Hvide Sande

Hvide Sande-blad har sikret byens julelys i 50 år

Det traditionsrige Hvide Sande-blad Ywl o´æ´ Klet kan i år fejre 50 års jubilæum.

I 1969 blev Richard Nixon indsat som USA's 37. præsident, astronauten Neil Armstrong tog de første skridt på månen. Og så var det året, hvor Danmark kom på verdenskortet, da billedpornografien blev frigivet som det første land.

Men det var også året, hvor den første udgave af bladet Ywl o´æ´ Klet, som i daglig tale blot kaldes YWL, så dagens lys.

Formålet med bladet var at finde midler til betaling af julebelysning. Det lykkedes, og siden er bladet trofast udkommet omkring juletid og har dermed været med til at sikre julebelysningen gennem alle årene.

Det fejres med en massiv jubilæumsudgave. En 50. årgang på over 300 sider, hvor der kigges tilbage gennem årene til begyndelsen i 1969. Redaktionen bag YWL har udvalgt en artikel og en annonce eller foto fra hvert år til jubilæumsudgaven.

Det er artikler, som fortæller lokalhistorie og kulturhistorie skrevet af folk med særlig tilknytning til Holmsland og Klitten. De udvalgte artikler indledes med et forord skrevet af journalist Karina Lodberg, der stammer fra Hvide Sande.

Sjov og nostalgisk walk down memory lane
For journalist Karina Lodberg har det været en sjov oplevelse.

"Det har nærmest været som at lære sin fødeby at kende på ny," fortæller hun og oplyser, at det har været en stor, men også meget interessant opgave.

I forbindelse med arbejdet stødte hun bl.a. på begrebet LOHAS, som er fremtidens forbruger. De ser ikke bare sundhed som en trend, men vil i stigende grad efterspørge bæredygtighed, renhed, ægthed og sporbarhed i de produkter de køber – men også i hele værdikæden hos virksomhederne bag, noget som ejer af Esmark Feriehusudlejning, Anders Thygesen er meget opmærksom på.

"Og så oplevede jeg, at Danmarks eneste kvindelig klitfoged, Hanne Kvist, nærmest leverede sin "opsigelse" med løs bagkant. Der er ingen til at tage over efter hende, og jeg slutter artiklen med en opfordring til, at andre kan overveje, om det er noget for dem. For hvad skal der nu ske med klitterne og stranden, når Hanne stopper."

Menighedsrådet har byggeplaner

I en tid hvor man nogle steder lukker folkekirker, så går Helligåndskirken med store byggeplaner. Herudover kommer Christian Estrup, indehaver af Kabelpark.dk med en helt ny ide til Fjordskolens fremtid.

"Hvide Sande må være Danmarks svar på New York. Byen der aldrig sover," lyder det med et grin fra Karina Lodberg.

Et kæmpe stykke arbejde
Redaktionen bag YWL er imponeret over Karina Lodbergs arbejde med de gamle artikler og historier.

"Det er simpelthen eminent, at Karina har taget fat i folk i nutiden og får dem til at fortælle om baggrunden for de gamle historier, som de var en del af," lyder det fra Gurli Jensen fra YWL redaktionen.

"Det sætter nutiden ind som en fjerde dimension og er i høj grad med til at gøre de gamle historier vedkommende," lyder det fra Gurli Jensen, der i mange tilfælde har tænkt: hvad blev der egentlig af dem, der skrev.

"Det får vi i en del tilfælde også svar på i jubilæumsudgaven," lyder det med begejstring fra Gurli Jensen, der slet ikke havde forestillet sig, at en opfølgning af de gamle artikler, annoncer og fotos kunne løfte læseoplevelsen så meget.

Annoncesalget er netop påbegyndt. Den varetages af revisor Jesper Clausen, og redaktionen håber på stor opbakning, så der også i år, til trods for en stor jubilæumsudgave af YWL, også bliver råd til julebelysningen i Hvide Sande.

FAKTA YWL O Æ KLE'T (YWL)

  • Hvide Sande Handels- og Håndværkerforening tog initiativ til bladet i 1969. Formålet var – og er – at skaffe penge til Hvide Sandes julebelysning ved hjælp af annoncering i bladet.
  • I dag udgives YWL af Erhvervssamvirke Vest.
  • Redaktion: Gurli Jensen, Dorthe Frydendahl, Kåre Thomey Kristensen, Jesper Clausen, Johannes Tarp og Holger Ejby Villadsen.
  • Annoncesalg og regnskab: Jesper Clausen
  • YWL bliver husstandsomdelt i gamle Holmsland Kommune midt i december. Herudover kan den købes hos: Fiskeriets Hus, Nørregade 2B, 6960 i Hvide Sande.
  • Ferniseringen finder sted torsdag den 13. december 2018 kl. 15.00 på Fiskeriets Hus i Hvide Sande.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify