Hvide Sande

Brygmesteren holder byen kørende med øl

Niels Sangills hustru forærede ham et weekend-kursus i ølbrygning. For godt et år siden kvittede han jobbet og købte Hvide Sande Bryghus.

Niels Sangill havde tidligere på ugen 38 tyskere til den ugentlige rundvisning og ølsmagning i Hvide Sande Bryghus. Der er egentlig kun plads til 30, men den 41-årige brygmester og bryghusejer gjorde lige plads til lidt flere, så alle kunne være med.

Ølsmagningen er lidt af et hit på bryghuset, der til den ugentlige ølsmagning kan melde alt udsolgt – også i efteråret.

"I sommer kørte jeg nogle gange dobbelthold – dengang var det både danskere og tyskere, nu her er det kun tyskere," fortæller Niels Sangill og tilføjer, at de er her stadig.

Medlem af Ølentusiasterne

Han er 41 år, født og opvokset i Hvide Sande, uddannet lærer og bosiddende på en firlænget gård i Ejsing ved Vinderup sammen med hustruen, Mette, og parrets to børn, Therese og Jacob på henholdsvis ti og seks år - og måske rykker de med tiden til Hvide Sande.

Niels Sangill fattede interesse for ølbrygning for 10-15 år siden, da mikrobryggerier skød op som paddehatte over det ganske land. Han meldte sig i Danske Ølentusiaster og var med, når foreningen besøgte forskellige bryggerier.

"Det var spændende," fortæller han.

Niels Sangill gik så meget op ølbrygning, at hans hustru forærede ham et weekendkursus i ølbrygning i fødselsdagsgave – det såede frøet til, at han selv kom i gang.

"Jeg synes, det var sjovt at lave øl, der kunne drikkes, så jeg købte udstyr og gik i gang hjemme i køkkenet," siger han og smiler.

Etablerede gårdbryggeri

Frøet spirede – og voksede til ønsket om at kunne brygge mere end 20 liter øl ad gangen i familie-køkkenet. En gammel kostald i en af gårdens længer blev endevendt, indrettet og udstyret med store tanke til bryggeriet Geddal Gaardbryggeri – og i begyndelsen af januar 2015 sendte han sin første øl på markedet.

Samtidig passede han sit 32 timers job som koordinator på STU (Særlig Tilrettelagt Undervisning for 18-25 årige unge med særlige behov, red.) i Struer Kommune. Det var tidsmæssigt svært foreneligt med at brygge øl, så Niels Sangill blev skolelærer igen – gik ned på først 30 og derefter 24 timer.

"Jeg bryggede i weekender og ferier og solgte øl efter skoletid – jeg passede det ind," fortæller han.

Niels Sangill endte med at tage et års orlov, inden han for godt et år siden sagde jobbet op og overtog det konkursramte Mylius Erichsens Bryghus i sin barndomsby – ændrede navnet til Hvide Sande Bryghus og lukkede ned for Geddal Gaardbryggeri.

Travl sommer

"Jeg har altid haft det med at kaste mig ud i tingene fremfor at vælge det trygge, hvis jeg bliver tilbudt noget, jeg har svært ved at sige nej til – jeg tror bare, der skal ske noget nyt ind imellem," forklarer Niels Sangill.

Han har lavet 70 bryg svarende til cirka 70.000 liter øl eller cirka 140.000 flasker i løbet af sit første år på Hvide Sande Bryghus.

"I sommer var der knald på, der var proppet med øl overalt, og jeg skal lave minimum 2000 liter per uge," fortæller han og tilføjer, at det tager tre uger at lave en øl.

Niels Sangill skal gerne op på en årlig produktion på cirka 100.000 liter for, at "det hele kan løbe rundt".

"Hvis jeg sælger det hele herfra, så skal der ikke så meget til, som når det skal sendes ud til forhandlerne," siger han.

Niels Sangill har 60 forhandlere og restauranter i hele landet, hovedsageligt Jylland, som han leverer øl til, ligesom han "holder Hvide Sande kørende med øl".

"Byen er gode til at tage det ind – folk vil gerne det lokale," siger han.

Hyret en sælger

Niels Sangill vil allerhelst brygge øllet, udvikle nye øl og finde på nye ideer. Det er det, der fascinerer og interesserer ham – det, han synes, er sjovt.

"At udvikle en øl, der smager godt – og som andre godt kan lide," forklarer han og tilføjer:

"Jeg er ikke den fødte sælger og får ikke passet forhandlerne. Det har jeg ikke tid til, og det er ikke min store interesse. Heldigvis har øllet solgt sig selv, men når der skal produceres mere, skal der også sælges mere, og det kan jeg ikke selv nå. Jeg får ikke passet forhandlerne."

Derfor blev han glad, da en mand fra Husby henvendte sig og tilbød at tage ud og sælge øl fra Hvide Sande Bryghus. Han er nu ansat.

"Han har været sælger i England og Danmark i mange år og afhændet sit firma, fordi han troede, han skulle være pensionist. Men efter han var med på en rundvisning med ølsmagning, henvendte han sig og tilbød at blive sælger," fortæller Niels Sangill og tilføjer, at det forhåbentlig giver ham mere tid til at brygning og idéudvikling.

En af hans ideer er at etablere udskænkning - eventuelt kombineret med røget fisk.

"Jeg er ikke i tvivl om, at det vil turisterne gerne. De står og kigger ind som børn i en bolchebutik," fortæller han.

Større udbredelse

Æbleskrog, Tørfisk, Fyret, Ulven Kommer, Søndervig, Westcoast hedder nogle af de øl, han har udviklet og brygger - alle med hver sin historie skrevet på etiketten.

Niels Sangill fremstillede tidligere øllet først og fandt ud af, hvad den skulle hedde, og hvordan etiketten skulle se ud, bagefter. Nu gør han det omvendt - finder han en god ofte lokal historie, et godt motiv og udvikler så en passende øl.

"Det er etiketten, der skal sælge – få folk til at tage flasken ned af hylden," understreger han.

Brygmesteren laver også øl på bestilling og med bestemte etiketer. Blandt andet har han haft et samarbejde med Liverpools danske fanklub, men det er stoppet og øllene udgået. Men Liverpool-øllene var populære, derfor laver han nu sine egne.

Han skal også i gang med at lave en øl til Sønder Omme by.

"Det var Meny i Sønder Omme, der selv henvendte sig. Det er superfint, for byen ligger ikke lige i lokalområdet, så det er dejligt at de har fået øje på mig. Det spredes ligeså stille," siger han og smiler.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2019 Cookiepolitik / Udviklet af Optify