Hvide Sande

De kommer af kærlighed til træskibe og for fællesskabet

Hvide Sande Træskibslaug er en ny forening; den samler medlemmer fra hele landet.

Blæsten fanger de rustbrune sejl og får "Kayu" med den dags tre mand store besætning til at skære igennem det let krusede vand på Ringkøbing Fjord – mens Helle Buhl og Svend Smedegaard følger den fra land.

"Neeej, den ligger flot," udbryder en glad Helle Buhl, der er medlem af bestyrelsen for Hvide Sande Træskibslaug, som blev dannet den 20. juni i år.

Formålet med foreningen er at opretholde interessen for klinkbyggede hav- og fjordbåde og sejle med dem.

"Det er værd at bevare nogle af de gamle både. Vi vil gerne have en gammel Hvide Sande-kutter, men vi er i tvivl om, om der overhovedet er nogle tilbage," siger hun.

Noget at gå op i

Foreningen tæller 42 medlemmer af begge køn og i alderen 0-84 år, og der kommer jævnligt nye til, når de onsdag holder den ugentlige medlemsaften.

Svend Smedegaard (forrest i billedet) er lige blevet medlem – familiemedlemsskab, så hustruen også kan deltage i arrangementer. Det er første aften, han er med.

"Jeg vil gerne støtte foreningen og have noget at gå op i på mine gamle dage," siger han.

Svend Smedegaard, der bor i Hvide Sande, har fisket i cirka 50 år, sejlet med sandpumper forskellige steder i landet og er nu ansat på et vagtskib – tre uger på havet i norsk farvand og tre uger hjemme i Hvide Sande.

Han har ikke sejlet med sejlskib før, men ser frem til både det, at være med til at renovere træskibe – og til fællesskabet.

Fælles ånd

Træskibslauget tæller medlemmer fra både Sjælland, Struer, Aarhus, Horsens og Sønder Jylland – folk, som ofte har haft sommerhus i området i årevis.

"Vi har tre brødre, der har haft sommerhus her i mange år, som er med – de har fået en tilknytning til Hvide Sande. Det er skønt, vi føler os priviligerede," siger Helle Buhl og tilføjer, at medlemmerne har vidt forskellig baggrund.

Hun er ikke i tvivl om, at medlemmerne "helt sikkert har et hjerte for skibet".

"Det er skibet, der samler dem, men de kommer også på grund af den fælles ånd i foreningen og det fælles arbejde med at sætte et træskib i stand," siger hun og tilføjer:

"Hvis du ved, hvor meget de glæder sig til at komme i gang med at sætte træskibet i gang."

Købte skib for to øl

Skibet, hun hentyder til, står uden for foreningens lejede værksted på Langsand 3 på Tyskerhavnen.

"Det var et, jeg købte for to øl, " fortæller Helle Buhl og smiler.

Hun er gift med foreningens formand, Claus Toft – og tager sig af papirarbejde, tilmeldinger med mere.

"Helle er med, fordi vi trænger til en støttepædagog," indskyder et medlem og griner. Det samme gør hun.

"Jeg laver ikke noget på skibene, men jeg laver kaffe, bager kage og laver mad," siger hun og tilføjer, at hun gerne vil med ud at sejle.

Træbåden "Kayo" har de købt og brugt foråret til at foretage de nødvendige forbedringern, inden den blev sat i vandet. Den er typisk på fjorden hver onsdag, men også andre dage – for eksempel en søndag, hvis vejret er godt.

"Så ringer vi rundt og hører, om der er nogen, der vil med ud," fortæller Helle Buhl.

Vinterarrangementer

Lørdag den 19. oktober gør de imidlertid "Kayo" klar til vinteren og tager træskibet på land - og holder afriggerfest om aftenen.

Det betyder imidlertid ikke, at foreningen ligger stille. De ugentlige medlemsmøder fortsætter hele vinteren – eventuelt med førstehjælp og navigationskursus på programmet, hvis der er interesse for det.

"Og vi skal også have repareret og gjort den anden båd klar," siger Helle Buhl og smiler.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2020 Cookiepolitik / Udviklet af Optify