Hvide Sande

Dorthe bygger bro til nye borgere

Dorthe Frydendahl arbejder på at trække flere borgere til kommunen.

Hun flyttede selv fra København tilbage til familie og venner i Hvide Sande, da hun for 23 år siden var færdig med at læse til markedsøkonom med speciale i markedsføring.

Nu arbejder hun ihærdigt på at få unge fra Ringkøbing-Skjern Kommune til at gøre det samme - vende tilbage til kommunen, når de har afsluttet deres studie i en af storbyerne.

Dorthe Frydendahl er bosætningskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, ansat i august 2015, da kommunen oprettede Profilerings- og Bosætningssekretariatet, der tæller i alt tre ansatte.

Eksilvestjyder

Et af de første tiltag er den tre år gamle Klub Eksilvestjyder, som har næsten 1.000 medlemmer og tre fodboldhold i Aarhus og et i København. Klubben vakte interesse hos både medier og andre kommuner, der kiggede Ringkøbing-Skjern over skulderen.

"Eksilvestjyderne er gode ambassadører for kommunen – og det er ikke svært for dem at gribe knoglen og ringe til os," fortæller Dorthe Frydendahl.

De bliver løbende orienteret om ledige job, hvad der sker i kommunen, ligesom de inviteres til forskellige arrangementer.

"Vi bruger megen tid på at gå i dialog med dem. Mange er interesserede i at komme tilbage, men er bekymret for, om de kan få et job. Derfor lavede vi speeddating for dem den 22. december med virksomheder i kommunen,” siger hun.

Alle har et ansvar

Da Dorthe Frydendahl vendte tilbage til Vestjylland, havde hun et netværk af familie og venner at komme tilbage til. Det har de mennesker, par og singler, der vælger at flytte til kommunen ikke altid – og det er vigtigt, at folk får et netværk, understerger hun.

"Vi har alle et ansvar, når vi får en ny nabo eller kollega. Kommer tilflytteren alene, så tag vedkommende med til et arrangement. Når man læser i en storby, møder man jævnaldrende, men kommer man som nyuddannet uden relation til området og til et firma med ansatte på 25-65 år, kan det være svært at falde til," siger Dorthe Frydendahl.

Hun henviser til Skjern Håndbold, der har frivillige til at hjælpe nye spillere og deres familie til rette i byen, fordi klubben har den holdning, at spillerne kun kan præstere på banen, hvis de også trives privat.

Velkomst for unge

Profilerings- og Bosætningssekretariatet holder også velkomst-arrangementer for unge tilflyttere, for det er vigtigt, at de lærer hinanden at kende, understreger hun.

Selv om Dorthe Frydendahl arbejder ihærdigt på at trække tilflyttere til kommunen, kunne det godt gå bedre.

"Vi bliver reddet af positiv indvandrig fra Østeuropa," siger hun.

Nettotilflytningen har nemlig været negativ i flere år, mens nettoindvandringen i 2018 (opgjort indtil september, red.) var så positiv, at nettoindvandring og -tilflytning endte med et plus på 112 personer.

Gymnasie-elever

Dorthe Frydendahl erkender, at det kræver lange seje træk at få unge til at vende tilbage til kommunen.

Derfor tager sekretariatet fat i de unge, inden de rejser fra kommunen. Det drejer sig særligt om ymnasieleverne, der kommer ud på de små og mellemstore virksomheder for at få et større kendskab til, hvad de laver, og hvad der er af muligheder i de forskellige firmaer.

"For firmaer, der eksporterer, tænker ikke på at brande sig, så de er ikke kendte nok,” forklarer hun.

Kontakt til tyskere

Hun og de andre i sekretariatet prøver også at vække tyskeres interesse for at flytte hertil. I efteråret lavede de historier om fem tyske tilflytterfamilier og en single, som de solgte til tyske de tyske medier, der henvendte sig til de faggrupper, som virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune mangler.

"De kan gå ind på en tysk hjemmeside, vi har oprettet – og der er 130 tyskere, der gerne vil høre mere om området, og vi kan have en direkte dialog med hver enkelt," fortæller Dorthe Frydendahl og tilføjer:

"Men det kræver både overvejelser og overvindelse at flytte til et andet land."

Ildhu

Engagement og ildhu lyser ud af hende, når hun fortæller om de forskellige tiltag for at trække folk til kommunen. Hun brænder for arbejdet og området – ligesom hun gjorde i de syv år, hun var destinationsmanager for Holmsland Klit Turistforening.

Hun er vild med at ideudvikle og sætte ting i gang – og hun er ambitiøs.

"Jeg vil gerne forbedre og optimere, så jeg er nok ikke altid den bedste kollega," siger hun.

Netværk

Dorthe Frydendahl er født og opvokset i Hvide Sande, hvor hun bor sammen med Martin Thygesen og deres søn, Thyge på seks år. Hendes anden søn, Thomas, er 20 år og læser på universitet i Aarhus.

Og hun kender mange mennesker.

"Jeg har et kæmpe netværk i Hvide Sande og Søndervig fra dengang, jeg var destinationsmanager i Holmsland Klit Turistforening – og netværket er ikke blevet mindre, men nu er det i hele kommunen. Der er virkelig mange spændende mennesker i kommunen – og nogle fantastiske ildsjæle," siger hun.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2021 Cookiepolitik / Udviklet af Optify