Hvide Sande

Det er farligt at bade i tordenvejr

Livredderne anbefaler alle på stranden til straks at forlade vandet og søge op på land, når de hører tordenbrag.

Det har været varmt, de seneste dage, men nu tyder vejrudsigten på et sommervejr med risiko for lyn og torden. Og så skal man skynde sig op af vandet og søge ly, lyder det fra livredderne.

"Det kan være livsfarligt at bade i tordenvejr. Ikke fordi lyn slår hyppigere ned i vand end på land, men fordi badevandet indeholder salte og mineraler, der bliver strømledende, når lynet slår ned. Et kraftigt lyn kan derfor slå en person ihjel, selvom det slår ned i vandet 100 meter væk," siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Hold øje med flaget i livreddertårnet

Når det tordner, skifter livredderne det rød-gule flag i toppen af livreddertårnet ud med et helt rødt flag, der advarer badegæsterne om, at det er farligt at bade.

"Hvis vejret pludselig skifter og ændrer forholdene på stranden, vil livredderne altid advare badegæsterne. Det gælder naturligvis også i tordenvejr, hvor det røde flag gerne skal få alle til at forlade vandet," siger Michael Iwersen og tilføjer:

"Vi opfordrer til, at man respekterer og altid følger livreddernes anbefalinger, og er man i tvivl om noget, kan man også altid spørge os til råds."

Søg indendørs i tordenvejr

Det sikreste sted at opholde sig i tordenvejr er indendørs. Har man ikke mulighed for det, fordi man er på stranden eller et andet sted i naturen, er det bedste råd at sætte sig ind i en bil med fast tag eller sætte sig på hug og krumme sig sammen, skriver Trygfonden i en pressemeddelelse.

"Er du på stranden uden mulighed for at søge indendørs eller ind i en bil, er det bedste, du kan gøre, at sætte dig på hug på jorden og krumme dig helt sammen, så du får en så lille kropsoverflade som muligt. Lyn slår gerne ned i træer og andre ting, der rager op i luften, og derfor skal man aldrig søge ly sådanne steder. Er du ude på vandet i en sejlbåd, bør du også søge ly i kahytten og holde dig så langt væk fra masten som muligt," siger Michael Iwersen.

Fakta: Gode råd i tordenvejr

I Danmark omkommer i gennemsnit to mennesker om året på grund af lyn, og et ukendt antal kvæstes. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig, hvis der er tordenvejr og lynnedslag i området, hvor du bader eller dyrker vandsport. Badning frarådes. Der er ikke større risiko ved at være i vandet end på stranden, men bliver du slået bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet.

Undgå sejlads i både med master, da der er forholdsvis stor risiko for lynnedslag i masten.

Hold afstand til elektrisk ledende genstande som hegn og rørføringer.

Undgå unødig brug af mobiltelefoner, radio og kommunikationsradioer.

Undgå tårne, åbent terræn og strande. Søg i stedet indenfor og luk døre og vinduer.

Sæt ikke telt op ved master, skovbryn eller ved siden af enkeltstående træer. Der er relativt sikkert i tæt skov.

(Kilde: Respektforvand.dk)

Kystlivreddernes aktioner

Tryg Fondens havde i uge 30 – 22.-28. juli – følgende aktioner:

Hvide Sande: 0 livreddende, 3 førstehjælp, 57 forebyggende og 733 oplysende indsatser.

Søndervig: 0 livreddende 11 førstehjælp, 77 forebyggende og 221 oplysende indsatser

På landsplan: 4 livreddende, 1.122 førstehjælp, 1.241 forebyggende og 12.905 oplysende indsatser.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify