Hvide Sande

Knud har ingen planer om at stoppe efter 50 år

Knud Dalsgaard Pedersen kan i denne uge fejre 50 års jubilæum hos Hvide Sande Skibssmedie.

Det burde være forbudt at rende fra sin plads. Sådan lyder det fra konsulinde Holm i tv-serien Matador, mens hun beklager sig over, at de unge tjenestepiger er blevet alt for hurtige til at finde nyt arbejde.

Havde konsulinden været en virkelig person, og havde hun fået held til at indføre sit forbud mod det at rende af pladsen, ville det næppe have bekymret Knud Dalsgaard Pedersen.

For han har de sidste 50 år arbejdet som smed hos Hvide Sande Skibssmedie, og det har han tænkt sig at blive ved med, så længe helbredet kan klare det.

”Jeg nyder at følge med i, hvad der sker på havnen, så hvorfor skulle jeg sætte mig hjem i stuen og kigge ud i luften,” siger han.

Hvide Sandes udvikling

Hvide Sande Skibssmedie er den ældste virksomhed i Hvide Sande, og selv om Knud Dalsgaard Pedersen har været med i mange år, havde virksomheden allerede en del år på bagen, da han blev ansat i 1968.

Virksomheden blev grundlagt i 1932 på Havnegade, hvor den også havde til huse, da Knud Dalsgaard Pedersen blev ansat, men efterhånden udviklede byen og havnen sig, og virksomheden flyttede om på Nordhavnskaj, hvor den ligger i dag.

”Det har været utrolig spændende at følge udviklingen i byen. Da jeg blev ansat, gik byen ikke længere mod nord end hen til der, hvor Vitas Blomster ligger i dag. Dengang var der ingen, der kunne forestille sig, at byen ville udvide sig på den måde, den har gjort, i alle retninger,” siger Knud Dalsgaard Pedersen.

Fiskeriets op- og nedture

Ligesom byen har udviklet sig, er der sket store forandringer på havnen og med fiskeriet.

”Da der var flest kuttere i Hvide Sande, var der 300. Nu er der ikke engang 30 tilbage. Til gengæld er de blevet større og langt mere moderne. I gamle dage var der ikke engang toiletter på skibene. Hvis man sammenligner med dengang, er det ren luksus at være fisker i dag, og de fisk, der leveres i dag, er også langt mere friske end før i tiden, fordi man har fået bedre udstyr om bord,” siger Knud Dalsgaard Pedersen.

”Krisen i 90’erne tog mange skibe, og man blev nødt til at lave kvoter, fordi fiskerne ikke kunne styre det selv – det var jo ikke alle, der tog hensyn. Det skulle nok have været bremset noget før, men det er selvfølgelig nemmere at sige bagefter,” siger han.

Fokus på lærlinge

En af de ting, Knud Dalsgaard Pedersen sætter stor pris på ved at arbejde hos Hvide Sande Skibssmedie, er, at firmaet altid har været god til at tage lærlinge ind.

”Vi har haft 45 lærlinge i den tid, jeg har været her. Det har været sjovt at være med til at oplære dem, og det er man da også lidt stolt af. Jeg synes også, det er en fordel at være i lære i et firma som vores, fordi man kommer til at prøve mange forskellige ting hos os. Man lærer ikke meget, hvis man bare står ved den samme maskine i de tre-fire år, man er i lære. Derfor har de også været glade for at være her, dem vi har haft,” siger Knud Dalsgaard Pedersen.

”Der er firmaer, der ikke gider have lærlinge – måske fordi det er besværligt - men det duer ikke. Man er nødt til at bidrage til, at de unge kan få en uddannelse,” siger han.

En hofte der driller

Selv om Knud Dalsgaard Pedersen ikke har nogen planer om at stoppe med arbejdet, har han måttet sande, at helbredet ikke helt er, som det var for 50 år siden.

For otte år siden blev han opereret i hoften, og den driller ham fortsat.

”Det har jeg ikke haft andet end bøvl af, og det kan være, at jeg skal have en hel ny hofte, men det er ikke besluttet endnu,” siger han.

Jubilæet fejres med en reception hos Hvide Sande Skibssmedie, som finder sted den 9. november fra klokken 14 til 17, hvor forretningsforbindelser og andre venner af huset er velkomne til at kigge forbi.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify