Hvide Sande

Gl. Sogn vandt færgepulling og tovtrækning

Flere end 400 mennesker deltog i Naturens Dag ved Røjklit Havn på Holmsland.

Ni foreninger og institutioner stod klar til at hjælpe besøgende fra nær og fjern med at mærke naturen. Jægerne, naturvejlederen, spejderne og en biavler diskede op med røget vildtkød, krydret dyreragout, syltetøj, friskslynget honning, nykærnet smør, fladbrød og pandekager. Smagsprøver blev nydt, og der var bred enighed om, at de fortjente mindst fem stjerner.

Vandet blev erobret

Kulturhistorisk vandretur, besøg på Jettes Strudsefarm, snapsetur, fugletur til Jens Bjerg Thomsens jagthytte og traktorbustur til det nye madpakkehus ved Vonå Engbro tiltrak mange besøgende, og lokale guider formidlede deres viden om emnerne. Vandet blev erobret af kajakker, fiskebåde, trækfærge og paddleboards.

Garvede roere valgte turen til Hindø, mens mindre rutinerede sejlere blev i havneområdet og nøjedes med en kort sejltur side om side med instruktørerne.

Gl. Sogn vandt dysten

Trækfærgen sejlede i fast rutefart fra kaj til kaj, og sidst på dagen vovede en flok modige i alle aldre sig på paddleboards for at afprøve balancen på vandet.

Hindø blev indtaget fra søsiden, da lokale fiskere sørgede for overfart og efter en vandretur på øen tilbagesejlads til havnen.

De erfarne smede fra Vestjysk Smedelaug lod ilden brænde, og under kyndig vejledning gav de mulighed for at lave en kniv, en krog eller blot at se på arbejdsmetoderne i det 2000 år gamle fag.

Lavede reb til tovtrækning

Et andet gammelt håndværk, rebslagning, tiltrak en masse medhjælpere, og resultatet af arbejdet var smukke tove, hvoraf det ene senere på dagen blev brugt til tovtrækning.

Holmsland Skole inviterede til adventure race for hele familien. Op ad bakke og ned ad bakke. Sved på panden og høj puls. Den samme mulighed tilbød HGU, som inviterede på udendørs træning på havneområdet.

Travle hænder i fiskeboden stegte fiskefrikadeller af 25 kg fiskefars og 300 fiskefileter - til glæde for de mange, der nød frokosten med udsigt over Stadil Fjord.

Gl. Sogn vandt lokaldysten

En duel udkæmpes normalt med kårde og sværd, ofte med døden til følge, men kun æren var på spil, da Gl. Sogn og Ny Sogn duellerede i disciplinerne færgepulling og tovtrækning. Her måtte Ny Sogn erkende et smerteligt nederlag.

En mørk regnsky trak op, men kastede dog kun få dråber af sig, da smedens hammer lod ni bedeslag indkalde til en stemningsfuld gudstjeneste i det fri med musik og salmesang. Også her viste naturen sig fra en forunderlig side, da stæreflokke på himlen over Stadil Fjord gav flyveopvisning, »sort sol«, med lyset fra solen som baggrund.

Efter fællesspisning i et fyldt festtelt sluttede Holmslandkoret på bedste vis dagen af med et repertoire af danske sange.

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify