestnyt.dk kunne torsdag fortælle historien om ægteparret Joachim Jensen og Nong, der bor i Ringkøbing, og som netop har fået afslag på opholdstilladelse til Nong, hvilket betyder, at hun skal forlade landet senest den 14. december. 

LÆS OGSÅ: Blev gift 12 dage for sent: Nu skal Nong tilbage til Thailand

Andreas Steenberg, der er valgt til Folketinget for Det Radikale Venstre i Vestjylland, vil have loven lavet om. 

"Det er dybt urimeligt, at man ikke kan få lov at bo med sin ægtefælle i Danmark, fordi man har forelsket sig i en person fra Thailand eller et andet land uden for EU," siger han i et interview med vestnyt.dk. 

"Reglerne er indført, fordi man har en frygt for, at det pludselig vil give en masse indvandring af muslimer fra Mellemøsten, men hvis man ser på listen over lande, hvor danskere finder udenlandske ægtefæller, så er der kun et land i top ti, der er muslimsk, så det er en helt ubegrundet frygt," siger han. 

Når en dansk statsborger søger om familiesammenføring med en udenlandsk ægtefælle, er der i langt størstedelen af sagerne tale om ægtefæller fra enten Asien, Sydamerika og Nordamerika. 

Urimelig sagsbehandling

Andreas Steenberg er også utilfreds med den behandling, man får hos Udlændingestyrelsen. 

"Hvis man søger om førtidspension eller boligstøtte, så kan man få hjælp og komme til at tale med en socialrådgiver. Sådan er det ikke, hvis man søger om at få sin ægtefælle til landet. Her har man ikke en sagsbehandler, man kan ringe til, og man får ikke noget, der bare ligner rådgivning. Det er dybt urimeligt, den måde det foregår på - Udlændingestyrelsen er kun sat i verden for at chikanere folk," siger han. 

Handler ikke om flygtninge

Andreas Steenberg mener, man bør holde sager om danske statsborgere, der søger om at få deres ægtefælle til landet, adskilt fra debatten om flygtninge og migranter. 

"Jeg er helt enig i, at der er grænser for, hvor mange flygtninge og migranter vi kan tage imod i Danmark, men det er en helt anden debat. Jeg mener heller ikke, at flygtninge og migranter skal have samme ret til at få deres ægtefæller til landet. Det her drejer sig om danske statsborgere, som har fundet en ægtefælle i udlandet, og de skal selvfølgelig have ret til at bo sammen i Danmark," siger han. 

Anderledes for EU-borgere

I den konkrete sag om Joachim Jensen og Nong har parret valgt at klage over afgørelsen. Hvis parret ikke får medhold i klagen, vil de kunne søge på ny efter ti måneder. 

Andreas Steenberg får jævnligt henvendelser fra folk, der er kommet i klemme i systemet, og hans anbefaling er altid, at man tager en advokat med på råd. 

"Det er grotesk, at det skal være på den måde, men det er min klare anbefaling. En mulighed er også, at man midlertidigt kan flytte til et andet EU-land. Det er der mange, der gør, for hvis man bosætter sig et halvt år i Flensborg lige syd for grænsen, så kan man der uden problemer få lov at bo sammen med sin ægtefælle. Når man så efterfølgende søger i Danmark, hører man under de regler, der gælder for EU-borgere, og så er sagen en helt anden. Det burde bare ikke være nødvendigt," siger han. 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify