Hvide Sande

Fra Aarhus, over Vedersø til butiksejer i Hvide Sande

For et år siden overtog aarhusianeren, Daniel Daustrand, Vom Fass - og han stortrives.

En dag tog Daniel Daustrand sig selv i at have strømper på i bad.

"Det var et wake up call - og jeg tænkte, at det vist var fint nok, hvis de fortsatte uden mig," fortæller han.

Daniel Daustrand forpagtede januar 2018 Vedersø Klit Badehotel sammen med to venner og kolleger - ud fra tanken om, at det var sjovere at bruge krudt på at være selvstændig frem for at hjælpe andre i branchen i Aarhus. Men det var hårdt, rigtig hårdt arbejde, erindrer han - fra seks morgen til midnat. Og de var kun de tre om at lave al arbejdet.

Så var det, at han en dag fandt sig selv med strømper på i bad og besluttede sig for at trække sig ud af badehotel-kompagniskabet. Det var i maj 2018.

Universitetet nej tak

Daniel Daustrand er 29 år, født og opvokset i Aarhus, og han stiftede som 14-årig bekendtskab med restaurations-livet indefra, da han blev opvasker - og har mere eller mindre været inden for branchen siden.

"Jeg var 21 år, da jeg blev restaurantchef i Aarhus, jeg har også været barchef på en natklub og været med til at starte to streetfood-barer og en ølbar," fortæller han og tilføjer:

"Jeg har også prøvet at uddanne mig. Jeg læste klassisk arkæologi på universitet, men min krøllede hjerne skal ud at lave noget, så jeg gik ud efter to år."

Specialbutik

Da Daniel Daustrand, der sjældent bruger efternavnet Laustsen, forlod Vedersø Klit Badehotel drog han mod syd - til Hvide Sande og kæresten, Chanette Ørskov Henningsen, som han havde mødt på hotellet. 

Han fik et deltidsjob i specialbutikken Vom Fass, hvor han kunne dyrke sin interesse for blandt andet vin og spiritus. Han var ansat i højsæsonen, indtil oktober. Han overvejede, hvad han skulle derefter - et job som tjener, bartender eller restaurantchef var ikke en mulighed i et turistområde om vinteren; det vidste han.

"Jeg var nødt til at skabe min egen shop - en webshop med specialøl og lave bar eller udsalg i lageret," fortæller han.

Ønske-spørgsmålet

Men Pia Høier, der sammen med sin mand, Carsten, åbnede butikken Vom Fass i 2014, kom han i forkøbet.

"Hun spurgte, om jeg ville overtage butikken," fortæller Daniel Daustrand.

Det var et ønske-scenarie for ham, og han tøvede og tænkte sig ikke om i ret mange dage, inden han sagde ja.

"Lokalerne har byens bedste placering," understreger han.

Den 1. december 2018 overtog han butikken, skiftede navnet til Daustrand Vinspecialisten og ændrede dele af sortimentet, blandt andet fik han spiritus på hylderne.

Dansk spiritus

Og han har fokus på spiritus - helst fremstillet i Danmark.

"Vi er hamrende dygtige til at lave spiritus i Danmark, og jeg vil gerne hjælpe danskerne til at drikke danske ting. Tyskerne er vilde med alt, hvad der er dansk - snaps, whisky, rom, gin, likører - det kan de ikke købe i Tyskland, og det har en souvenir-værdi for dem," siger Daniel Daustrand.

Han er selv begejstret for de danske spiritus-produkter - og nysgerrig. Derfor eksperimenterer han med whisky og rom, som han lagrer på små træ-tønder i butikken. Desuden har han fået produceret to Daustrands Likør - efter egen smag.

"Jeg har hele tiden nye ideer og kommer til at sætte mange ting i gang med tiden. Jeg har en drøm om langt ude i fremtiden at få mit eget destilleri, der er rigtig skarp på kvalitet," siger han og smiler.

Han har det med at kaste sig ud i tingene.

"Ellers ved jeg jo ikke, om jeg kan - ligesom Pippe Langstrømpe, der siger: det har jeg ikke prøvet før, det kan jeg godt," siger han, griner og tilføjer, at ellers havde han heller ikke overtaget butikken.

Stortrives

Daniel Daustrand stortrives i og med specialbutikken Hvide Sande - eller som han selv udtrykker det:

"Jeg har fundet en hobby med job."

Han har også fundet en roligere tilværelse, efter at han slog sig ned i Hvide Sande sammen med kæresten. Tempoet er anderledes end i Aarhus, og der er højere til "loftet".

"Der er noget balsam for sjælen over Vesterhavet og havgusen frem for det hæsblæsende og fest og farver, der er i restaurationsbranchen - der er ro på her, og det var tiltrængt," siger han og smiler.

Skal vi også markedsføre din virksomhed? Se priser

VESTNYT.DK © 2020 Cookiepolitik / Udviklet af Optify