Hvide Sande

Hvide Sande-præsten har et luksusproblem

I Hvide Sande har man en udfordring af de helt sjældne inden for Folkekirken.

Det er de færreste steder i Danmark, at der ligefrem er pladsproblemer i den lokale folkekirke.
Men sådan er det faktisk i Hvide Sande.

Som udgangspunkt er der plads til 180 mennesker i kirken, men 18-20 gange om året må man finde ekstra stole frem for at få plads til de mange kirkegængere på klitten.

Derfor drømmer sognepræst Daniel Dørken Kristiansen om at få kirken udvidet.

"Det er lidt et luksusproblem, som vi håber at kunne gøre noget ved i forbindelse med, at der alligevel skal foretages en renovering af kirken," siger han.

Der er i forvejen planer om, at kirken skal gøres mere handicapvenlig, at toiletforholdene skal forbedres, og at der skal gøres noget ved kapellet, hvor trappen ned er for stejl til nutidens forhold.

"Det er nogle ting, vi er blevet pålagt af stiftet at få gjort noget ved, og så håber vi, at vi i den forbindelse også kan få gjort noget ved det med pladsproblemerne, men det bliver nok hverken i 2019 eller 2020," siger Daniel Dørken Kristiansen.

Der er to årsager til, at der er mange kirkegængere i og omkring Hvide Sande.

"Der er en generel tendens til, at de steder, hvor der var vækkelse for 100 år siden, er der stadig mange, der går i kirke i dag. Det gør, at der er af historiske årsager er mange kirkegængere på klitten. Den anden årsag er, at der bliver flere og flere turister herude," siger Daniel Dørken Kristiansen.

"For 10 år siden var højsæsonen 5-6 uger i juli og august. I dag har vi rigtig mange især tyske turister herude helt fra påske og frem til efter efterårsferien, og der er mange af dem, som gerne vil opleve at være med til en dansk gudstjeneste, ligesom der er mange danskere, som har sommerhus herude, som synes, det er hyggeligt at komme i kirke," siger han.

Fra kirkens side har man også selv gjort en indsats for at få de tyske turister til at komme i kirken. Blandt andet afholder man hvert år i august fire turist-gudstjenester, hvor det hele foregår på både dansk og tysk.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify