Hvide Sande

73-årig fuld af virketrang og nye planer

Poul Poulsen kører stadig ud som selvstændig elektriker. Hans værksted rummer også genbrugsbutik og galleri.

Der er god plads i den store bygning på Mamrelund 15, der husede et skibsværft, inden Poul Poulsen købte det i 2002 til sit firma Hvide Sande El-Teknik. 

Men der er tilsvarende også mange ting - så mange, at pladsen til tider endda kan føles en anelse trang, men sådan må det være, for mange funktioner udfoldes her.

En hel afdeling er fyldt med hårde hvidevarer; vaskemaskiner og køleskabe og meget andet, som Poul Poulsen reparerer og sælger videre. Her er hans elektrikerværksted, en velassorteret afdeling for søm og skruer, tv-forretning og ude bag ved er lageret med isolering og vvs-rør.

I et stort lokale for sig ligger genbrugsbutikken med hele Radio Klitholms gamle LP-samling, over 4000 bøger og sikkert mindst lige så mange andre ting. Alt fra møbler, lamper og kassettebånd. Ovenpå er det lyse lokale med den skønne udsigt - her udstiller den lokale maler Poul Nyborg, der er tidligere fisker og kordegn, og på terrassen kan nydes en kop kaffe. Det kan der også snart nedenunder, forhåbentligt.

Poul Poulsens planer for den nye sæson er nemlig at åbne et lille cafeteria med kaffe og kage. Der arbejdes også på en legeplads udenfor.

Murer som 50-årig

Det var i 1975, at Poul Poulsen og hans hustru Lajla, der er sygeplejerske, kom sådan lidt hovedkulds til Hvide Sande. Oprindeligt er elektrikeren fra Thyholm, men parret var egentlig faldet godt til i Sønderborg, hvor Poul gik på skole.

En dag så han et opslag på en stilling hos Hvide Sande Installationsforretning, som han ringede på.

"Hvornår kan du starte," spurgte han mig, inden jeg overhovedet havde nået at få sagt mit navn, husker Poul Poulsen, og så flyttede parret til Klitten.

Det har de nu ikke fortrudt. På Thyholm er vandet også altid tæt på, så Poul Poulsen følte sig hjemme. Han bestred jobbet hos Hvide Sande Installationsforretning i 11 år, og efter nogle år med andre jobs købte han Hans Thomsens butik og drev selvstændig el-forretning.

Desværre ramte en konkurs hos en af firmaets store kunder hårdt, og det blev enden på forretningen. Det fik Poul Poulsen til at foretage et stort skift. Han gik i lære og blev uddannet murer som 50-årig og har siden haft god gavn af denne håndværksmæssige kombination.

Selvstændighed i blodet

Da el-forretningen lukkede, lovede han sin kone ikke at blive selvstændig igen, men selvstændighedstrangen lå alligevel for dybt i landmandssønnen fra Thyholm.

"Min far var jo selvstændig, så det ligger bare i mig. Min kone er helt modsat. Hun synes, man skal passe lidt på, siger Poul Poulsen og ler kærligt.

De supplerer hinanden godt de to. Men ikke desto mindre kom Poul Poulsen tilbage til det selvstændige liv, nu både som murer og elektriker, og siden han købte Mamrelund 15, er forretningen blot vokset.

Poul Poulsen møder ind hver morgen sammen med sine to trofaste hjælpere, Bjarne og Knud. Som regel kommer der gerne "folk" forbi, som han siger. Alle får en kop kaffe i den lille slyngelstue bagved. Også kunderne hvis de har tid.

Mellem halv ti og tre kører Poul Poulsen ude som elektriker, og fra klokken 15 til 17 har genbrugsbutikken åben. Det har den alle dage undtagen helligedage og søndage. Her synger elektrikeren nemlig i kirkekor sammen med sin hustru. Han synger også i Klittens Tenorer. Musik spiller en stor rolle for hele familien. Alle spiller et instrument, og de spiller sammen. Det giver sammenhold, forklarer Poul. Og livsglæde.

"Min far spillede mundharpe. Som 92-årig cyklede han gerne hen på plejehjemmet for at spille for de gamle, som han sagde. Han har lært mig det. Jeg spiller også guitar. Gerne Kim Larsen og den slags. Noget af det gamle," forklarer Poul Poulsen, der i øvrigt starter hver morgen på maskinerne i det lille fitnesscenter, han også har indrettet på Mamrelund.

Det kræver tid

Der er ingen tegn på pensionsmodenhed her. Tværtimod.

"Jeg har set andre trække sig tilbage allerede ved efterløn og så faktisk gå i stå. Det vil jeg ikke. Man skal holde sig i gang. Nogle gange om vinteren er det da lidt surt at skulle af sted, men med det samme, jeg kommer herned, så er gejsten her," forklarer elektrikeren.

Hans kone så dog gerne lidt mere til ham, så de kunne rejse mere. Parret har gennem årene haft nogle gode rejser; Thailand, Mexico, Tyskland, Norge med videre, og til sommer går turen til Italien. Det skal der også være tid til, selvom tid faktisk ofte er en mangelvare for iværksætteren.

"Jeg vil gerne i gang med at dyrke min hobby med at lave keramik igen, men det kræver også tid. Ind imellem tænker jeg også, det kunne være sjovt at lave en forening til klitternes bevarelse, men det kræver også tid," siger han og ryster på hovedet.

Det handler om balance

Det sidste er ellers noget, der ligger Hvide Sande-boen meget på sinde. Han bekymrer sig for udviklingen.

"Der er en sang, der siger, at man ikke kan se skønheden, der hvor man bor. Det passer måske lidt her. Nu kommer jeg selv fra Thyholm, og jeg holder så meget af de særpræg, der kendetegner Hvide Sande; klitterne, de store sandbjerge, og miljøerne i de små havne," siger Poul Poulsen, der frygter for udviklingen - den man ikke må stå i vejen for, hvis man stikker næsen for langt frem med den slags tanker.

"Det er en svær balance, for Hvide Sande har altid været en driftig by, det er et kendetegn. Men nu bruger man energien på at fjerne noget af charmen. Her i Mamrelund lå for eksempel engang en masse små joller. Hver sommer kom busser med tyske malerskoler for at tegne dem. Nu er de væk, for der skulle ryddes op. Turisterne kommer for de der små særheder. Og for naturen. Men samtidig får de lov at vade rundt over i klitterne, så der kun er sand tilbage, der blæser væk," siger elektrikeren.

Det handler som sagt om balance. Lige nu skal Poul Poulsen, som alle andre, selv finde sin egen balance mellem arbejde, de mange projekter, familie og rejser, men at dømme ud fra den lattermilde og smilende facon, han fortæller om sin hverdag på, så går det vist meget godt.

 

 

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify