Hvide Sande

Frydendahl-firkløveret har 50 års jubilæum

Brødrene Mogens, Jens og Lars Frydendahl samt kompagnonen, Vagn Kristensen, fejrer 50 års jubilæum i Frydendahl-firmaet.

Supermarkederne i Ringkøbing, Skjern, Nørre Nebel og de to i Hvide Sande solgte de i 2004, fordi – som Mogens Frydendahl udtrykker det – de troede, at de skulle have det lidt nemmere.

"Men så kom krisen i fiskeriet, og det hele blev besværligt igen – og besværlighederne er ikke forsvundet endnu," siger han.

"Dengang var der 300 kuttere i Hvide Sande, nu er der 40. I Esbjerg 700 – nu er der ingen," siger Jens Frydendahl og tilføjer:

"Det gik hårdt ud over kundekredsen – vi måtte lægge om og eksportere."

"Nu er 50 procent af omsætningen i udlandet, tidligere var 90 procent af den i Hvide Sande," fortæller Lars Frydendahl.

Hver mandag morgen sender de en trailer af sted fra Hvide Sande til fabrikken i Estland - som de etablerede i 1994 og nu beskæftiger 100 ansatte - med fiske-net og andet -grej, der skal monteres, og hver søndag returnerer traileren til Hvide Sande med de færdige produkter.

De har også en fabrik i Malaysia. Den fremstiller ruser og har cirka 20 ansatte.

Hellere på job end hjemme

De tre brødre Lars, Jens og Mogens Frydendahl og Vagn Kristensen fejrer fredag den 1. november 50 års jubilæum i Frydendahl. Vagn Kristensen blev godt nok ansat som leder i fiskegarn-afdelingen i 1964 og blev først medejer af Frydendahl nogle år efter de andre. Men den slags bagateller tager de sig ikke af.

Frydendahl er et fællesskab. Deres mening vægter lige meget, selv om de ikke lægger lige mange timer i firmaet. Det har de lov – at gå på halv tid eller helt stoppe ifølge deres aktionæroverenskomst.

"Jeg stoppede for fem år siden – samtidig med min kone, så jeg er rigtig pensionist," siger den 71-årige Jens Frydendahl og smiler.

Vagn Kristensen, der er 77 år, holdt for 12 år siden, da fiskeriafdelingen på havnen flyttede til nordhavnen. Holdt er måske så meget sagt, for han passer Frydendahls fiskesø ved Klegod. Og så holder han møde med Mogens Frydendahl hver morgen klokken 9 – om fredagen støder Lars og Jens Frydendahl også til samt efter behov.

Yngstemanden Lars Frydendahl, der er 69 år, skal ikke nyde noget af at komme hjem og gå; det har han ikke lyst til. Hans 74-årige storebror, Mogens Frydendahl, har det ligesådan.

"Jeg kan bedre lide at gå på job end at gå hjemme. Jeg bor alene og har ikke lyst til at stoppe med jobbet," siger Lars Frydendahl, der blandt andet tager sig af Kop & Kande/Legekæden og Hvide Sande Camping.

Aldrig endt i afstemning

Frydendahl-ejerne har i alle årene afgjort alt i fællesskab.

"Og i enighed. Vi har aldrig stemt om noget – hvis man mærkede, man havde et mindretal imod sig, trak man forslaget," fortæller Mogens Frydendahl.

Han lægger ikke skjul på, at de har været uenige og haft nogle "vældige diskussioner".

Har I været uvenner?

"Vi sidder da sammen endnu," siger Mogens Frydendahl, smiler, og kigger rundt på sine tre kompagnoner, inden han tilføjer:

"Man kan ikke have en virksomhed, uden at der kommer nogle ting op, det skal der være plads til."

Har I været så uenige, at I ikke har talt sammen bagefter?

Svaret falder prompte:

"Nej, for så er man jo uden for indflydelse," siger Mogens Frydendahl.

Sønnerne blev ringet op

Når de fire præsenteres for spørgsmålet, om de ikke er tilfredse med, lidt glade for og lidt stolte over Frydendahl-firmaernes enorme udvikling siden 1933 – siden dengang, Thomas Frydendahl, kom til Hvide Sande for at blive kommis i og senere ejer af Søren Sillesens 18 kvadratmeter store træhus med købmandshandels og skibsproviantering på havnen – bliver de tavse, lidt forlegne, eftertænksomme, for i Hvide Sande taler man ikke positivt om egne bedrifter.

De fortæller til gengæld gerne om, at ved faderens død i 1961 tog deres mor, Andrea Frydendahl, kitlen på og begyndte at arbejde i butikken med Chr. Knudsen som bestyrer – i otte år, så ringede hun til sin ældste søn og bad ham komme hjem og tage over. De to andre fik samme besked. Og sådan blev det.

Mogens Frydendahl vender tilbage til spørgsmålet.

"Det har vi ikke gjort os tanker om, vi har bare fulgt med udviklingen – i fiskeriet, på havnen og i turismen. Men vi er selvfølgelig tilfredse, selvom pral ikke er noget godt noget i Hvide Sande," siger Mogens Frydendahl, der ikke har planer om at stoppe i firmaet de næste par år.

"Men vi er nok nødt til på et tidspunkt at se på, hvem der skal tage over," siger han.

50 års jubilæet fejres i Frydendahls fiskeri-artikler, Numitvej 27 i Hvide Sande, fredag den 1. november klokken 13-18.

Foto: Frydendahl-ejerne, fra venstre Lars Frydendahl, Mogens Frydendahl, Vagn Kristensen og Jens Frydendahl, ved firmaet på nordhavnen i Hvide Sande.

 

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify